Simptomele depresive si riscul de AVC
Conform unui studiu publicat in data de 8 martie 2023 in jurnalul Academiei Americane de Neurologie, persoanele care prezinta simptome depresive au un risc mai mare de dezvoltare a accidentului vascular cerebral. Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu simptome depresive au o probabilitate mai mare de a se recupera mai greu dupa un astfel de incident.
“Depresia afecteaza numeroase persoane la nivel global si poate avea un efect negativ asupra calitatii vietii. Studiul nostru ofera o imagine mai detaliata a legaturii dintre depresie si accidentul vascular cerebral prin analizarea factorilor existenti cum ar fi simptomele, stilul de viata ales si medicamentele folosite.” – a precizat Robert P. Murphy, autorul principal al acestui studiu.
Pentru a obtine informatiile necesare, studiu a implicat 26,877 participanti adulti din cadrul studiului INTERSTROKE care a inclus persoane din 32 de tari din Europa, Asia, America de Nord si de Sud, Orientul Mijlociu si Africa.
Varsta medie a participantilor a fost de 62 de ani si dintre acestia aproximativ 13,000 au suferit un accident vascular cerebral. Pentru a verifica factorii de risc, cercetatorii au comparat aceste 13,000 de cazuri cu 13,000 de persoane sanatoase, care nu au suferit un AVC de-a lungul vietii, dar care erau asemanatoare din punctul de vedere al varstei, sexului, rasei etc.
Participantii au fost rugati sa completeze chestionare specifice la inceputul studiului pentru a putea oferi informatii despre diferiti factori de risc pentru afectiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul.
Mai mult decat atat, cercetatorii au intrebat si despre potentiale simptome depresive prezentate inainte cu un an de inceperea studiului, cum ar fi sentimentul de tristete sau depresie care au persistat doua sau mai multe saptamani consecutive in ultimele 12 luni.
Rezultatele obtinute
Din numarul total de participanti, 18% dintre cei care au suferit un accident vascular cerebral au prezentat si simptome depresive, in timp de doar 14% din grupul de control au suferit un AVC fara a suferi de simptome depresive.
Dupa ce au ajustat valorile pentru a lua in considerare sexul, varsta, educatia, activitatea fizica si alti factori legati de stilul de viata, cercetatorii au concluzionat ca persoanele care au prezentat simptome depresive inainte de un AVC au prezentat un risc mai mare cu 46% de a suferi un astfel de episod, comparativ cu persoanele care nu au prezentat simptome depresive.
Cu cat numarul de simptome depresive a fost mai mare, cu atat a fost mai ridicat riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral. Participantii care au avut 5 sau mai multe simptome au avut un risc cu 54% mai mare de a dezvolta un AVC, in timp ce persoanele care au avut 1-2 simptome au prezentat un risc mai mare cu 35%, comparativ cu persoanele care nu au prezentat niciun simptom depresiv.
Folosirea informatiilor in prevenirea AVC-ului
Chiar daca persoanele cu simptome depresive nu au avut un risc mai mare de AVC sever, acestea au avut totusi o probabilitate mai mare de a avea rezultate mai grave post-AVC, la o luna dupa incident, comparativ cu persoanele fara simptome depresive.
“Prin acest studiu am obtinut o intelegere mai buna despre felul in care simptomele depresive pot afecta accidentul vascular cerebral. Rezultatele noastre au aratat ca simptomele depresiei pot avea un impact asupra sanatatii mintale, dar si asupra cresteri riscului unui AVC. Medicii ar trebui sa verifice existenta acestor simptome in randul pacientilor si sa foloseasca aceste informatii in initiativele de prevenire a AVC-ului.” – Robert P. Murphy.
Studiul a fost finantat de numeroase institute si fundatii, printre care Institutele Canadiene de Cercetare in Domeniul Sanatatii, Fundatia Canadiana pentru Inima si Accident Vascular Cerebral si Consiliul Suedez de Cercetare.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: