Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Al treilea brat: Augmentarea corpului uman

In momentul de fata se cerceteaza posibilitatea atasarii unui al treilea brat artificial, pentru a ajuta la activitatile zilnice.
editare genetica, transumanism, augmentare corp uman, tehnologie, inteligenta artificiala, nanotehnologie

Sursa: Pexels

In cadrul Intalnirii Anuale AAAS (Asociația Americană pentru Avansarea Științei) va fi prezentat obiectivul profesorului Silvestro Micera din cadrul EPFL, Elvetia, de a efectua modificari la nivelul sistemului nervos uman pentru a facilita atasarea unui al treilea brat.


Acest brat aditional va fi robotic si va fi folosit pentru a ajuta in activitatile zilnice, care nu necesita un nivel ridicat de precizie.


Timp de mai multe decenii, profesorul SIlvestro Micera a cercetat metode prin care sa poata ajuta persoanele cu deficit motor sau senzorial, astfel incat acestea sa poata redobandi un anumit nivel de independenta si de calitate a vietii.


Pentru a oferi acest ajutor, profesorul Micera s-a axat pe tehnologie implantabila si portabila (sau purtabila), care ar putea interactiona cu nervi specifici din corpul persoanei afectate. Acum insa, profesorul si-a largit orizontul de cercetare spre augmentarea corpului uman sanatos prin folosirea aceleiasi abordari.


Pana in acest moment, neuroinginerul a evitat subiectul de transumanism, adica miscarea care doreste amplificarea corpului uman si a cognitiei cu ajutorul tehnologiei. Cu toate acestea, in cadrul intalnirii, profesorul Micera va prezenta cercetarile sale efectuate pe ideea de atasare a unui al treilea brat artificial pentru persoanele sanatoase.


Proiectul care implica al treilea brat robotic doreste sa ofere asistenta robotica pentru activitatile zilnice, prin metode neinvazive. Chiar daca provocarile pe care le intampina sunt de natura cognitiva si tehnologica, neuroinginerul este de parere ca aceasta optiune poate fi realizata in prezent.


“Cercetarile efectuate pe controlul celui de-al treilea brat ar putea sa ne ofere o intelegere mai buna a procesului de invatare necesar pentru efectuarea activitatilor zilnice si ar putea ajuta la efectuarea activitatilor mult mai complexe” – a precizat prof. Silvestro Micera.


Realizarile profesorului Micera in acest domeniu


Profesorul Micera este cunoscut ca fiind primul care a oferit informatii senzoriale in timp real unei persoane cu membru amputat. Acesta a folosit un brat bionic in timpul unor teste clinice care au avut loc in anul 2013 si care a avut rezultatele publicate in anul 2014.


Tehnologia bionica a functionat prin informatiile senzoriale oferite prin electrozi care au fost implantati chirurgical in nervii principali din bratul afectat. Din acel moment, profesorul Micera si colegii sai au lucrat continuu la imbunatatirea protezei prin amplificarea sensibilitatii de la nivelul degetelor, prin imbunatatirea aspectului protezei si prin gasirea solutiilor de purtare permanenta a acesteia.


Conform profesorului, aceasta tehnologie va fi folosita in curand pentru a restaura functiile motorii si senzoriale ale persoanelor care au avut leziuni la nivelul maduvei spinarii sau care au suferit un accident vascular cerebral.


Acum ca profesorul Micera se axeaza in paralel si pe amplificarea corpului uman sanatos, nu este greu de observat un viitor asemanator celui din filmele Sci-Fi, in care persoanele sanatoase vor controla un al treilea brat robotic ca o extensie a propriului corp.


Ce este transumanismul?


Transumanismul este miscarea stiintifica prin care se doreste folosirea tehnologiei curente si a celei inca in dezvoltare (editarea genetica, inteligenta artificiala, nanotehnologia etc) pentru a augmenta capabilitatile umane.


Persoanele care cred in aceasta miscare spera ca folosirea responsabila a acestor tehnologii va ajuta omenirea prin incetinirea sau eliminarea completa a procesului de imbatranire, prin cresterea sperantei de viata si prin imbunatatirea capacitatii cognitive si senzoriale umane.


Termenul “transumanizare” a fost popularizat de biologul si filozoful englez Julian Huxley in anul 1957 printr-un eseu cu acelasi nume.


Aceste idei au fost folosite si in miscarile transumaniste din anii ’80, care s-au axat in mare parte pe cresterea sperantei de viata, criogenizare si colonizare spatiala.


In prezent, transumanismul a primit sustinere si din partea antreprenorilor din Silicon Valley cum ar fi Larry Page, Elon Musk si Jeff Bezos, acesta din urma investind 3 miliarde de dolari intr-o companie de biotehnologie pentru a gasi metode de a inversa procesul de imbatranire si evolutia anumitor boli.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. AAAS Annual Meeting – Sessions
  2. AAAS Annual Meetic – Paper
  3. Eurekalert
  4. Encyclopedia Britannica – Transhumanism
  5. Pexels