Mielom multiplu: Simptome, Tipuri, Cauze
Mielomul multiplu este un tip de cancer care afecteaza celulele plasmatice. Aceste celule sunt gasite in maduva osoasa, acolo unde se produc anticorpi pentru a ajuta la combaterea bolilor si infectiilor.
Se numeste mielom multiplu intrucat acest tip de cancer afecteaza de obicei mai multe zone din corp cum ar fi coloana vertebrala, craniul, pelvisul si coastele, fiind un cancer al maduvei osoase.
Mielomul multiplu apare atunci cand celulele plasmatice anormale incep sa se dezvolte in maduva osoasa, multiplicandu-se si raspandindu-se necontrolat, problema care va duce in cele din urma la depasirea in numar a celulelor sanatoase din maduva osoasa.
La fel ca celulele sanatoase, aceste celulele canceroase vor incerca sa produca anticorpi. Cu toate acestea, anticorpii rezultati din celulele canceroase sunt anormali si se numesc proteine M. Acesti anticorpi daunatori se acumuleaza in corp, provocand leziuni la nivelul rinichilor si multe alte probleme grave.
Acest tip de cancer este intalnit mult mai des la persoanele in varsta, de obicei cele care au 65 de ani sau mai mult.
Semnele si simptomele mielomului multiplu
Semnele si simptomele mielomului multiplu variaza de la o persoana la alta si este posibil ca aceasta boala sa nu prezinte simptome evidente atunci cand se afla in stadiul incipient.
Simptomele depind de stadiul cancerului si de sanatatea generala a persoanei afectate.
Odata cu progresul bolii, majoritatea persoanelor vor prezenta cel putin una dintre urmatoarele simptome:
- Calciu – nivelul ridicat de calciu in sange provine din cauza oasele afectate. Prea mult calciu poate provoca stare de greata si varsaturi, pierderea poftei de mancare si sete excesiva;
- Insuficienta renala – aceasta poate fi provocata de nivelul ridicat de proteina M prezenta in corp;
- Anemie – anemia este o afectiune caracterizata printr-un nivel mic de celule rosii sanatoase, care sunt necesare pentru a transporta oxigenul in corp. Numarul de celule rosii scade atunci cand celulele canceroase se reproduc mult mai rapid in maduva osoasa;
- Leziuni la nivelul oaselor – leziunile sau fracturile osoase apar atunci cand celulele canceroase invadeaza osul si maduva osoasa. Pe imaginile obtinute in urma investigatiilor cu raze X, aceste leziuni apar ca niste gauri in os. Adesea acestea provoaca durere osoasa in special in zona spatelui, pelvisului, craniului si coastelor.
Mielomul multiplu poate include si alte simptome cum ar fi:
- Febra;
- Constipatie;
- Scadere in greutate;
- Infectii frecvente;
- Stare de confuzie.
Tipurile de mielom multiplu
Exista doua tipuri de mielom multiplu, care sunt impartite in functie de efectul pe care il au asupra corpului.
- Mielom multiplu indolent – acesta nu produce simptome evidente, de obicei se dezvolta lent si nu produce tumori osoase. Poate fi observata doar o crestere mica a nivelului de proteine M si de celule plasmatice M.
- Plasmocitomul solitar – acest tip de mielom multiplu produce tumori care se gasesc de obicei la nivelul oaselor. De regula, plasmocitomul solitar raspunde bine la tratament, insa necesita totusi o monitorizare atenta.
Cauzele mielomului multiplu
Cauza exacta a mielomului multiplu nu este cunoscuta. Cu toate acestea, este stiut faptul ca afectiunea incepe prin multiplicarea rapida a unei celule plasmatice anormale in maduva osoasa.
Celulele canceroase rezultate nu prezinta un ciclu normal de viata. Spre deosebire de celulele normale care se multiplica si mor, aceste celule anormale nu mor, ci continua sa se multiplice. Aceasta multiplicare necontrolata afecteaza in mod negativ corpul si impiedica producerea celulelor sanatoase.
Exista si o asociere stransa intre mielomul multiplu si o afectiune numita gamopatie monoclonala, problema caracterizata printr-un exces de imunoglobuline in sange.
Gamopatia monoclonala nu poate fi prevenita sau intarziata si din acest motiv persoanele care au aceasta afectiune necesita teste regulate pentru a verifica prezenta sau absenta cancerului.
Factori de risc asociati cu mielomul multiplu
Anumiti factori pot creste riscul de dezvoltare a mielomului multiplu, cum ar fi:
- Varsta – majoritatea cazurilor sunt diagnosticate in randul persoanelor cu varsta de 65 de ani sau mai mult;
- Sexul – mielomul multiplu este intalnit mai des la persoanele de sex masculin, insa aceasta diferenta nu este prea mare;
- Istoric familial – exista un risc mai mare de dezvoltare a mielomului multiplu daca exista in familie frati, surori sau parinti diagnosticati deja cu aceasta boala;
- Obezitatea – conform surselor, obezitatea pare a creste riscul de dezvoltare a mielomului multiplu;
- Alte afectiuni ale celulelor plasmatice – asa cum am mentionat mai sus, persoanele cu gamopatie monoclonala prezinta un risc mai ridicat de dezvoltare a mielomului multiplu.
Un studiu efectuat in sase tari europene si publicat in anul 2012 a concluzionat ca expunerea la anumite chimicale folosite in agricultura, tiparire si curatenie, ar putea creste riscul de aparitie a bolii.
Potentiale complicatii ale mielomului multiplu
Complicatiile mielomului multiplu incud:
- Infectii frecvente – intrucat acest tip de cancer afecteaza abilitatea corpului de a combate infectiile;
- Probleme de natura osoasa – mielomul multiplu poate afecta oasele, provocand astfel durere si fracturi;
- Functie redusa a rinichilor – din cauza acestui tip de cancer, functiile rinichilor pot fi afectate, evoluand pana la insufiecienta renala;
- Anemie – din cauza multiplicarii necontrolate ale celulelor canceroase, mielomul multiplu poate provoca anemie sau alte probleme de natura sangvina.
Diagnosticarea mielomului multiplu
Pentru diagnosticarea mielomului multiplu medicul va incepe prin efectuarea unei anamneze, ceea ce inseamna ca va pune intrebari despre sanatatea generala, istoricul medical personal si familial etc. Dupa efectuarea anamnezei si a unui control clinic general, medicul poate cere apoi alte teste aditionale, cum ar fi:
- Teste de sange si urina – pentru a verifica prezenta proteinelor M. Aceste proteine pot fi cauzate de mielomul multiplu sau de alte afectiuni. Aditional, celulele canceroase pot produce o proteina numita beta 2-microglobulina, care poate fi gasita in sange. Testele de sange mai pot analiza functia rinichilor, nivelul de calciu, nivelul acidului uric, procentajul celulelor plasmatice din maduva osoasa, etc.
- Teste imagistice – radioterapia sau terapia cu raze X, IRM/RMN sau CT. Toate acestea pot fi folosite pentru a determina daca oasele au fost afectate de mielomul multiplu.
- Biopsie – aceasta implica recoltarea unei probe de maduva osoasa cu ajutorul unui ac lung. Odata obtinuta, proba va fi analizata si verificata intr-un laborator pentru a determina prezenta sau absenta celulelor canceroase.
Tratarea mielomului multiplu
Nu exista tratament curativ pentru mielomul multiplu. Cu toate acestea, exista insa tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor si a progresului bolii.
Exista mai multe tratamente disponibile care au ca obiectiv:
- Gestionarea cancerului prin inlaturarea celulelor maligne din maduva osoasa;
- Incetinirea reaparitiei celuelor maligne pe o perioada de timp cat mai lunga;
- Ameliorarea simptomelor sau a complicatiilor, cum ar fi durerea sau anemia.
Tratamentele disponibile includ chimioterapia, transplantul de celule stem, anumite medicamente si terapii cum ar fi corticosteroizii, imunoterapia si terapia prin radiatii.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: