...

Paharele din carton, la fel de toxice ca cele din plastic

pahare din carton, plastic, pahare de unica folosinta

Paharele din carton, la fel de toxice ca cele din plastic

Inlocuirea paharelor din plastic de unica folosinta cu cele din carton nu are efectul pozitiv dorit si inchipuit de multi dintre noi.


Conform cercetatorilor din cadrul Universitatii din Gothenburg, paharele din carton reprezinta si ele un risc pentru mediul inconjurator intrucat si acestea contin chimicale toxice.


Rapoartele efectuate despre poluarea cu plastic si afectarea animalelor si a naturii a accelerat mutarea de la plastic la materiale alternative, cel mai popular fiind cartonul. Cu toate acestea, compusii din care sunt create aceste pahare din carton sau hartie pot dauna organismelor vii cum ar fi larvele de fluturi (acestea fiind analizate in studiul curent).


“Am lasat paharele din plastic si din carton pe sediment umed timp de cateva saptamani si am urmarit felul in care chimicalele provenite din aceste produse au afectat larvele de fluture. Conform rezultatelor obtinute, toate paharele au afectat in mod negativ cresterea larvelor” – a mentionat Bethanie Carney Almorth, profesor al Departamentului de Biologie si Stiinte ale Mediului, in cadrul Universitatii din Gothenburg.


Problema cu paharele de carton


Cartonul nu este rezistent la apa, motiv pentru care trebuie tratat cu un strat special pentru a evita contactul direct. Acest strat este creat din plastic, ceea ce protejeaza restul cartonului din care este confectionat paharul si ofera astfel posibilitatea de retinere a continutului lichid.


Chiar daca majoritatea straturilor din plastic pentru paharele din carton sunt create din acid polilactic, un bioplastic obtinut din zahar si nu din motorina sau alt combustibil fosil, cercetatorii au aratat prin acest studiu ca descompunerea paharelor din carton este totusi toxica pentru mediul inconjurator.


“Bioplasticul nu se descompune intr-un mod sigur atunci cand este aruncat in apa sau pe pamant. Este posibil ca bioplasticul rezulat din aceste produse sa ramana in natura si sa se transforme in microplastice, asemanator plasticelor traditionale, ele putand fi apoi ingerate atat de animale, cat si de oameni. Bioplasticele contin cel putin la fel de multe chimicale ca plasticele traditionale” – a precizat prof. Bethanie Carney Almroth.


Ambalarea alimentelor si riscul prezentat


Conform cercetarilor efectuate, ambalajele din carton pot prezenta si alte potentiale riscuri pentru sanatatea generala comparativ cu alte materiale, intrucat alimentele ingerate au fost expuse si au intrat in contact cu plasticul din interiorul acestora.


Bethanie Carney si colegii sai au raportat rezultatele obtinute intr-un articol stiintific publicat in jurnalul Environmental Pollution. In acest articol, cercetatorii discuta despre schimbarile majore necesare pentru a atenua distrugerea continua a mediului si riscul prezentat sanatatii noastre din cauza crizei de poluare cu plastice.


“Trebuie sa renuntam la produsele de unica folosinta, chiar daca par mai sigure (la prima vedere) pentru mediul inconjurator. Este mult mai indicat sa iti aduci propria ceasca sau pahar atunci cand vrei sa iti bei cafeaua “din mers” sau alege sa te opresti si sa iti savurezi bautura dintr-o ceasca din portelan, acolo unde este posibil.” – prof. Bethanie Carney Almroth.


Importanta acestui studiu


In momentul de fata Uniunea Europeana doreste incetarea raspandirii plasticelor in mediul incojurator si cauta solutii viabile pentru acest obiectiv.


Profesorul Bethanie Carney Almroth este membru al consiliului de cercetatori UN care contribuie dovezi stiintifice pentru alegerea celor mai bune optiuni in ceea ce priveste reducerea de plastic.


Printre altele, consiliul de cercetatori cere indepartarea cat mai rapida a plasticelor problematice si evitarea inlocuiriii produselor daunatoare cu altele la fel de periculoase.


Chiar daca obiectivul nostru principal este de a reduce productia de plastic, intre timp, noi, cei din consiliul de cercetatori cerem transparenta din partea industriei de plastic prin care sa obtinem rapoarte clare si detaliate despre chimicalele prezente in fiecare produs, asemanator celor din industria farmaceutica.” – prof. Bethanie Carney Almroth.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Environmental Pollution
  2. Eurekalert
  3. Pexels
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.