Leucemia: Tipuri, Simptome, Cauze, Tratament
Leucemia este un tip de cancer care afecteaza maduva osoasa si care duce la multiplicarea anormala a celulelor albe din sange (leucocitele).
Exista mai multe tipuri de leucemie, unele forme fiind mai des intalnite in randul copiilor, in timp ce altele sunt mai prevalente la persoanele adulte.
De obicei leucemia afecteaza celulele albe din organism (leucocitele), acestea reprezentand o parte vitala a sistemului imunitar. Leucocitele protejeaza corpul de bacterii, virusuri, fungi, celule anormale si alte substante externe, insa in cazul leucemiei, acestea nu mai functioneaza corespunzator si incep sa se multiplice prea rapid, depasind in cele din urma numarul de celule albe normale.
Tratamentul pentru leucemie poate fi complex si poate depinde de mai multi factori, printre care tipul leucemiei si agresivitatea cancerului.
Conform surselor, este mult mai probabil ca leucemia sa afecteze persoanele peste varsta de 55 de ani, dar in acelasi timp, este tipul de cancer cel mai des intalnit la persoanele sub 15 ani.
Semnele si simptomele leucemiei
Simptomele leucemiei includ:
- Transpiratii abundente, in special pe timpul noptii;
- Stare de oboseala care nu dispare dupa perioada de odihna sau somn;
- Scadere neintentionata in greutate;
- Dureri osoase;
- Ganglioni limfatici umflati, in special in zona gatului si a axilei, dar care nu sunt insa durerosi;
- Splina sau ficat marit;
- Producerea usoara a ranilor si a sangerarii;
- Febra sau frison;
- Infectii frecvente.
Aditional, leucemia mai poate provoca simptome si in organele afectate de celulele canceroase. De exemplu, daca boala s-a raspandit la sistemul nervos central, atunci pot aparea simptome cum ar fi, durerea de cap sau cefaleea, greata si varsaturi, stare de confuzie, pierderea controlului muscular, convulsii etc.
Leucemia se poate raspandi si in alte parti ale corpului, cum ar fi tractul gastrointestinal, plamanii, inima, rinichii, testiculele etc.
Cauzele leucemiei
Leucemia apare atunci cand ADN-ul celulelor sangvine prezinta leziuni, ceea ce duce in cele din urma la multiplicarea necontrolata a acestora.
De regula, celulele sangvine sanatoase mor dupa o anumita perioada si sunt inlocuite cu altele noi care sunt produse de maduva osoasa. In cazul celulelor sangvine anormale insa, acestea nu mor atunci cand ar trebui, iar in schimb incep sa se acumulze si sa ocupe din ce in ce mai mult spatiu.
In timp ce maduva osoasa produce din ce in ce mai multe celulele canceroase, acestea incep sa acopere cat mai mult din sange, prevenind cresterea si multiplicarea celulelor albe sanatoase. Intr-un final, celulele canceroase depasesc in numar pe cele sanatoase, ceea ce va duce la aparitia simptomelor specifice si la potentiala dezvoltare a complicatiilor.
Cauza exacta a leucemiei nu este cunoscuta inca. Cu toate acestea, cercetatorii sunt de parere ca ar putea fi implicati atat factori genetici, cat si factori de mediu.
Clasificarea leucemiei
Medicii clasifica leucemia in functie de viteza progresului si tipul de celule implicate.
Primul tip de clasificare este in functie de viteza progresului:
- Leucemie acuta – in acest tip, celulele sangvine anormale sunt celulele imature. Acestea nu isi pot efectua functiile normale si tind sa se multiplice rapid, rezultand intr-o agravare rapida a bolii. Leucemia acuta necesita tratament agresiv, obtinut cat rapid.
- Leucemia cronica – exista multe tipuri de leucemie cronica. Unele produc prea multe celule, in timp ce altele previn producerea celulelor. Leucemia cronica afecteaza celulele sangvine mai mature. Aceste celulele se reproduc sau se acumuleaza mult mai lent si pot functiona normal o anumita perioada. Unele forme de leucemie cronica pot fi initial asimptomatice si pot fi nedetectate sau nediagnosticate timp de mai multi ani.
Al doilea tip de clasificare este in functie de tipul celulelor albe afectate.
- Leucemia limfocitara – acest tip de leucemie afecteaza celulele limfatice (limfocitele), care sunt formate in tesutul limfatic sau limfoid.
- Leucemia mieloida – acest tip de leucemie afecteaza celulele mieloide. Aceste celule produc celulele rosii, celulele albe si celulele care produc plachete.
Tipuri de leucemie
In functie de simptomele prezentate si de varsta persoanelor la care tinde sa apara, leucemia poate fi de mai multe tipuri, cum ar fi:
Leucemia mieloida acuta
Aceasta este un tip des intalnit de leucemie si poate sa apara atat la copii, cat si la adulti.
Conform surselor, acesta se dezvolta rapid si prezinta simptome cum ar fi febra, dificultate in respiratie si dureri articulare.
Leucemia limfocitara acuta
Acest tip de leucemie apare de obicei la copii. Copiii sub cinci ani au riscul cel mai mare de a dezvolta leucemia limfocitara acuta. Cu toate acestea, leucemia limfocitara acuta poata sa apara si la adulti, de obice la persoanele peste varsta de 50 de ani. La fiecare cinci decese provocate de acest tip de leucemie, patru sunt la adulti.
Leucemia mieloida cronica
Aceasta afecteaza cel mai mult adultii. Persoana care sufera de acest tip de leucemie poate avea putine simptome sau chiar deloc, timp de mai multe luni sau chiar ani, inainte de a intra intr-o faza in care celulele canceroase incep sa multiplice mult mai rapid.
Leucemia limfocitara cronica
Este mult mai probabil ca leucemia limfocitara cronica sa afecteze persoanele cu varsta mai mare de 55 de ani. Aceasta este intalnita foarte rar la copii si apare mai des la barbati decat la femei.
Alte tipuri
Exista si alte tipuri de leucemie, mai rare, cum ar fi tulburarile mieloproliferative, sindromul mielodisplazic si leucemia cu celule paroase.
Factorii de risc ai leucemiei
Anumiti factori pot creste riscul de dezvoltare a unor tipuri de leucemie, cum ar fi:
- Tratament anterior impotriva cancerului – persoanele care au avut anumite tipuri de chimioterapie si terapie cu radiatii pentru alte tipuri de cancer vor prezenta un risc mai mare de aparitie a leucemiei.
- Anumite virusuri – Virusul T-limfotropic uman sau HTLV-1 este asociat cu leucemia.
- Factori genetici – anomaliile genetice par a juca un rol in dezvoltarea leucemiei. Anumite afectiuni genetice cum ar fi Sindromul Down, sunt asociate cu o crestere a riscului de leucemie.
- Expunerea la anumite chimicale – expunerea la anumite chimicale cum ar fi benzenul, care se gaseste in benzina si care este folosit in industria chimica, este asociata cu o crestere a riscului de dezvoltare a mai multor tipuri de leucemie.
- Istoric familial de leucemie – daca exista in familie persoane care au fost diagnosticate cu leucemie, atunci ceilalti membrii au un risc mai mare de a dezvolta si ei aceasta boala.
Mai multi factori de risc au nevoie de studii si cercetari aditionale pentru a confirma legatura lor cu leucemia. Acestia sunt:
- Expunerea la campuri electromagnetice;
- Expunerea la mai multe chimicale la locul de munca cum ar fi benzina, motorina si pesticide;
- Vopsele/coloranti de par;
- Fumatul – de retinut insa, ca mai multe surse au mentionat ca fumatul este asociat cu o crestere a riscului de leucemie mieloida acuta.
Diagnosticarea leucemiei
Medicii ar putea descoperi leucemia cronica prin analizele de sange de rutina, inainte ca simptomele sa apara.
Medicul va efectua un consult clinic general si va intreba despre istoricul medical personal si cel familial (anamneza). Dupa efectuarea anamnezei acesta poate cauta semne ale anemiei sau poate verifica splina sau ficatul pentru a observa daca acestea au crescut in volum.
Aditional, medicul specialist poate cere efectuarea mai multor analize de sange, iar in functie de rezultat, poate cere efectuarea unui test al maduvei osoase pentru a putea identifica prezenta leucemiei si tipul acesteia.
Optiunile terapeutice disponibile pentru leucemie
Tratamentul difera in functie de tipul si stadiul cancerului. Unele tipuri de leucemie pot evolua mai lent, ceea ce nu necesita in anumite cazuri tratament imediat. Cu toate acestea, tratarea leucemiei implica una sau mai multe forme de tratament, cum ar fi:
- Chimioterapia – folosirea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase. In functie de tipul de leucemie, se poate administra un singur medicament sau o combinatie de mai multe medicamente diferite. Este posibil ca medicamentele sa fie administrate sub forma de pastile sau intravenos.
- Terapia cu radiatii – aceasta foloseste radiatii pentru a leza celulele canceroase si pentru a le incetini cresterea.
- Transplant de celule stem – o procedura care inlocuieste maduva osoasa bolnava cu maduva osoasa sanatoasa.
- Terapii biologice – acestea ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Sursa: