...

Discopatia lombara: Simptome, Cauze, Tratament

discopatia lombara, durere de spate, durere lombara, discuri intervertebrale

Discopatia lombara: Simptome, Cauze, Tratament

Discopatia lombara inseamna degradarea discurilor intervertebrale.

Durerea lombara reprezinta o problema des intalnita in randul populatiei varstnice, dar si la persoanele tinere din cauza traumatismelor fizice constante si a presiunii exercitate pe perioade lungi.


Este posibil ca discopatia lombara sa nu fie singura afectiune prezenta, aceasta putand evidentia si alte probleme, cum ar fi discul herniat.


Discurile intervertebrale au o importanta majora, acestea avand rolul de amortizor intre vertebre, sustinand astfel partea superioara a corpului si permitand efectuarea unui numar mare de miscari, in toate directiile.


In cazul herniei de disc, continutul gelatinos al discului iese din inelul exterior fibros provocand astfel durere lombara si chiar durere la nivelul membrelor.


Asemanatoare herniei de disc, boala de disc degenerativa apare atunci cand discul aflat intre vertebre este distrus sau deterioarat. Contrar numelui, boala de disc degenerativa nu este o boala, ci un eveniment normal, care face parte din procesul natural de imbatranire. Aceasta este cauzata in urma uzurii in timp a discurilor, care nu mai pot oferi protectie si care nu mai pot efectua corect rolul de amortizor.


Semnele si simptomele discopatiei lombare

In unele cazuri simptomele si durerea pot fi atat de intense, incat persoana afectata nu mai poate realiza activitatile zilnice.


Simptomele pot varia de la usoare la severe si pot duce la osteoartrita, afectiune caracterizata prin rigiditate si durere a spatelui. Mai mult decat atat, simptomele tind sa se agraveze odata cu trecerea timpului.

  • Durerea este amplificata atunci cand persoana este in pozitia sezand sau cand se inclina in fata;
  • Exista o portiune dureroasa in zona lombara care persista mai mult de sase saptamani;
  • Simptomele discopatiei lombare se agraveaza odata cu progresul efectelor degenerative;
  • Este posibil ca persoana sa prezinte o durere in partea inferioara a spatelui care se amplifica de-a lungul mai multor luni, durerea fiind mai mare in timpul miscarii;
  • Odata cu progresul bolii, durerea poate afecta partea inferioara a spatelui, zona feselor si a coapselor.

Cauzele discopatiei lombare


Discopatia lombara este provocata de schimbarile degenerative normale care apar pe parcursul imbatranirii unei persoane, in urma traumatismelor fizice repetate sau a presiunii extreme asupra coloanei vertebrale.


Discul intervertebral este situat intre vertebre si este format in mare parte din apa, motiv pentru care acesta are rol de amortizor.


Odata cu inaintarea in varsta discul isi pierde o parte din continutul apos. Din acest motiv, inelul extern poate prezenta anumite leziuni, devenind astfel o sursa semnificativa de durere lombara.


Atunci cand inelul extern prezinta un anumit nivel de deteriorare, discul isi pierde continutul normal de apa, avand ca rezultat pierderea abilitatii de a amortiza presiunea exercitata asupra coloanei.

Factorii de risc ai durerii lombare


Persoanele cu discopatie lombara dezvolta de obicei aceasta durere cronica intre varstele de 20 si 50 de ani din cauza presiunii si efortului depus asupra coloanei vertebrale.


Chiar daca varsta reprezinta factorul cel mai mare de risc, exista insa si alti factori care pot grabi procesul de deteriorare, cum ar fi:

  • Efortul fizic repetat;
  • Fumatul;
  • O leziune brusca si acuta, cauzata de obicei de o cazatura.

Diagnosticarea discopatiei lombare


In timpul anamnezei medicul va intreba despre simptomele prezentate, despre intesitatea acestora, momentele in care apar si in ce situatii este nivelul de durere cel mai ridicat. Aditional, acesta va intreba persoana afectata daca a suferit anumite accidentari.


Prin controlul clinic general, acesta va analiza forta musculara, prezenta durerii la atingere sau la miscare si functia nervoasa.


Medicul mai poate apela si la teste imagistice cum ar fi tomografia computerizata (CT), pentru a obtine informatii despre starea in care se afla nervii spinali, discurile si alinierea acestora.


Pentru un diagnostic corect, medicul mai poate cere teste aditionale pentru a inlatura alte posibile cauze cum ar fi, tumorile.


Optiunile terapeutice disponibile


Tratamentul este axat in principal pe gestionarea durerii. Acesta poate fi format dintr-o combinatie de tratament medicamentos, fizioterapie si masaj, tratamentul chirurgical fiind o optiune doar pentru cazurile severe.


Tratament medicamentos


In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, de cele mai multe ori se apeleaza la medicamentele care pot reduce inflamatia si care pot ameliora durerea.


Daca durerea persista, atunci medicul poate prescrie medicamente menite sa relaxeze muschii sau altele mult mai potente, menite sa trateze durerea intensa si acuta.


Fizioterapia


Multe persoane care sufera de discopatie lombara pot benefica de un program structurat de fizioterapie. Aceasta poate ajuta atat la intarirea muschilor abdominali si lombari cat si la conditionarea generala a corpului.


Pe langa activitatile efectuate cu fizioterapeutul, persoanele afectate pot fi invatate anumite exercitii pe care le pot continua si acasa, dupa finalizarea programului organizat de fizioterapie.


Fizioterapeutii pot dispune de diferite modalitati de asistare in tratamentul discopatiei lombare cum ar fi caldura, masajul, stimularea electrica a muschilor, terapia cu ultrasunet si multe altele.


Masaj


Masajul poate reduce tensiunea si spasmele prezente la nivelul zonei lombare prin reducerea presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale, ameliorand astfel senzatia de durere.


Mai mult decat atat, masajul poate imbunatati circulatia, oferind o cantitate mai mare de nutrienti si oxigen muschilor tensionati.


In unele cazuri se poate apela si la injectii cu steroizi pentru a reduce inflamatia si durerea.

Obiectivele tratamentului pentru discopatia lombara

Degradarea discurilor intervetebrale nu este un proces reversibil, motiv pentru care obiectivul tratamentelor disponibile este de a ameliora durerea si de a creste cat mai mult posibil calitatea vietii.


Intrucat majoritatea persoanelor prezinta simptome care se agraveaza doar in anumite momente, tratamentul medicamentos si optiunile de reabilitare vor incerca sa ajute la:

  • Ameliorarea disconfortul general;
  • Cresterea sau restaurarea razei de miscare a zonei afectate;
  • Educarea pacientilor despre schimbarile ergonomice care trebuie efectuate atat acasa, cat si la locul de munca;
  • Cresterea flexibilitatii si a fortei muschilor in zona lombara si a picioarelor;
  • Imbunatatirea coordonarii si a echilibrului;
  • Educarea pacientilor despre metodele corecte de ridicare a greutatilor.


Daca durerea se mentine la un nivel ridicat chiar si dupa efectuarea mai multor optiuni terapeutice neinvazive, atunci medicul poate recomanda tratament chirurgical. In functie de tipul interventiei, aceasta optiune poate ameliora durerea prin:

  • Indepartarea unei portiuni din discul intervertebral pentru a reduce din presiunea pusa pe nervii din acea regiune;
  • Largirea zonei in care se afla nervul prin indepartarea de tesut sau os;
  • Inlaturarea osteofitelor (excrescente sau ciocuri osoase);
  • Conectarea a doua sau mai multe vertebre pentru a imbunatati stabilitatea acestora.


Intrucat fiecare caz este diferit, medicul specialist va realiza un plan terapeutic personalizat, care va lua in considerare toate particularitatile cazului (alte boli cronice prezente deja, accidentari, tratamentul curent etc).

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Emedicinehealth

Medical News Today

Spine Health

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.