Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Insomnia cronica si riscul de boli cardiovasculare

O meta-analiza publicata recent a aratat ca insomnia poate creste semnificativ riscul de boli cardiovasculare si deces.
insomnia, tulburare de somn, boli cardiovasculare, infarct miocardic

Sursa: Pexels

Insomnia este o tulburare de somn caracterizata prin somn intrerupt, incapacitatea de a adormi si trezirea prematura. Privarea de somn cauzata de insomnia cronica poate afecta nivelul de energie, calitatea vietii si sanatatea generala pe termen lung, printre multe altele.


La nivel global insomnia afecteaza aproximativ 30% din populatia adulta, cele mai comune probleme de sanatate asociate cu aceasta tulburare fiind diabetul, bolile renale si tulburarile gastrointestinale.


In ceea ce priveste legatura dintre insomnie si riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, rezultatele au fost mixte de-a lungul timpului, chiar daca au existat numeroase studii realizate pe acest subiect.


Aceasta discrepanta a dus la efectuarea unei meta-analize noi care a inclus peste doua milioane de participanti, pana la 20 de ani de supraveghere clinica si rezultate care sustin ca exista o asociere semificativa intre insomnie si riscul de boli cardiovasculare.


Studiul a fost publicat in jurnalul PLOS One, in data de 21 septembrie 2023.


Cum a fost realizata meta-analiza


Pentru a observa daca exista sau nu o legatura intre insomnie si riscul de boli cardiovasculare, cercetatorii au adunat informatii medicale din ultimii 20 de ani din mai multe baze de date.


Acestia au folosit informatii de la 21 de studii realizate anterior, care au inclus aproximativ 389.000 de persoane cu insomnie si mai mult de 2 milioane de persoane sanatoase. In functie de studiu, supravegherea clinica a participantilor a variat de la 3 la 20 de ani.


Pe langa asocierea directa, cercetatorii au inclus si alte criterii relevante cum ar fi:

  • Relatia dintre insomnie si decesul din orice cauza;
  • Numarul de incidente de infarct miocardic;
  • Cazurile de boli cardiovasculare;
  • Numarul de decese de natura cardiovasculara.


Varsta medie a participantilor la aceasta meta-analiza a fost de 59.4 de ani pentru persoanele cu insomnie si 58.6 ani pentru persoanele din grupul sanatos (cel de control).


Rezultatele obtinute


In urma informatiilor obtinute, cercetatorii au descoperit ca exista o corelatie intre insomnie si mai multe probleme de sanatate.


In primul rand, cercetatorii au precizat ca persoanele care sufera de insomnie au un risc mult mai mare de deces din motive cardiovasculare, acestea prezentand o crestere cu 53% a riscului, comparativ cu persoanele sanatoase.


Mai mult decat atat, insomnia a fost asociata si cu un risc mai mare de infarct miocardic, participantii cu insomnie avand un risc cu 48% mai mare comparativ cu cei din grupul de control.


O alta descoperire semnificativa include asociarea insomniei cu orice tip de afectiune cardiovasculara, persoanele cu insomnie avand o probabilitate mai mare cu 31% de a dezvolta o boala cardiovasculara de orice tip.


In ceea ce priveste decesul din orice cauza, s-a descoperit ca persoanele cu insomnie au un risc mai mare cu 14%, comparativ cu persoanele sanatoase.


Chiar daca nu sunt stiute cauzele acestor asocieri, cercetatorii speculeaza ca insomnia ar putea avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular prin afectarea sistemului nervos autonom. Cu toate acestea, sunt necesare insa studii aditionale pentru a depista mecanismul real care sta la baza acestor legaturi.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. PLOS One
  2. MedicalNewsToday
  3. National Library of Medicine
  4. Pexels