Hepatita A: Simptome, Cauze, Factori de risc

hepatita a, hepatita, apa contaminata

Hepatita A: Simptome, Cauze, Factori de risc

Acest articol va discuta in detaliu despre hepatita A. Informatiile detaliate despre heptita B pot fi vizualizate aici, iar cele pentru hepatita C, aici.


Hepatita A este o boala a ficatului foarte contagioasa, provocata de virusul hepatitic A. Acest virus este transmis prin consumul de apa si alimente contaminate sau prin contactul direct cu o persoana infectata.


Aproape toate persoanele cu hepatita A revin la normal si dobandesc imunitate la aceasta infectie pe toata durata vietii. Cu toate acestea, o proportie foarte mica de persoane infectate cu hepatita A pot deceda din cauza hepatitei fulminante.


Cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au estimat ca acest tip de hepatita a provocat aproximativ 7,134 cazuri de deces in anul 2016, reprezentand 0,5% din totalul cazurilor de deces provocate de hepatitele virale.


Spre deosebire de hepatita B si C, hepatita A nu provoaca boala hepatica cronica si este rareori fatala, cu toate acestea, boala poate provoca simptome grave si poate duce la insuficienta hepatica acuta, care este deseori fatala.


Boala este asociata cu apa si alimentele contaminate, conditii sanitare inadecvate, igiena persoanala necorespunzatoare si sexul anal-oral.


Asigurarea surselor sigure de apa potabila, siguranta produselor alimentare, igiena adecvata cum ar fi spalatul pe maini si vaccinarea impotriva hepatitei A, toate reprezinta forme sigure de prevenire si combatere a acestei boli.


Semnele si simptomele hepatitei A


De obicei, simptomele hepatitei A apar dupa aproximativ patru saptamani de la infectare, cu toate acestea, exista insa si persoane care sunt asimptomatice.


Atunci cand simptomele sunt prezente, acestea includ de cele mai multe ori:

  • Stare de oboseala;
  • Dureri articulare si musculare;
  • Pierderea apetitului;
  • Temperatura ridicata;
  • Stare de greata si varsaturi;
  • Icter;
  • Urina de culoare inchisa si scaune deschise la culoare.


Adultii prezinta semne si simptome mult mai des decat copiii. Severitatea acestei boli si cazurile fatale sunt mai ridicate in randul persoanelor varstnice. Copiii infectati, mai tineri de sase ani, nu prezinta de obicei simptome observabile si doar 10% tind sa dezvolte icter.


Cauze hepatitei A


Hepatita A este cauzata de un virus care infecteaza celulele hepatice si care provoaca inflamatie. Aceasta inflamare a ficatului poate afecta felul in care acesta functioneaza, provocand astfel semnele si simptomele specifice hepatitei A.


Virusul se raspandeste cel mai des prin consumul de apa sau alimente contaminate cu materii fecale provenite de la persoana infectata, chiar si in cantitati foarte mici.


Virusul nu se raspandeste prin stranut sau tuse.


Metode specifice de infectare cu virusul hepatitic A includ:

  • Consumul de alimente manipulate de o persoana infectata care nu s-a spalat pe maini dupa ce a folosit toaleta;
  • Consumul de apa contaminata;
  • Ingerarea molustelor si crustaceelor crude, provenite din apa poluata menajera;
  • Contactul apropiat cu o persoana infectata, chiar daca aceasta nu prezinta simptome;
  • Relatii sexuale cu o persoana infectata.


Distributia geografica


Distributia geografica a zonelor poate fi caracterizata prin nivelul ridicat, mediu si mic de infectare cu virusul hepatitic A. Cu toate acestea, infectarea nu inseamna si aparitia bolii in sine, deoarece copiii infectati la varste mici nu prezinta semne si simptome observabile.


Zonele cu nivel ridicat de infectare sunt reprezentate de tarile cu venit mic si mediu, care au conditii sanitare inadecvate, unde majoritatea copiilor (90%) au fost infectati cu virusul hepatitic A inainte de varsta de 10 ani. Epidemiile sunt rar intalnite deoarece copiii mai in varsta si adultii sunt in general imuni. Rata bolilor simptomatice in aceste zone are un nivel scazut, iar focarele sunt rare.


Zonele cu nivel mediu de infectare sunt reprezentate de tarile cu venit mediu, care au conditii sanitare variate, unde copiii nu sunt de obicei infectati la varste mici si nu ajung imunizati la varsta adulta. Conditiile mai bune pe plan economic si sanitar poate duce la o acumulare de adulti care nu au fost infectati niciodata si nici nu prezinta imunitate. Aceasta susceptibilitate ridicata in randul persoanelor varstnice poate duce la o rata mai ridicata a bolilor si la aparitia focarelor de infectie.


Zonele cu nivel mic de infectare sunt reprezentate de tarile cu venit ridicat, care prezinta conditii sanitare si igienice bune. Boala poate sa apara in randul adolescentilor si adultilor care fac parte din grupurile de risc, cum ar fi grupul persoanelor care injecteaza droguri, barbati care practica acte sexuale cu alti barbati si grupul de persoane care calatoresc des in alte tari, mai ales cele cu rata mare de infectare.


Factori de risc asociati cu hepatita A


Factorii care amplifica probabilitate de infectare cu virusul hepatitic A includ:

  • Calatoria sau munca practicata in zonele cu rata mare de infectare;
  • Persoanele care frecventeaza des sau care lucreaza in centrele de ingrijire a copiilor;
  • Viata alaturi de o persoana care este infectata cu acest virus;
  • Barbatii care practica acte sexuale cu alti barbati;
  • Persoanele care sunt HIV pozitive;
  • Orice contact sexual cu o persoana infectata;
  • Consumul drogurilor ilegale (nu doar cele injectabile).


Complicatii ale hepatitei A


Spre deosebire de alte tipuri de hepatita, hepatita A nu provoaca leziuni de lunga durata la nivelul ficatului si nu devine cronica.


In cazuri rare, hepatita A poate provoca pierderea spontana a functiilor hepatice, in special la persoanele in varsta sau la persoanele cu boala hepatica cronica. Insuficienta hepatica acuta necesita internarea in spital pentru monitorizare si tratament. Unele persoane cu insuficienta hepatica acuta ar putea avea nevoie de un transplant de ficat.


Metode de preventie


Vaccinarea impotriva hepatitei A poate preveni infectare cu virusul hepatitic A. Este recomandat ca persoanele care calatoresc in zonele cu nivel ridicat de infectare sa efectueze urmatorii pasi pentru a preveni sau pentru a diminua sansele de contractare a bolii:

  • Sa-si decojeasca si sa-si spele propriile fructe, evitand astfel manipularea alimentelor de catre alte persoane;
  • Evitarea consumului de carne si peste gatit necorespunzator (crud);
  • Sa consume apa imbuteliata si sa o foloseasca chiar si pentru spalatul pe dinti;
  • Evitarea tuturor bauturilor cu puritate necunoscuta, cu sau fara gheata;
  • Daca nu este disponibila apa imbuteliata, se recomanda fierberea apei de la robinet si consumul acesteia dupa ce s-a racit;
  • Practicarea unei igiene bune, in special spalatul pe maini dupa ce s-a folosit toaleta si inainte de pregatirea mesei.


Diagnostic si tratament pentru hepatita A


Cazurile de hepatita A nu se pot distinge clinic de alte tipuri acute de hepatita. Diagnosticul specific se face in urmara analizelor de sange.


Nu exista tratament specific pentru hepatita A. Recuperarea de la simptomele aparute in urma infectarii poate fi lenta si poate dura cateva saptamani sau luni. Cea mai importanta parte a acestei recuperari este evitarea medicamentelor inutile sau a celor care nu sunt necesare.


Spitalizarea este recomandata doar daca exista insuficienta hepatica acuta. De obicei terapia se axeaza pe mentinerea confortului si a aportului nutritional adecvat, inclusiv inlocuirea lichidelor pierdute in urma varsaturilor si a episoadelor diareice.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

World Health Organization

National Health Service

Mayo Clinic

Pixabay