Exercitiul fizic si prevenirea cancerului hepatic
Un studiu efectuat pe model rozator a descoperit ca activitatea fizica reduce probabilitatea de dezvoltare a cancerului hepatic.
Conform Societatii Americane de Cancer (ACS), numarul cazurilor de cancer hepatic s-a triplat din 1980. Aceasta crestere corespunde cu numarul mare de persoane diagnosticate cu obezitate si diabet zaharat tip 2.
Pe langa faptul ca acest tip de cancer incepe sa fie din ce in mai des intalnit, cancerul hepatic este deseori si fatal. Conform celor de la ACS, in fiecare an pe plan global, aproximativ 800,000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer hepatic si 700,000 de persoane mor din cauza bolii.
Intrucat afectiunea este atat de severa, cercetatorii efectueaza continuu studii pentru a intelege mai bine boala si pentru a gasi metode noi de prevenire si combatere a cancerului.
Unul dintre aceste studii este cel publicat in Journal of Hepatology. Acesta a fost efectuat pe model rozator si a aratat ca exercitiul fizic ar putea preveni dezvoltarea cancerului hepatic. Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit si doua cai chimice care stau la baza aparitiei bolii.
Urgenta la nivel mondial
Conform surselor, in anul 2018 tara cu cele mai multe cazuri de cancer hepatic a fost Mongolia, urmata de Egipt pe locul doi si Gambia pe locul trei.
Persoanele de sex masculin au o probabilitate mai mare de a dezvolta acest tip ce cancer comparativ cu persoanele de sex feminin. Forma cea mai comuna a acestei boli este carcinomul hepatocelular si este tipul de cancer hepatic care a fost analizat in studiul mentionat in acest articol.
Exercitiul fizic, nu doar pentu slabire
Chiar daca exercitiul fizic este deseori recomandat pentru a mentine o greutate normala si pentru a evita sau controla diabetul zaharat tip 2, cercetatorii acestui studiu au dorit sa identifice mecanismul care leaga direct nivelul de activitate cu cancerul hepatic.
Cercetatorul principal al acestui studiu, Geoffrey C. Farrell din cadrul Spitalului Canberra, Garran, a discutat despre importanta acestui studiu – “Anumite informatii obtinute de la populatie au sugerat ca persoanele care exerseaza in mod regulat au o probabilitate mai mica de a dezvolta cancerul hepatic. Cu toate acestea, studiile care au dorit sa afle daca exista un motiv biologic clar, sau care au dorit sa identifice mecanismul molecular care produce acest efect protector au fost putine si neconcludente.”
Intrucat cercetatorii au dorit ca pentru acest studiu soarecii sa dezvolte obezitate si diabet zaharat tip 2, acestia i-au modificat genetic pentru a le creste apetitul. Aditional, cercetatorii au injectat soarecii si cu o doza mica de agent care provoaca cancer, apoi i-a impartit in doua grupe.
Soarecii dintr-un grup au avut acces la o roata de exercitiu pe care au alergat chiar si 40 de kilometri intr-o saptamana. Soarecii din celalalt grup nu au avut oportunitati de a efectua activitati fizice si ca urmare au prezentat obezitate mult mai devreme. Cu toate acestea, din cauza apetitului crescut, chiar si soarecii activi au deveni obezi dupa sase luni.
La finalul acestui studiu, soarecii inactivi au prezentat boala ficatului gras, un precursor al cancerului hepatic, comparativ cu soarecii activi care nu au prezentat aceasta boala.
Soarecii din ambele grupuri au avut obezitate si probabilitate crescuta de diabet. Cu toate acestea, mai multi soareci sedentari (64%) au dezvoltat cancer hepatic comparativ cu soarecii activi (15%).
Victorie dubla
Dupa ce au stabilit existenta unei legaturi intre exercitu fizic si sanatatea hepatica, cercetatorii au inceput sa caute procesele chimice implicate.
Acestia au identificat doua cai moleculare si anume:
- Prima descoperire a fost legata de kinaza JNK1, pe care studiile anterioare au evidentiat-o ca fiind implicata in dezvoltarea tumorilor. Studiul curent a descoperit ca exercitiul fizic dezactiveaza aceasta kinaza.
- A doua descoperire a fost legata de gena p53. Studiul a descoperit ca exercitiul fizic activeaza acesta gena care suprima tumorile. Cercetatorii sunt de parere ca p53 regleaza p27, un inhibitor al ciclului celular, care poate opri dezvoltarea necontrolata a celulelor canceroase.
In concluzie, rezultatele studiului au evidentiat doua motive de speranta atunci cand vine vorba de combatarea cancerului hepatic, primul motiv fiind asociat cu rolul benefic al exercitiului in prevenirea bolii, in timp ce al doilea a avut legatura cu identificarea cailor moleculare asociate.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: