Oprirea dezvoltarii obezitatii la model rozator
Un studiu efectuat pe soareci a evidentiat faptul ca anularea unei gene din celulele mieloide ar putea preveni dezvoltarea obezitatii, chiar si atunci cand este consumata o dieta bogata in grasimi.
Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of Clinical Investigation si intr-o buna zi ar putea ajuta cercetatorii sa dezvolte terapii noi care ar putea ajuta persoanele cu obezitate sa arda caloriile mult mai usor.
Despre obezitate
Obezitatea este caracterizata prin acumularea anormala si excesiva de grasime, care afecteaza in mod negativ sanatatea.
Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, cazurile de obezitate s-au triplat din anul 1975.
In anul 2016 au existat peste 1.9 miliarde de adulti cu varsta de 18 ani sau mai mult, care prezentau supraponderabiliate. Dintre acestia, peste 600 de milioane erau obezi.
In ceea ce priveste copiii, in anul 2019 au existat 38 milioane de copii sub varsta de 5 ani care au prezentat supraponderabilitate sau obezitate.
Cu toate acestea, obezitatea poate fi prevenita. Specialistii sunt de parere ca schimbarea stilului de viata si a dietei poate reduce considerabil numarul de cazuri.
Una dintre probleme insa, este efectul obezitatii asupra metabolismului. Studiile anterioare efectuate pe soareci, au sugerat ca o persoana cu obezitate arde mai putine calorii comparativ cu o persoana care nu prezinta obezitate.
O intelegere mai buna a acestui efect si cum poate fi contracarat ar putea ajuta la reducerea obezitatii.
Despre studiu
In acest studiu, cercetatorii au inhibat o anumita gena prezenta in celulele sistemului imunitar al soarecilor. Motivul pentru aceasta modificare a fost asocierea dintre obezitate si amplificarea inflamatiilor, actiune care este controlata de celulele sistemului imunitar.
Cercetatorii au dorit sa afle care parte a celulelor are un rol in complicatiile metabolice si obezitate. Pentru a studia efectul de incetinire a genei din celule, cercetatorii au efectuat doua experimente.
In primul experiment acestia au anulat gena Asxl2, iar in al doilea experiment acestia au injectat soarecii normali cu nanoparticule care intervin in functionarea corecta a genei.
Dupa ce gena a fost inhibata, cercetatorii au observat ca soarecii nu au mai dezvoltat obezitate, chiar si dupa ce au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi, cercetatorii fiind de parere ca motivul este legat de cresterea consumului de energie din corp.
Comparativ cu grupul de control care a fost format din soareci cu obezitate, dar care nu au prezentat nicio forma de blocare genetica, soarecii cu gena inhibata au ars cu 45% mai multe calorii, chiar si cu o dieta bogata in grasimi.
Rolul genei in abilitatea de a nu creste in greutate
Conform cercetatorului principal al acestui studiu, prof. Steven L. Teitelbaum din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Washington, rezultatele obtinute din acest studiu sustin ideea de greutate care poate fi reglata prin modificarea activitatii celulelor inflamatorii.
Cercetatorii nu sunt inca siguri de ce incetinirea acestei gene rezulta in abilitatea de a nu creste in greutate, dar sunt de parere ca raspunsul implica incurajarea de ardere a grasimilor in loc de depozitare.
Chiar daca acest studiu este unul preliminar, rezultatele obtinute ar putea ajuta intr-o buna zi la arderea mult mai rapida a caloriilor in randul persoanelor obeze. Aceasta posibilitate ar ajuta la sustinerea unui stil de viata nou, care poate implica dieta sanatoasa si exercitii fizice.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: