Hepatita B: Simptome, Cauze, Tratament
Acest articol va discuta in detaliu despre hepatita B. Pentru persoanele interesate de hepatita C, articolul detaliat poate fi vizualizat aici, iar pentru cele care doresc informatii scurte despre fiecare hepatita in parte, acel articol poate fi vizualizat aici.
Conform celor de la Hepatitis B Foundation, hepatia B este cea mai comuna infectie hepatica din lume. Aceasta este provocata de virusul hepatitic B, care ataca si produce leziuni la nivelul ficatului.
Doua miliarde de oameni au fost infectati si mai mult de 292 milioane traiesc cu infectie cronica cu hepatita B. Cu toate ca aceasta infectie poate fi prevenita si tratata, in fiecare an aproximativ un milion de oameni mor din cauza hepatitei B.
Virusul hepatitic B (HBV) este transmis prin sange si alte fluide corporale. Acesta poate fi transmis altor persoane prin contactul direct cu sangele, sexul neprotejat, de la mama infectata la copil, consumul de droguri ilegale si prin ace nesterilizate si contaminate.
Vestea buna insa, este ca hepatita B poate fi prevenita si tratata. In primul rand, aceasta poate fi diagnostica printr-un simplu test de sange. Testul de sange este singura metoda prin care se poate afla sigur daca persoana este infectata sau nu. Exista un vaccin sigur care poate preveni hepatita B si exista terapii medicamentoase eficiente care pot gestiona hepatita B cronica. In momentul de fata, aceasta afectiune nu poate fi vindecata, dar se lucreaza activ spre acest obiectiv.
Semnele si simptomele hepatitei B
Semnele si simptomele hepatitei B pot varia in severitate, acestea putand fi usoare sau severe. Chiar daca simptomele apar de obicei in intervalul de 1-4 luni de la momentul infectarii, in unele cazuri simptomele pot fi prezente chiar si dupa doua saptamani de la infectare. Unele persoane pot fi asimptomatice, de obicei copiii.
Atunci cand sunt prezente, simptomele hepatitei B pot include:
- Durere abdominala;
- Urina inchisa la culoare;
- Febra;
- Dureri articulare;
- Pierderea apetitului;
- Stare de greata si varsaturi;
- Slabiciune si stare de oboseala;
- Icter.
Daca o persoana stie ca fost expusa hepatitei B, este recomandat un consultul medical imediat. Un tratament preventiv ar putea reduce riscul de infectare, daca acesta este primit in primele 24 de ore de la expunerea la virus.
Consultul medical este recomandat si persoanelor care cred ca au simptome asociate cu hepatita B.
Cauzele hepatitei B
Hepatita B este provocata de virusul hepatitic B. Acest virus este transmis de la persoana la alta prin sange sau alte secretii infectate ale corpului. Acesta nu se poate raspandi prin stranut sau tuse.
Metodele cele mai frecvente prin care acest virus poate fi transmis sunt:
- Contactul sexual – se poate contracta hepatita B prin sexul neprotejat cu o persoana infectata. Virusul poate fi transmis daca sangele, saliva, sperma sau secretiile vaginale ale persoanei infectate intra in corpul persoanei sanatoase.
- Folosirea acelorasi ace – aceasta afectiune se poate raspandi foarte usor prin intermediul seringilor si prin folosirea acelor contaminate cu sange infectat.
- Intepaturi accidentale cu acul – hepatita B reprezinta un motiv de ingrijorare pentru angajatii din domeniul sanitar si oricine intra in contact cu sangele uman.
- De la mama la copil – femeile insarcinate infectate cu HBV pot transmite virusul la copil. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor nou nascutul poate fi vaccinat pentru a evita infectarea. Este recomandata consultarea cu un medic specialist daca persoana infectata este insarcinata sau daca doreste sa devina pe viitor.
Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, virusul hepatitic B poate supravietui in afara corpului timp de cel putin sapte zile. In tot acest timp virusul inca mai poate provoca infectie daca intra in corpul unei persoane care nu a fost protejata prin vaccinare. Perioada de incubare a virusul este in medie de 75 de zile, dar aceasta poate varia de la 30 la 180 de zile. Virusul poate fi detectat de la 30 la 60 de zile de la infectare. Acesta poate persista si se poate dezvolta in hepatita B cronica.
Raspandirea pe plan geografic
Prevalenta hepatitei B este cea mai ridicata in regiunea Pacifica de Vest si in regiunea Africii, unde 6,2% si 6,1% din populatia adulta este infectata. In regiunea Mediteraneana de Est, regiunea de Sud-Est a Asiei si regiunea Europeana, este estimat ca 3.3%, 2.0% si 1.6% din populatie este infectata. In regiunea Americilor, 0,7% din populatie este infectata.
Hepatita B reprezinta un pericol pe plan global si reprezinta cea mai des intalnita infectie hepatica severa din lume, aceasta fiind de 100 de ori mai infectioasa decat virusul HIV/SIDA. Tot aceasta reprezinta si cauza principala de cancer hepatic, iar in ceea ce priveste decesul provocat de cancer, cancerul hepatic este al doilea in lume ca numar de cazuri.
Aproximativ 884,000 de persoane mor anual din cauza hepatitei B si a complicatiilor/bolilor asociate cu aceasta.
Hepatita B acuta si hepatita B cronica
Afectiunea poate fi de scurta durata (acuta) sau de lunga durata (cronica).
- Hepatita acuta B dureaza mai putin de sase luni. Este posibil ca sistemul imunitar sa poata inlatura hepatita B acuta din corp, ceea ce inseamna ca recuperarea va fi completa in cateva luni. Majoritatea persoanelor care sufera de hepatita B ca adulti prezinta o infectie acuta, insa aceasta poate duce si la infectie cronica.
- Hepatita cronica B dureaza sase luni sau mai mult. Aceasta persista deoarece sistemul imunitar nu poate inlatura infectia. Hepatita B cronica poate dura toata viata si exista posibilitatea ca aceasta sa duca la boli severe cum ar fi ciroza hepatica sau cancer hepatic.
Cu cat persoana este mai tanara atunci cand sufera de hepatita B, in special nou nascutii si copiii mai mici de cinci ani, cu atat mai mult creste riscul ca infectia sa devina cronica. Infectia cronica poate ramane nedetectata timp de mai multi ani, pana cand persoana infectata prezinta simptome ale bolilor hepatice.
Factori de risc asociati cu hepatita B
Dupa cum am mentionat si mai sus, virusul se poate raspandi prin contactul cu sangele si cu alte secretii si fluide corporale ale persoanei infectate. Riscul de a contracta aceasta infectie creste prin:
- Practicarea sexului neprotejat;
- Folosirea acelorasi ace cu alte persoane;
- Daca se locuieste in aceeasi casa cu o persoana care are infectie HBV cronica;
- Daca persoana lucreaza intr-un domeniu in care este expus sangelui uman;
- Virusul poate fi transmis de la mama infectata la copil;
- Daca persoana calatoreste des in regiuni care prezinta rata mare de infectare HBV cum ar fi Asia, Africa si Europa de Est.
Complicatii ale hepatitei B
Infectia HBV cronica poate duce la complicatii severe cum ar fi:
- Ciroza hepatica – aceasta boala poate afecta functiile ficatului;
- Cancer hepatic – persoanele care sufera de hepatita cronica B au risc mai crescut de a dezvolta acest tip de cancer
- Insuficienta hepatica – insuficienta hepatica este o afectiune caracterizata prin oprirea functiilor ficatului. Cand se intampla acest lucru, este necesar un transplant de ficat pentru a putea mentine in viata persoana afectata.
- Alte afectiuni – persoanele cu hepatita B cronica pot dezvolta si alte afectiuni cum ar fi boli renale sau inflamare a vaselor de sange.
Metode de prevenire a infectarii cu virusul hepatitic B
Vaccinarea impotriva hepatitei B este pilonul de baza pentru prevenirea acestei afectiuni. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca toti copiii sa primeasca cat mai repede posibil dupa nastere vaccinul impotriva hepatitei B, de preferat in primele 24 de ore.
Vaccinul are rezultate excelente in ceea ce priveste eficienta si siguranta oferita. Din 1982, peste 1 miliard de doze de vaccin impotriva hepatitei B au fost folosite pe plan global. In multe tari unde 8-15% dintre copii obisnuiau sa fie infectati cronic cu virusul hepatitic B, vaccinarea a redus rata infectiilor la mai putin de 1% printre copiii imunizati.
Pe langa vaccinarea nou nascutilor, implementarea strategiilor de siguranta in manipularea sangelui si verificarea tuturor donatiilor de sange folosite pentru transfuzii, au contribuit la prevenirea raspandirii acestui virus. In anul 2013, pe plan mondial au fost verificate 97% din totalul donatiilor de sange.
Practicarea metodelor de manipulare in siguranta a seringilor si evitarea injectiilor care nu sunt necesare pot fi strategii eficiente pentru protejare impotriva virusului hepatitic B. O alta metoda de preventie o reprezinta practicarea sexului protejat, care include reducerea numarului de parteneri sexuali si folosirea prezervativelor.
Diagnosticarea hepatitei B
Hepatita B este diagnostica in urma unui test simplu de sange. Pe langa acest test, medicul va examina persoana pentru a observa daca sunt prezente semne si simptome ale leziunilor la nivelul ficatului, cum ar fi piele de culoare galbena sau durere abdominala. In general testele care pot ajuta la diagnosticarea hepatitei B si a complicatiilor sunt:
- Testele de sange;
- Observarea ficatului cu ajutorul ultrasunetelor;
- Biopsia hepatica.
Tratarea hepatitei B
Tratamentul pentru hepatita B difera in functie de scop si de tipul hepatitei.
- Tratamentul preventiv dupa expunerea la infectie – daca persoana a fost expusa virusului hepatitic B si nu stie daca a fost sau nu vaccinata, este recomandat un consult medical imediat. O injectie acordata in primele 12 ore de la expunerea la virus ar putea proteja persoana de infectare.
- Pentru hepatita B acuta – daca medicul determina ca hepatita B este acuta, adica de scurta durata si ca poate disparea de la sine, acesta poate spune ca nu este necesar un tratament specific. In schimb, medicul poate recomanda odihna, nutritie adecvata si consum ridicat de lichide, in timp ce corpul se lupta cu infectia. In cazuri severe, medicamente antivirale sau internarea in spital este recomandata pentru a preveni aparitia complicatiilor.
- Tratament pentru hepatita B cronica – majoritatea persoanelor diagnosticate cu hepatita B cronica au nevoie de tratament pe tot parcursul vietii. Tratamentul ajuta la reducerea riscului de boli hepatice si poate preveni raspandirea infectiei la alte persoane. Acesta poate include medicamente antivirale, injectii cu interferon si chiar transplant de ficat, daca ficatul prezinta leziuni severe.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: