Hepatita C: Simptome, Cauze, Factori de risc
Chiar daca am publicat deja un articol despre hepatite, acela ofera doar descrieri scurte despre fiecare tip in parte. Acum insa, voi discuta doar despre hepatita C, pentru a oferi mai multe informatii despre aceasta afectiune.
Hepatita C este o boala a ficatului (boala hepatica) provocata de virusul hepatitic C (HCV). Virusul poate provoca atat hepatita acuta, cat si hepatita cronica. Afectiunea poate varia in severitate de la o boala usoara, care dureaza cateva saptamani, la o boala severa, care este prezenta pe tot parcursul vietii.
Virusul hepatitic C este transmis prin sange. Metodele cele mai frecvente de infectare sunt prin expunerea la cantitati mici de sange, cum ar fi transfuzii de sange, folosirea aceluiasi ac de seringa, practici sexuale care pot duce la sangerare, etc.
Pe plan global este estimat ca 71 de milioane de oameni sufera de hepatita C cronica.
Un numar semnificativ de persoane care sunt infectate cronic vor dezvolta ciroza hepatica sau cancer hepatic.
Cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au estimat ca in anul 2016, aproximativ 399.000 de persoane au murit din cauza hepatitei C, majoritatea din cauza cirozei si a carcinomului hepatocelular.
Daca nu este tratata, hepatita C poate provoca leziuni severe la nivelul ficatului care pot pune viata in pericol. Pana recent, tratamentul pentru hepatita C necesita injectii saptamanale si medicamente orale, care nu puteau fi luate de multe persoane infectate HCV din cauza altor probleme medicale sau din cauza efectelor secundare.
In prezent, HCV cronic este de obicei vindecat prin administrarea de medicamente orale in fiecare zi timp de doua sau sase luni, iar majoritatea persoanelor care sunt infectate au o speranta de viata normala.
Semnele si simptomele hepatitei C
Infectia pe termen lung cu virusul hepatitic C este cunoscuta sub numele de hepatita C cronica. Aceasta este de obicei o infectie “ascunsa” timp de mai multi ani, pana in momentul in care virusul provoaca leziuni severe ficatului. Din acel moment pot sa apara numeroase semne si simptome cum ar fi:
- Sangerare usoara;
- Oboseala;
- Apetit scazut;
- Urina de culoare inchisa;
- Scaderea neintentionata in greutate;
- Confuzie, somnolenta si tulburari de vorbire (encefalopatie hepatica).
Alte simptome ale hepatitei C pot fi confundate cu simptome ale altor afectiuni, cum ar fi gripa:
- Dureri musculare;
- Febra;
- Dureri abdominale;
- Stare de greata si varsaturi.
Singura metoda de a descoperi daca aceste simptome sunt provocate de hepatita C este prin testare.
Perioada de incubatie a hepatitei C variaza de la doua saptamani la sase luni. Dupa infectarea initiala, aproximativ 80% dintre persoanele afectate sunt asimptomatice.
Cauzele hepatitei C
Hepatita C este provocata de virusul hepatitic C. Aceasta infectie se raspandeste atunci cand sangele contaminat intra in sistemul circulator al unei persoane neinfectate. Pe plan global, HCV exista in mai multe forme distincte numite genotipuri. Au fost identificate sapte genotipuri HCV distincte si mai mult de 67 subtipuri.
Cu toate ca hepatita C cronica urmeaza acelasi curs indiferent de genotipul virusului, tratamentul recomandat variaza in functie de acest genotip.
Factori de risc asociati cu hepatita C
Anumiti factori pot creste sansele de a contracta aceasta infectie, cum ar fi:
- Expunerea la sange infectat – in special in cazul persoanelor care lucreaza in domeniul medical, intrucat acestea se pot intepa din greseala cu acul de seringa folosit pe o persoana infectata;
- Injectarea sau inhalarea drogurilor;
- Daca persoana are HIV;
- In cazul efectuarii unui tatuaj sau piercing intr-un mediu insalubru, care foloseste instrumentar nesterilizat;
- Persoanele care fost incarcerate;
- Daca s-a primit transfuzie de sange sau transplant de organe inainte de 1992;
- Tratament cu hemodializa pe o perioada lunga;
- Daca persoana s-a nascut intre anii 1945 si 1965 – grupul de varsta care reprezinta cea mai mare incidenta de infectie cu virusul hepatitic C.
Complicatii ale hepatitei C
Daca infectia nu este tratata timp de mai multi ani, unele persoane cu hepatita C vor dezvolta ciroza. Odata cu trecerea timpului, aceasta poate afecta functionalitatea ficatului.
In cazuri severe, se pot dezvolta probleme care pot pune viata in pericol cum ar fi insuficienta hepatica (atunci cand ficatul nu mai poate functiona corespunzator) sau cancerul hepatic.
Tratarea hepatitei C cat mai repede posibil poate reduce riscul de aparitie a acestor probleme.
Infectarea cu virusul hepatitic C
De obicei, virusul se raspandeste prin contactul sange-sange. Cateva metode de infectare includ:
- Folosirea acelorasi ace nesterilizate, aceasta actiune fiind intalnita cel mai des in randul persoanelor care injecteaza droguri;
- Folosirea acelorasi lame sau periute de dinti;
- De la femeia insarcinata la copil;
- Prin sexul neprotejat.
Conform celor de la National Health Service, in Marea Britanie majoritatea infectiilor cu virusul hepatitic C apar in randul persoanelor care injecteaza droguri sau care le-au injectat in trecut. Este estimat ca aproximativ jumatate dintre persoanele care injecteaza droguri sufera de aceasta infectie.
Metode de preventie
Nu exista un vaccin eficient impotriva hepatitei C, motiv pentru care prevenirea infectiei HCV depinde de reducerea factorilor de risc si a expunerii la anumite pericole. Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) a creat o lista cu cateva metode de reducere a sansei de contractare a virusului, care include:
- Folosirea adecvata si in siguranta a seringilor;
- Manipularea si inlaturarea cu atentie a deseurilor;
- Testarea sangelui donat pentru HBV si HCV (dar si pentru HIV si sifilis);
- Prevenirea expunerii la sange in timpul actului sexual;
- Instruirea personalului din domeniul sanitar.
Pentru persoanele infectate deja cu hepatita C, WHO recomanda:
- Educare si consiliere cu privire la tratament si ingrijire;
- Imunizare cu vaccinurile pentru hepatita A si B pentru a preveni coinfectarea de la aceste forme de hepatita si pentru a proteja ficatul;
- Gestionare medicala timpurie si adecvata, inclusiv terapie antivirala;
- Monitorizare regulata pentru diagnostic timpuriu de boli hepatice cronice.
Optiuni terapeutice pentru hepatita C
Hepatita C poate fi tratata cu medicamente care pot opri multiplicarea virusului in corp. De obicei, utilizarea acestor medicamente dureaza cateva saptamani.
Pana recent, majoritatea persoanelor ar fi luat doua medicamente principale, o injectie saptamanala si o capsula sau tableta. In prezent, este disponibil si tratament doar sub forma de tableta.
Noile medicamente pentru hepatita C au facut tratamentul acestei afectiuni mult mai eficient, mai usor de tolerat si sa aiba o perioada mai scurta de folosire. Utilizand cele mai recente medicamente, sunt vindecate mai mult de 90% dintre persoanele cu hepatita C.
Cu toate acestea, este important de retinut ca persoana vindecata nu va deveni imuna la infectie. Aceasta trebuie sa ia masuri adecvate de preventie pentru a nu risca infectarea din nou cu virusul hepatitic C.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: