Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Fractura de sold: Tratament, Recuperare, Factori de risc

Fractura de sold este o fractura severa care poate pune viata in pericol. Riscul acesteia creste odata cu inaintarea in varsta.
fractura de sold, fractura

Sursa: Pexels

Prin fractura se intelege intreruperea continuitatii unui os. Osul poate fi fracturat partial sau complet, transversal, longitudinal sau in bucati multiple.


Fractura de sold este o fractura severa cu complicatii care pot pune viata in pericol. Riscul aparitiei fracturii de sold creste odata cu varsta.


Caderea este cea mai frecventa cauza a fracturilor de sold. Persoanele in varsta au risc mai mare de fracturare a unui os din cauza aparitiei osteoporozei (scaderea masei osoase). Medicatii multiple, vederea slaba si problemele legate de echilibru cresc si ele riscul de cadere al persoanelor varstnice.


Fractura de sold necesita aproape de fiecare data interventie chirurgicala urmata de terapie fizica. Printre altele, fracturile de sold pot fi prevenite prin mentinerea masei osoase si evitarea cazaturilor.


Simptome asociate cu fracturile de sold


Cateva semne si simptome ale fracturii de sold includ:

 • Imposibilitatea de miscare imediat dupa cazatura;
 • Durere severa in zona inghinala sau a soldului;
 • Imposibilitatea de a pune greutate pe piciorul care se afla pe partea cu fractura de sold;
 • Picior mai scurt pe partea care prezinta fractura de sold.


Tipuri de fracturi de sold


Exista in general trei tipuri diferite de fracturi de sold. Tipul de fractura depinde de partea femurului superior care este implicata.

 • Fractura de col femural;
 • Fractura intertrohanteriana;
 • Fractura subtrohanteriana.


Cauze si factori de risc asociate cu fracturile de sold


Impactul sever care poate fi intalnit in cazul unui accident de masina, poate provoca fractura de sold, indiferent de varsta persoanei. La cele in varsta totusi, fractura de sold poate surveni ca rezultat al caderii de la acelasi plan mult mai frecvent decat la persoanele mai tinere.

Cand vine vorba de cauze, acestea se pot imparti in cauze care nu pot fi evitate si cauze care pot fi evitate si anume:

Cauze care nu pot fi evitate

 • Varsta – densitatea osoasa si masa musculara tind sa scada odata cu inaintarea in varsta. Persoanele varstnice au de obicei probleme de vedere si de echilibru, ceea ce creste astfel riscul de cadere.
 • Gen – aproximativ 70% din cazurile de fractura de sold apar la persoanele de gen feminin. Femeile pierd din densitatea osoasa mai rapid decat barbatii, unul dintre cauze fiind nivelul scazut de estrogen din cauza menopauzei.
 • Afectiuni medicale cronice, tulburari endocrine sau tulburari intestinale care pot reduce capacitatea de absorbtie a vitaminei D si a calciului pot avea ca rezultat oase mai fragile. Bolile care afecteaza creierul si sistemul nervos cum ar fi deteriorarea cognitiva, dementa, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral si neuropatia periferica, toate acestea pot creste si riscul de cadere.

Cauze care pot fi evitate

 • Anumite medicamente – medicatii cu cortizon pot slabi oasele daca sunt administrate o perioada lunga de timp. Anumite medicamente sau combinatii de medicamente pot produce stare de vertij, ceea ce poate rezulta in cele din urma la aparitia cazaturilor. Medicamente cum ar fi somniferele, antipsihoticele si sedativele, reprezinta doar cateva dintre tratamentele asociate des cu apartia cazaturilor.
 • Probleme nutritionale – lipsa de vitamina D si de calciu in dieta la varsta frageda scade masa osoasa maxima si creste riscul de aparitie a fracturilor mai tarziu in viata. Tulburari de alimentatie serioase cum ar fi anorexia sau bulimia pot afecta negativ sistemul osos prin privarea corpului de nutrienti esentiali.
 • Lipsa de activitate fizica – exercitii de sustinere a greutatii cum ar fi mersul pot ajuta la intarirea muschilor si a oaselor, reducand astfel posibilitatea aparitiei cazaturilor sau a fracturilor. Persoanele care nu efectueaza exercitii de sustinere a greutatii pot avea o densitate osoasa mai mica.
 • Consumul de alcool si tutun – ambele pot interveni in procesul de dezvoltare si mentinere a oaselor, ceea ce inseamna ca se poate ajunge la pierdere de masa osoasa.

Chiar daca tulburarile de alimentatie si cauzele produse de medicamente pot intra si in categoria de “cauze care nu pot fi evitate”, in multe cazuri medicatia poate fi schimbata cu una care nu afecteaza echilibrul, iar tulburarile alimentare ar putea fi ameliorate prin obtinerea ajutorului necesar.


Complicatii ale fracturilor de sold


Fractura de sold poate afecta independenta persoanei sau chiar scurtarea vietii acesteia. Aproximativ 50% dintre persoanele cu fracturi de sold nu isi pot recapa abilitatea de a trai independent. Daca o persoana cu fractura de sold este imobilizata la pat o perioada lunga de timp pot aparea urmatoarele complicatii:

 • Cheaguri de sange la nivelul picioarelor sau a plamanilor;
 • Escare;
 • Infectii de tract urinar;
 • Pneumonie;
 • Continuarea pierderii de masa musculara si osoasa, crescand astfel riscul de cadere si ranire.


Tratamentul fracturilor de sold


Conform surselor, odata ce diagnosticul fracturii de sold a fost pus este evaluata conditia medicala si starea de sanatate a pacientului. In cazuri rare pacientul poate fi atat de bolnav incat sa nu se poata interveni chirurgical. Majoritatea chirurgilor sunt de acord ca pacientului ii este mai bine daca este operat cat mai rapid posibil.

 • Tratament nechirurgical – Pacientii care ar putea fi considerati pentru tratament nechirurgical includ persoanele prea bolnave pentru orice tip de anestezie si persoanele care nu se puteau deplasa inainte de aparitia fracturii, cum ar fi cele imobilizate la pat sau in scaun rulant. Anumite tipuri de fracturi pot fi considerate destul de stabile incat sa fie folosit tratamentul nechirurgical. Deoarece exista riscul ca aceste fracturi “stabile” sa devina instabile sau miscate din loc, medicul va cere radiografii frecvente. Daca pacientii sunt imobilizati la pat acestia vor trebui sa fie monitorizati indeaproape pentru a evita posibile complicatii cum ar fi infectii, escare, cheaguri de sange etc.
 • Tratament chirurgical. Anestezia pentru operatie poate fi anestezie generala sau anestezie spinala. Vor fi efectuate analize medicale de sange,urina si radiografii inainte de operatia chirurgicala.


Recuperarea dupa o fractura de sold


Pacientii pot fi externati acasa sau se pot interna intr-un centru de reabilitare, daca este necesar pentru a fi ajutati in procesul de recuperare a capacitatii de miscare. Prezenta durerii postoperatorii este normala si face parte din procesul de vindecare. Personalul medical va ajuta la reducerea durerii grabind astfel procesul de recuperare.


Pacientii pot fi incurajati sa se dea jos din pat la recomandarea medicului, care decide si cat de multa greutate sa fie pusa pe partea operata. Medicul terapeut va lucra impreuna cu pacientul pentru a recupera forta si abilitatea de mers. Acest proces poate dura chiar si 3 luni de zile.


Metode de prevenire a fracturilor de sold


Alegerea unui stil de viata sanatos in tinerete ajuta la cresterea masei osoase maxime si reduce riscul de aparitie a osteoporozei mai tarziu in viata. Aceleasi masuri pot diminua riscul de cadere si pot imbunatatii starea generala de sanatate, daca sunt adoptate la orice varsta. Pentru a evita cazaturile si pentru a mentine oasele sanatoase este recomandat:

 • Aportul necesar de vitamina D si calciu;
 • Exercitiu fizic pentru intarirea oaselor si a muschilor si imbunatatirea echilibrului;
 • Evitarea fumatului si a consumului de alcool in exces;
 • Determinarea pericolelor in casa prin inlaturarea mobilierului care ar putea impiedica pe cineva si asigurarea ca fiecare camera si hol este bine iluminat;
 • Control oftalmologic regulat.
 • Consultarea medicului cu privire la medicamentele administrate, deoarece unele dintre ele pot provoca vertij.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

OrthoInfo

National Health Service