Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Proteina ApoE incetineste vindecarea fracturilor

Nivelul ridicat de ApoE este des intalnit in randul persoanelor varstnice si afecteaza semnificativ vindecarea oaselor fracturate.
proteina ApoE, fractura osoasa, fractura, fractura de sold

Sursa: Pexels

Fracturile reprezinta o problema mult mai mare odata cu inaintarea in varsta. Chiar si dupa vindecare, oasele persoanelor varstnice sunt mai fragile si mult mai predispuse la refracturare, motiv pentru care este importanta gasirea unei solutii pentru vindecarea mai buna si mai rapida a acestora.

Conform unui studiu publicat in in JCI Insight de catre cercetatorii Centrului Duke de Cercetare a Imbatranirii si Dezvoltarii Umane, o anumita proteina, care este mult mai raspandita la persoanele varstnice, intervine in procesul de vindecare a osului.

Cercetatorii spera ca aceasta descoperire va duce spre noi tratamente care vor ajuta la vindecarea oaselor dupa accidentari sau interventii chirurgicale.

Conform autorului senior al acestui studiu, Dr. Gurpreet Baht, profesor asistent in cadrul Departamentului Duke de Chirurgie Ortopedica – “Cand am redus nivelul proteinei, imbatranirea a fost inversata. Pe langa faptul ca a existat mai mult os, iar imbatranirea a fost mult mai rapida, osul in sine a fost si el mult mai rezistent din punct de vedere structural.”

Echipa doctorului Baht a confirmat ca persoanele varstnice au un nivel mai mare de Apolipoproteina E sau ApoE pe scurt comparativ cu persoanele mai tinere. Aceasta proteina este implicata atat in boala Alzheimer, cat si in bolile cardiovasculare.

Impactul negativ al nivelului ridicat ApoE

Cercetatorii au observat ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 75 si 85 de ani au de doua ori mai mult ApoE in sistemul circulator comparativ cu persoanele cu varsta cuprinsa intre 35-45 de ani. Acest lucru a fost adevarat si in randul soarecilor cu varsta de 24 de luni, comparativ cu soarecii de 4 luni (interval de varsta aproximat cu cel uman).

Pasul urmator a constat in identificarea modului in care ApoE intervine in procesul de vindecare a osului. Atunci cand apare o fractura, corpul trimite semnale prin sistemul circulator pentru a “recruta” celule necesare vindecarii. O parte din aceste celule sunt celulele scheletice care formeaza cartilaj ca forma temporara de mentinere a oaselor impreuna.

Urmatoarea etapa a vindecarii consta in transformarea altor celulele in osteoblaste. Osteoblastele sunt celule tinere osoase care sintetizeaza matricea osoasa. Acestea depun os peste cartilajul format. Odata ce cartilajul a fost indepartat, osteoblastele formeaza structuri osoase si in gaurile in care se afla cartilajul.

“Odata cu trecerea timpului, cartilajul se va resorbi iar osteoblastele vor continua sa depuna os nou. Dupa cateva luni de vindecare, cartilajul va fi aproape inexistent, iar peste 5 ani nu vor mai exista semne ale unei leziuni sau fracturi.” – Dr. Gurpreet Baht.

Afirmatia de mai sus este adevarata doar in cazul in care sistemul de vindecare functioneaza corect. Cercetatorii au adaugat ApoE intr-un vas Petri care continea deja celule scheletice. Din cauza nivelului ridicat ApoE, mai putine celule s-au dezvoltat in celule osteoblaste, iar acestea la randul lor au fost mai ineficiente la constructia de os nou.

Nivelul redus de ApoE a rezultat in oase mult mai puternice

In urma acestei descoperiri, cercetatorii au intervenit prin injectarea unui virus care opreste producerea proteinei ApoE la soareci. Nivelul ApoE aflat in circulatie a scazut cu 75% iar oasele vindecate au fost aproape de doua ori mai puternice comparativ cu soarecii netratati.

Virusul folosit de cercetatori pentru a reduce nivelul ApoE la soareci avea totusi o actiune permanenta. Acesta nu este un lucru bun, deoarece nivelul mic de ApoE poate duce la probleme cardiovasculare. In studii anterioare, cercetatorii au asociat aceasta proteina cu boala Alzheimer si ateroscleroza, o boala caracterizata prin depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, ceea ce duce in cele din urma la ingustarea acestora si la intreruperea circulatiei sangvine.

Cu alte cuvinte, prea putin ApoE duce la depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, iar prea mult ApoE afecteaza semnificativ vindecarea osoasa.

“Trebuie sa fim atenti. Daca un pacient ar avea nivelul ApoE permanent scazut si ar consuma mese bogate in grasimi, atunci acele grasimi nu ar fi procesate corespunzator si ar putea sa se depuna pe peretii vaselor de sange.” – Dr. Baht.

Pentru a contracara aceste dezavantaje, dr. Baht a mentionat o abordare prin care pacientul sa primeasca medicamente pentru reducerea nivelului de ApoE pe o perioada scurta, iar in tot acest timp sa i se impuna restrictii nutritionale pentru a reduce riscul de dezvoltare a aterosclerozei.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

JCI Insight

Eurekalert

ScienceDaily

Pexels