...

Osteoartrita: Simptome, Cauze, Tratament

Osteoartrita, dureri articulare, rigiditate articulara

Osteoartrita: Simptome, Cauze, Tratament

Osteoartrita este cea mai frecventa forma de artrita. Aceasta afecteaza milioane de oameni si apare in urma degradarii cartilajului protector situat la capetele oaselor.


Chiar daca osteoartrita poate afecta orice articulatie, de cele mai multe ori boala afecteaza articulatiile mainilor, ale genunchilor, ale soldurilor si cele ale coloanei vertebrale.


De obicei simptomele afectiunii pot fi gestionate, insa leziunile aparute la nivelul articulatiilor nu pot fi tratate. Mai mult decat atat, osteoartrita este o afectiune progresiva, ceea ce inseamna ca si simptomele, chiar daca pot fi gestionate, se vor agrava totusi odata cu trecerea timpului.


Deoarece nu exista un tratament pentru osteoartrita, ameliorarea durerilor si incetinirea progresului poate fi efectuat prin apelarea la anumite tratamente si prin mentinerea unei greutati sanatoase.


Diferenta dintre osteoartrita si artrita reumatoida


Chiar daca osteoartrita si artrita reumatoida au aceleasi simptome, afectiunile sunt total diferite.
In timp ce osteoartira este o afectiune degenerativa care se inrautateste odata cu trecerea timpului, artrita reumatoida este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca in mod eronat membrana sinoviala.


Semne si simptome ale osteoartritei


Odata cu trecerea timpului, osteoartrita poate produce durere si rigiditate la nivelul articulatiilor afectate.


In stadiile incipiente este posibil ca persoana sa fie asimptomatica, simptomele aparand treptat de-a lungul timpului.


Atunci cand simptomele apar, acestea pot include:

  • Durere si rigiditate care se agraveaza atunci cand articulatia nu a fost miscata o perioada de timp;
  • Umflarea articulatiei;
  • Dificultate de miscare a articulatiei afectate;
  • Formarea de osteofite sau “pinteni ososi”.


Cauzele osteoartritei


Osteoartrita este cauzata de deteriorarea cartilajului protector al suprafetelor articulare. Cartilajul este un tesut ferm care permite o miscare articulara fara frictiune. Odata cu deteriorarea lui, se poate ajunge la prezenta frinctiunii intre oase.


Deoarece deteriorarea se realizeaza odata cu trecerea timpului, varsta reprezinta una dintre principalele cauze de leziune la nivelul articulatiilor, problema care pot duce in cele din urma la osteoartrita.


Cu alte cuvinte, cu cat persoana este mai in varsta, cu atat mai mult prezinta uzura a cartilajului protector.


Alte cauze de leziuni la nivelul articulatiilor pot fi datorate accidentelor suferite in trecut, cum ar fi:

  • Cartilaj rupt;
  • Dislocare articulara;
  • Leziuni ale ligamentelor.


Factori de risc care pot duce la dezvoltarea osteoartritei


Anumiti factori pot creste riscul de aparitie a osteoartritei, cum ar fi:

  • Varsta – Riscul de dezvoltare a osteoartritei creste odata cu inaintarea in varsta.
  • Genul – Chiar daca motivul nu este cunoscut inca, persoanele de gen feminin tind sa dezvolte mult mai frecvent aceasta afectiune comparativ cu persoanele de gen masculin.
  • Obezitatea – Avand o greutate corporala mare poate contribui la aparitia osteoartritei. Cu cat persoana cantareste mai mult cu atat mai mare este si riscul de dezvoltare al afectiunii. Greutatea excesiva pune stres pe anumite articulatii cum ar fi cele ale genunchilor si ale soldurilor. Mai mult decat atat, tesutul adipos produce proteine care pot provoca inflamarea articulatiilor.
  • Leziuni articulare – Leziunile provenite in urma unor accidentarilor sau in urma activitatilor sportive pot creste riscul de dezvoltare al osteoartritei. Chiar si leziunile suferite cu multi ani in urma si care par a se fi vindecat, pot creste riscul de aparitie al acestei afectiuni.
  • Stresul repetat al unei articulatii – Daca locul de munca sau sportul practicat exercita un stres repetetitiv pe anumite articulatii, atunci este posibil ca acele articulatii sa dezvolte osteoartrita.
  • Factori genetici – Anumite persoane tind sa dezvolte osteoartrita prin cale ereditara.
  • Diformitati osoase – Exista cazuri cand persoana se poate naste cu malformatii articulare sau cartilaj anormal.
  • Anumite boli metabolice – Cum ar fi diabetul sau hemocromatoza, o boala in care organismul are un nivel ridicat de fier.


Complicatii ale osteoartritei


Deoarece osteoartrita este o afectiune degenerativa care se agraveaza odata cu trecerea timpului, rigiditatea articulatiilor si durerea pot deveni din ce in ce mai severe si pot afecta activitatile zilnice.
Datorita durerilor, osteoartrita poate duce si la depresie sau tulburari de somn.


Diagnosticare osteoartritei


Nu exista un test specific in urma caruia sa se poata puna un diagnostic exact, ca urmare, medicul va efectua anamneza pacientului si un examen fizic.


Anumite teste pot fi efectuate pentru a evidenta prezenta leziunilor si pentru a inlatura alte cauze. Acestea pot include:

  • Radiografii sau RMN – Pentru a evidentia pintenii ososi sau ingustarea articulatiilor, ceea ce sugereaza o posibila deteriorare a cartilajului.
  • Analiza lichidului articular – Medicul folosind in acest caz un ac steril pentru a extrage lichid din articulatia inflamata pentru a fi analizata. Acest test poate inlatura alte cauze cum ar fi infectii sau guta.
  • Teste de sange – Aceste analize fiind folositoare pentru a inlatura alte cauze cum ar fi artrita reumatoida.


Tratament osteoartritei


Tratamentul pentru osteoartrita este axat pe managementul simptomelor. Tipul de tratament va depinde de severitatea simptomelor si de locatia acestora. De obicei schimbarea stilului de viata si tratamentul mediamentos este destul pentru a ameliora durerile si rigiditatea articulatiilor.


Aditional, pe langa tratamentul medicamentos menit sa amelioreze durerea, se poate apela si la anumte terapii cum ar fi terapia ocupationala sau fizioterapia.


In cazul fizioterapiei, terapeutul poate arata persoanei afectate anumite exercitii menite sa intareasca muschii din jurul articulatiei, sa creasca flexibilitatea acesteia si sa reduca durerea. Alte exercitii usoare cum ar fi mersul sau inotul pot prezenta si ele efecte benefice.


In ceea ce priveste terapia ocupationala, terapeutul va lucra impreuna cu persoana afectata pentru a gasi solutii la activitatile zilnice efectuate, astfel incat acestea sa nu puna stres pe articulatii. De exemplu, se poate instala o banca in dus pentru ca persoana sa nu puna presiune mare pe genunchi atunci cand sta in picioare.


In cazul in care aceste metode de tratament nu ofera rezultate bune, se poate opta pentru anumite injectii sau chiar tratament chirurgical. Medicul specialist va discuta cu persoana afectata daca aceste optiuni sunt valabile si care vor fi procedurile cele mai indicate, in functie de caz.


In concluzie


Osteoartrita este o afectiune cronica si progresiva pentru care nu exista inca un tratament curativ. Cu toate acestea, este posibila ameliorarea simptomelor si cresterea calitatii vietii.


Daca exista simptome asociate cu osteoartrita, cum ar fi rigiditate articulara sau dureri la acest nivel, atunci trebuie mentionat acest lucru cat mai curand posibil unui medic specialist pentru ca tratamentul sa fie administrat cat mai din timp.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

  1. Mayo Clinic
  2. Medical News Today
  3. Healthline
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.