Cancerul Pancreatic: Simptome, Cauze, Tratament

cancerul pancreatic, cancer, cancer pancreatic, pancreas

Cancerul Pancreatic: Simptome, Cauze, Tratament

Cancerul pancreatic apare atunci cand celulele din pancreas incep sa se multiplice necontrolat, ceea ce duce in cele din urma la aparitia tumorilor si la afectarea felului in care functioneaza acest organ.


Pancreasul este un organ situat in abdomen. Acesta elibereaza anumite enzime care ajuta digestia si hormoni care gestioneaza glucoza din sange.


Cea mai comuna forma de cancer care poate aparea la nivelul pancreasului este adenocarcinomul ductal.


Deoarece cancerul pancreatic de cele mai multe ori nu prezinta simptome, acesta este rar diagnosticat in stadiile incipiente, atunci cand poate fi vindecat. De obicei simptomele acestui tip de cancer incep sa apara dupa ce acesta s-a raspandit si la alte organe.


Tratamentul pentru cancerul pancreatic este ales in functie de severitatea si raspandirea cancerului. Optiunile includ operatie chirurgicala, chimioterapie, terapie cu radiatii sau o combinate a acestora.


Chiar si atunci cand cancerul pancreatic s-a raspandit (metastazat) la alte organe din corp, acesta se va numi in continuare cancer pancreatic. De exemplu, cancerul pancreatic se raspandeste cel mai des la ficat, plamani, oase, ganglioni limfatici si perete abdominal. Daca aceasta boala s-a raspandit la ficat, cancerul care afecteaza ficatul nu se va numi cancer hepatic, ci se va numi cancer pancreatic cu metastaze hepatice.


Semnele si simptomele cancerului pancreatic


De obicei simptomele cancerului pancreatic apar in stadiile avansate ale bolii.

Tumorile cancerului pancreatic sunt de obicei prea mici pentru a provoca simptome, iar atunci cand provoaca, acestea nu sunt specifice bolii.


Cu toate acestea, odata cu evolutia cancerului pot aparea urmatoarele semne si simptome:

  • Durere in partea superioara a abdomenului, deoarece tumora poate pune presiune pe nervi;
  • Icter, acesta fiind prezent atunci cand exista probleme la nivelul bilei si ficatului;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Stare de greata si varsaturi;
  • Scadere in greutate;
  • Scaune deschise la culoare.


Intrucat multe dintre simptomele de mai sus pot fi cauzate si de alte afectiuni total diferite, diagnosticarea cancerului pancreactic, chiar si atunci cand exista simptome evidente, poate fi intarziata.


Alte simptome asociate cu aceasta boala includ:

  • Semnul Trousseau – tromboze la nivelul venei porte, venelor profunde ale membrelor superioare si inferioare sau la alte venelor superficiale;
  • Depresia – aceasta fiind de obicei prezenta inainte de diagnosticarea cancerului.


Este posibil ca pancreasul sa produca prea multa insulina sau hormoni, ceea ce poate provoca simptome aditionale cum ar fi:

  • Stare de ameteala si slabiciune;
  • Frison;
  • Spasme musculare;
  • Diaree.


Cancerul pancreatic poate fi diferit in functie de zona pancreasului in care se afla tumora, aceasta putand fi la “capul” sau la “coada” organului.

Tumorile prezente la coada pancreasului au o probabilitate mai mare de a provoca durere si scadere in greutate, in timp ce tumorile prezente la cap au tendinta de a provoca scaune deschise la culoare, scadere in greutate si icter.


Daca boala s-a raspandit si la alte organe, atunci pot fi prezente simptome asociate cu organele afectate.


Cauzele cancerului pancreatic


Cancerul este provocat de anumite schimbari aparute la nivelul ADN-ului. Aceste schimbari pot fi mostenite de la parinti sau pot aparea singure odata cu trecerea timpului. Schimbarile care apar odata cu trecerea timpului pot fi la intamplare sau pot fi cauzate de expunerea la anumiti factori daunatori.


Cauza exacta a cancerului pancreatic nu este stiuta inca. Din numarul total de cancere pancreatice, intre 5% si 10% sunt considerate ereditare. Majoritatea cancerelor pancreatice apar la intamplare sau sunt provocate de factori cum ar fi fumatul, obezitatea sau varsta.


Factorii de risc ai cancerului pancreatic


Factorii care ar putea creste riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic includ:

  • Fumatul;
  • Diabetul;
  • Pancreatita sau inflamarea pancreasului;
  • Istoric familial de sindroame genetice care pot creste riscul de aparitie a cancerului, cum ar fi mutatie a genei BRCA2, sindromul Lynch sau sindromul melanom (FAMM);
  • Istoric familial de cancer pancreatic;
  • Obezitatea;
  • Varsta inaintata – majoritatea persoanelor fiind diagnosticate dupa varsta de 65 de ani;
  • Consumul excesiv si pe termen lung de alcool – acesta putand duce la pancreatita cronica, problema care este deja mentionata mai sus ca factor de risc;
  • Dieta – atunci cand aceasta contine o cantitate mare de carne rosie si grasimi si nu contine destule fructe si legume.


Conform surselor, un studiu de mare amploare a demonstrat ca fumatul combinat cu diabetul si dieta necorespunzatoare pot creste riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic mult mai mult decat ar creste fiecare dintre acesti factori pe cont propriu.


Tipurile de cancer pancreatic


In functie de tipul celulelor afectate initial, tumorile pancreatice pot fi exocrine sau neuroendocrine. Cunoasterea tipului de tumora este un pas foarte important intrucat fiecare tip evolueaza diferit si raspunde la un anumit tratament.


Aproximativ 93% din numarul total de cancere pancreatice sunt tumori exocrine, cel mai des intalnit tip de cancer pancreatic fiind adenocarcinomul.


Aproximativ 7% din numarul total de tumori pancreatice sunt tumori neuroendocrine. De obicei acestea cresc mai lent comparativ cu tumorile exocrine.


Complicatii ale cancerului pancreatic


Odata cu evolutia cancerului pancreatic, acesta poate provoca anumite complicatii, cum ar fi:

  • Scaderea in greutate – aceasta putand fi cauzata fie de cancer, care consuma “energia” sau “combustibilul” corpului, fie de starile de greata si varsaturi provocate de boala sau de tratamentele care combat cancerul. Aditional, organismul poate fi privat de nutrientii necesari intrucat pancreasul nu poate produce enzimele necesare pentru digestie.
  • Icter – de cele mai multe ori aceasta complicatie nu este acompaniata de dureri abdominale;
  • Durere – tumora prezenta putand pune presiune pe nervii de la nivelul abdomenului;
  • Ocluzie intestinala – cancerul pancreatic putand pune presiune pe prima parte a intestinului subtire, blocand astfel tranzitul intestinal.


Metode de preventie


Riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic poate fi redus prin:

  • Renuntarea la fumat – medicul de familie putand recomanda diferite metode si strategii de renuntare la fumat, cum ar fi terapiile sau medicamente specifice pentru inlocuirea nicotinei;
  • Dieta sanatoasa – dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale putand reduce riscul de dezvoltare a cancerului;
  • Mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare – care poate fi obtinuta prin exercitiu fizic si dieta sanatoasa. Este recomandata apelarea la specialisti (nutritionisti si antrenori personali) pentru a obtine un plan personalizat de scadere in greutate. Inainte de toate acestea insa, este recomandata discutarea cu medicul de familie pentru a obtine aprobarea acestuia sau recomandarile lui cu privire la intensitatea exercitiilor sau durata lor.


Diagnosticarea cancerului pancreatic


Observarea sau palparea pancreasului in timpul unui consul clinic general este greu de realizat intrucat pancreasul este situat adanc in abdomen. Mai mult decat atat, simptomele prezentate de cancerul pancreatic tind sa nu fie prezente in stadiile incipiente, ceea ce poate ingreuna procesul de diagnosticare.


Intrucat nu exista un test specific pentru dignosticarea cancerului de acest tip, medicii specialisti vor realiza mai multe teste pentru a obtine un diagnostic exact.


La inceput medicul va pune intrebari despre simptomele prezentate si despre istoricul medical personal si familial (anamneza) si va cere efectuarea unor analize de laborator.


Dupa efectuarea anamnezei si a analizelor de sange, acesta va cere apoi anumite teste imagistice pentru a observa atat prezenta sau absenta tumorilor, cat si starea generala a pancreasului.


O tumora pancreatica poate fi observata doar prin teste imagistice cum ar fi tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (IRM/RMN) sau ecografie endoscopica (introducerea pe gat a unui tub numit endoscop care contine o sonda cu ultrasunete).

Pentru un diagnostic exact, aceasta va efectua si o biospie a tumorii prezente, proces prin care va preleva o proba de tesut de la nivelul tumorii pentru a fi analizata in laborator.


Tratarea cancerului pancreatic


Tratamentul pentru cancer depinde de mai multi factori, cum ar fi:

  • Tipul cancerului;
  • Stadiul in care se afla acesta;
  • Varsta persoanei afectate, starea generala de sanatate si alte caracteristici;
  • Alegerea personala si preferinta pacientului.


Cele mai frecvente forme de tratament sunt:

  • Interventia chirurgicala;
  • Radioterapia sau terapia cu radiatii;
  • Chimioterapia.


Obiectivul acestor tratamente este de a inlatura cancerul sau de a ameliora simptomele dureroase, crescand astfel calitatea vietii.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Pancreatic Cancer Action Network

Mayo Clinic

Medical News Today

Pexels