Schizofrenia: Medicamentele pe termen lung sunt sigure
Cercetatorii Institutului Karolinska din Suedia, impreuna cu alti colegi din Germania, Statele Unite ale Americii si Finlanda, au studiat siguranta administrarii pe termen foarte lung a antipsihoticelor folosite pentru tratarea schizofreniei.
Conform studiului publicat in jurnalul stiintific World Psychiatry, mortalitatea a fost mai mare atunci cand tratamentul nu a fost administrat, comparativ cu perioada cand acesta a fost respectat si administrat corespunzator.
In general, persoanele cu schizofrenie au o speranta de viata cu 10-20 de ani mai mica, comparativ cu speranta de viata a persoanelor fara aceasta problema, iar antipsihoticele administrate au reprezentat ingrijorarea principala asociata cu aceasta diferenta mare.
Din cauza acestei suspiciuni, de-a lungul timpului au fost efectuate numeroase cercetari, insa compararea rezultatelor acestor studii, a indicat ca rata de mortalitate a persoanelor cu schizofrenie, care au primit tratament antipsihotic a fost intre 30% si 50% mai mica, comparativ cu persoanele care au primit tratament placebo.
Cu toate ca meta-analiza rezultatelor a evidentiat faptul ca antipsihoticele nu afecteaza negativ speranta de viata a pacientului, majoritatea studiilor au fost mai scurte de sase luni, lucru care nu reflecta realitatea tratamentului, care deseori este administrat pe tot parcursul vietii.
Cel mai mare studiu efectuat in acest domeniu
Pentru a confirma studiile de mai sus si pentru a demonstra inca o data ca medicamentele antipsihotice nu sunt asociate cu cresterea riscului de complicatii (cum ar fi bolile cardiovasculare), cercetatorii din cadrul Institutului Karolinska si colegii lor internationali au realizat o monitorizare clinica de lunga durata, care a reprezentat in acel moment cel mai mare studiu realizat pe aceasta tema.
Conform domnului Heidi Taipale, profesor asistent in cadrul Departamentului de Neurostiinta Clinica al Institului Karolinska – “Este greu de facut comparatii intre persoanele care iau permanent tratament medicamentos si cele care nu iau, intrucat aceste grupuri difera in mai multe feluri. O metoda folosita des pentru a ne descurca cu aceasta problema a fost luarea in considerare a acestor diferente, atunci cand am efectuat comparatiile. Cu toate acestea, am ales insa o alta metoda, prin care fiecare persoana are propriul control asupra situatiei, ceea ce ne-a permis astfel sa facem comparatii individuale ale perioadelor de spitalizare aparute in timpul tratamentului, dar si in timpul cand acesta nu era administrat.”
Cercetatorii au monitorizat aproximativ 62,000 de pacienti finlandezi care au fost diagnosticati cu schizofrenie incepand cu anul 1972 pana in anul 2014. Cercetatorii au reusit aceasta monitorizare prin accesarea registrelor finlandeze valabile pana in anul 2015, efectuand astfel o monitorizare generala de aproximativ 14 ani.
Rezultatele evidentiaza clar beneficiul tratamentului antipsihotic
In urma acestor analize si monitorizari, cercetatorii au observat ca rata de spitalizare pentru bolile somatice a fost la fel de ridicata, atat pentru perioadele cand pacientii erau sub tratament medicamentos antipsihotic, cat si pentru perioadele cand nu erau sub tratement.
Cu toate acestea, atunci cand a venit vorba de rata mortalitatii, diferenta a fost considerabila. Rata mortalitatii cumulative in perioada de monitorizare a fost de 25% pentru perioada cu tratament medicamentos si de 45% pentru perioada in care nu s-a administrat tratamentul.
In urma acestor rezultate cercetatorii au concluzionat ca exista o sustinere extrem de mare pentru continuarea tratamentului antipsihotic pentru schizofrenie si ca aceasta abordare este mult mai sigura decat cea care include evitarea tratamentului in totalitate.
Cercetatorii au dorit sa precizeze insa, ca tratamentul medicamentos pentru schizofrenie prezinta totusi si un anumit risc de efecte secundare cum ar fi cresterea in greutate, o problema care poate amplifica la randul ei riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Faptul ca acest studiu nu a descoperit o crestere a numarului de spitalizari pe motive cardiovasculare in randul persoanelor cu tratament antipsihotic se poate atribui faptului ca, asa cum au spun cercetatorii, medicamentele pot avea si un efect antihipertensiv si pot reduce anxietatea si abuzul de substante.
Aditional, tratamentul antipsihotic ar mai putea ajuta pacientii sa adopte un stil de viata mai sanatos si sa caute ajutor atunci cand este nevoie.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: