...

4 factori de risc asociati cu cancerul de prostata

cancer de prostata, cancer, prostata, factori de risc cancer de prostata, factori de risc, factori de risc cancer

4 factori de risc asociati cu cancerul de prostata

Cancerul de prostata este una dintre cele mai des intalnite forme de cancer in randul persoanelor de sex masculin, afectand in mod particular barbatii in varsta. Desi cauzele exacte ale cancerului de prostata nu sunt pe deplin cunoscute si intelese, cercetarile au identificat mai multi factori de risc care pot creste probabilitatea de dezvoltare a acestei boli. In continuarea articolului, voi prezenta patru dintre cei mai comuni factori de risc si anume:

1. Varsta


Varsta este, probabil, cel mai semnificativ factor de risc pentru cancerul de prostata. Riscul de a dezvolta aceasta boala creste considerabil pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. Statisticile arata ca majoritatea cazurilor de cancer de prostata sunt diagnosticate la barbatii cu varsta mai mare de 65 de ani. Conform celor de la American Cancer Society, aproximativ 60% dintre cazuri sunt depistate in randul barbatilor cu varsta mai mare de 65 de ani, intrucat riscul tinde sa cresca semnificativ dupa varsta de 50 de ani.


Pe masura ce barbatii imbatranesc, celulele prostatei pot suferi modificari genetice care le pot face mai predispuse la transformarea lor in celule canceroase. Aceste modificari pot include mutatii genetice care afecteaza functionarea normala a celulelor sau procesele de reparare ale ADN-ului. In plus, inflamatiile cronice ale prostatei, care pot aparea mai des la barbatii mai in varsta, pot contribui si ele la dezvoltarea cancerului.

2.Istoricul familial si factorii genetici


Istoricul familial este un alt factor de risc major. Barbatii care au un tata, un frate sau un fiu diagnosticat cu cancer de prostata au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta si ei aceasta boala, comparativ cu cei fara un astfel de istoric familial. Daca mai multi membri ai familiei au fost diagnosticati, riscul creste si mai mult.


Acest risc crescut se explica prin prezenta unor gene mostenite care pot predispune la cancerul de prostata. Unele dintre aceste gene includ BRCA1 si BRCA2, care sunt mai bine cunoscute pentru asocierea lor cu cancerul de san, dar care sunt, de asemenea, legate si de un risc crescut de cancer de prostata. Mai mult decat atat, alte mutatii genetice, cum ar fi cele ale genei HOXB13, au fost identificate ca fiind asociate cu un risc crescut de cancer de prostata in randul barbatilor cu istoric familial.

3.Factorii hormonali


Testosteronul, principalul hormon sexual masculin, joaca un rol esential in dezvoltarea si functionarea prostatei. Totusi, acest hormon poate contribui si la dezvoltarea cancerului de prostata, nivelurile ridicate ale acestuia putand stimula cresterea celulelor prostatice, inclusiv a celor canceroase.


In plus, un alt hormon numit dihidrotestosteron (DHT), un derivat al testosteronului care este deosebit de important, a fos si el asociat cu cresterea riscului de dezvoltare a cancerului de prostata, intrucat si el se leaga de receptorii androgenici din celulele prostatice si stimuleaza cresterea acestora.

4.Obezitatea


Obezitatea reprezinta unul dintre putinii factori de risc care pot fi preveniti. Atat obezitatea, cat si supraponderailitatea pot creste riscul de dezvoltare a cancerului de prostata metastatic sau avansat.


Efectul negativ al obezitatii asupra acestui tip de cancer a fost sustinut si de o meta-analiza publicata in jurnalul “Medicine” in anul 2022, care a inclus 23 de studii axate pe acest subiect. In urma informatiilor colectate, cercetatorii au concluzionat ca obezitatea este asociata cu un risc mai mare de deces din cauza cancerului de prostata.


Concluzie


Intelegerea factorilor de risc asociati cu cancerul de prostata este esentiala pentru a putea lua masuri preventive si a fi constienti de necesitatea monitorizarii sanatatii prostatei, mai ales in cazul barbatilor care prezinta un risc mai ridicat.

Desi multi dintre acesti factori, precum varsta sau istoricul familial, nu pot fi evitati sau controlati, adoptarea unui stil de viata sanatos si efectuarea controalelor medicale regulate, pot contribui la reducerea riscului si la detectarea timpurie a cancerului de prostata.

  1. American Cancer Society
  2. Cancer Research UK
  3. Medicine Journal
  4. Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.