...

Cancerul de prostata: Stadii, Simptome, Cauze

cancerul de prostata, cancer

Cancerul de prostata: Stadii, Simptome, Cauze

Prostata este o glanda mica localizata langa vezica urinara, care poate fi examinata printr-un examen rectal.


Cancerul apare atunci cand celulele din corp incep sa se multiplice necontrolat. Aproape toate celulele din corp pot deveni celule canceroase si se pot raspandi in alte regiuni si organe.


Cancerul de prostata este un tip de cancer intalnit des la barbati, dar care este tratabil in stadiile incipiente.


De obicei, cancerul de prostata evolueaza lent si este limitat doar la glanda. Cu toate acestea, in timp ce unele tipuri de cancer de prostata au o evolutie lenta, exista insa si alte tipuri de cancer mult mai agresive, care se pot raspandi rapid in alte zone ale corpului.


Cancerul de prostata care este detectat devreme, atunci cand este inca limitat la prostata, are sanse mult mai mari de a raspunde cu succes la tratament.


Semnele si simptomele cancerului de prostata


De obicei nu exista simptome in stadiile incipiente ale bolii, insa screeningul ar putea detecta anumite schimbari care pot indica prezenta cancerului.


Screeningul implica un test care masoara nivelul de PSA (Antigen Specific Prostatei) in sange. Nivelul ridicat de PSA poate sugera prezenta cancerului.


Atunci cand exista totusi simptome cauzate de cancerul de prostata, acestea pot include:

  • Dificultate la urinare;
  • Nevoia frecventa de a urina, in special pe timpul noptii;
  • Sange in urina sau in lichidul seminal;
  • Durere in timpul urinarii (in unele cazuri poate exista durere si in timpul ejacularii);
  • Disfunctie erectila;
  • Daca prostata este marita, poate exista durere sau disconfort atunci cand persoana sta pe fotoliu, scaun, pat etc.


Cancerul de prostata avansat poate prezenta urmatoarele simptome:

  • Fracturi sau dureri osoase, in special in zona coapselor, soldurilor si chiar a umerilor;
  • Edem sau umflarea picioarelor si a talpilor;
  • Scaderea in greutate;
  • Stare de oboseala;
  • Dureri de spate.


Cauzele cancerului de prostata


Cauza clara a cancerului de prostata nu este cunoscuta inca. Specialistii stiu insa ca acest tip de cancer incepe atunci cand anumite celule din prostata incep sa creasca si sa se divida mult mai rapid decat celulele normale.


Mai mult decat atat, celulele anormale continua sa traiasca atunci cand in mod normal ar trebui sa moara. Aceasta acumulare de celule anormale formeaza o tumora care poate creste si invada si celelalte tesuturi din apropiere.


In unele cazuri, celulele anormale se pot rupe de zona initiala si se pot raspandi (metastaza) in alte parti ale corpului.


Celulele canceroase sau precanceroase din prostata sunt cunoscute sub numele de neoplazie intraepiteliala prostatica. Aceasta este prezenta la aproape 50% dintre barbatii cu varsta mai mare de 50 de ani.


Factorii de risc ai cancerului de prostata

Chiar daca nu este stiuta cauza exacta a cancerului de prostata, exista insa anumiti factori care pot creste riscul de dezvoltare a acestei afectiuni, cum ar fi:


Varsta


Odata cu inaintarea in varsta, barbatii prezinta un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de prostata. Acesta este rar intalnit la barbatii mai tineri de 40 de ani, iar leziunile aparute la nivelul materialului genetic (ADN) al celulelor din prostata sunt mult mai probabile sa apara dupa varsta de 55 de ani.

Varsta este un factor de risc bine cunoscut cand vine vorba de cancerul de prostata. Cu toate acestea, fumatul si obezitatea sau supraponderabilitatea sunt si ele strans asociate cu decesul provocat de cancerul de prostata.


Istoric familial


Barbatii care au un istoric familial de cancer de prostata au risc mai mare de a dezvolta si ei aceasta boala. Un barbat este de doua sau trei ori mai probabil sa dezvolte cancer de prostata daca tatal lui, fratele sau fiul au avut aceasta afectiune. Riscul creste odata cu numarul rudelor diagonosticate cu acest tip de cancer.

Varsta la care a fost diagnosticata ruda respectiva reprezinta un alt factor important care trebuie luat in considerare.


Fumatul


Riscul de dezvoltare a cancerului de prostata ar putea fi dublat in randul persoanelor fumatoare. Fumatul este asociat si cu un risc mai mare de deces din cauza cancerului de prostata. Cu toate acestea, la 10 ani de la renuntare, riscul de aparitie a cancerului de prostata scade la acelasi nivel cu cel al unei persoane nefumatoare, de aceeasi varsta.


Zona


Numarul cazurilor de cancer de prostata si de deces variaza de la o zona la alta, acestea fiind mai ridicate in America de Nord si Nordul Europei. Numarul mare de cazuri poate fi asociat cu screeningul mai des efectuat, dietele nesanatoase, cauze ereditare, lipsa de exercitiu sau factori de mediu.


Dieta


Dieta si stilul de viata pot afecta cancerul de prostata, insa nu se stie exact legatura dintre cele doua. Riscul poate fi mai mare daca se consuma multe calorii, grasimi si zahar si nu se consuma destule fructe si legume. Lipsa exercitiilor fizice sunt si ele asociate cu o crestere a acestui risc.

Este stiut faptul ca obezitatea sau supraponderabilitatea cresc riscul de deces din cauza cancerului de prostata. Acest risc poate fi redus prin scaderea in greutate si mentinerea unui IMC normal.


Posibili factori de risc


Cu toate ca exista cateva dovezi care sa sugereze o implicare a urmatorilor factori, specialistii au nevoie de mult mai multe dovezi pentru a confirma rolul acestora ca factori de risc. Cativa potentiali factori includ: Vasectomia, infectii cu transmitere sexuala, inflamarea prostatei si expunerea la anumite chimicale.


Complicatii ale cancerului de prostata


Complicatii ale cancerului de prostata si ale tratamentului administrat includ:

  • Raspandirea cancerului (metastaza) – cancerul de prostata se poate raspandi in organele apropiate, cum ar fi vezica urinara sau poate circula prin sistemul sangvin catre alte organe mai indepartate sau chiar in oase. Cancerul de prostata care se raspandeste in oase poate provoca durere sau fracturi. Odata ce cancerul de prostata s-a raspandit in alte zone ale corpului, poate inca sa raspunda la tratament si poate fi gestionat, insa vindecarea din acest punct este mai putin probabila.
  • Incontinenta – atat cancerul de prostata, cat si tratamentul pot provoca incontinenta urinara. Tratamentul pentru incontinenta difera in functie de tip, severitate si de probabilitatea de ameliorare odata cu trecerea timpului. Optiunile de tratament pot include medicamente, cateter sau operatie chirurgicala.
  • Disfunctie erectila – aceasta poate sa rezulte din cauza cancerului de prostata sau din cauza tratamentului administrat care poate include tratament cu hormoni, tratament chirurgical sau radiatii. Tratamentul pentru aceasta complicatie consta in tratament medicamentos sau operatie chirurgicala.


Metode preventive


Nu exista o metoda sigura de prevenire a cancerului de prostata, iar multi factori de risc cum ar fi varsta si istoricul familial nu pot fi controlati. In general, practicarea activitatilor care sunt bune pentru sanatatea cardiovasculara, sunt bune si pentru mentinerea sanatoasa a prostatei.


Dieta sanatoasa plina de fructe si legume


Este recomandata evitarea alimentelor cu un continut ridicat de grasimi si zahar. Fructele si legumele contin multe vitamine si nutrienti care pot contribui in mod benefic sanatatii generale. Pe langa consumul de fructe si legume este recomandat si consumul de cereale integrale.


Chiar daca nu s-a dovedit clar ca acest tip de cancer poate fi prevenit prin dieta, mentinerea unei diete corespunzatoare poate imbunatati sanatatea generala.


Exercitiu fizic in majoritatea zilelor


Exercitiul imbunatateste sanatatea generala si ajuta la mentinerea unei greutati normale. Exista cateva dovezi care au aratat ca barbatii care nu au exersat au avut un nivel mai mare de PSA, in timp ce barbatii care au exersat au avut un risc mai mic de dezvoltare a cancerului de prostata. Este recomandata efectuara exercitiilor fizice in majoritatea zilelor din saptamana.


Mentinerea unei greutati sanatoase


Daca greutatea curenta este in regiunea normala si sanatoasa atunci aceasta trebuie mentinuta prin dieta si exercitiu. Daca greutatea corporala este mare, este recomandata scaderea in greutate prin amplificarea exercitiilor fizice si reducerea caloriilor consumate pe zi. Se poate cere ajutorul medicului sau a altor specialisti pentru a efectua un plan si regim personalizat.


Stadiile cancerului


Cunoasterea stadiului in care se afla cancerul de prostata poate ajuta persoana sa fie mai informata si sa inteleaga mai bine la ce sa se astepte.

  • Stadiul 0 – sunt prezente celulele precanceroase, insa acestea afecteaza doar o portiune mica si se dezvolta lent;
  • Localizat (stadiul 1) – cancerul este prezent doar in glanda. Tratamentul eficient este posibil in aceasta etapa;
  • Regional (stadiile 2-3) – cancerul s-a raspandit in tesuturile invecinate;
  • Distant (stadiul 4) – cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii sau oasele.


Diagnosticarea cancerului de prostata


Daca barbatul prezinta simptome care ar putea indica prezenta cancerului de prostata, medicul poate efectua:

  • Anamneza pacientului – doctorul poate pune intrebari legate de simptomele prezentate si poate cere informatii legate de istoricul medical personal si familial;
  • Analize de sange – medicul poate cere efectuarea analizelor de sange pentru a verifica nivelul PSA;
  • Teste de urina – efectuate pentru a analiza anumiti biomarkeri;
  • Examinare fizica – acesta ar putea include si o examinare rectala. In timpul aceste proceduri, medicul va verifica manual daca exista vreo anomalie la nivelul prostatei;


Aditional, medicul mai poate cere si alte teste cum ar fi:

  • Testul PCA3, prin care se poate identifica gena PCA3 in urina;
  • Introducerea in rect a unui dispozitiv echipat cu o camera video;
  • Biopsie, prin care medicul va preleva probe de tesut pentru a fi analizate sub microscop. Doar biopsia poate confirma prezenta si tipul cancerului.


Persoana care necesita monitorizare si nu tratament ar putea fi nevoita sa efectueze in mod regulat teste imagistice IRM/RMN sau CT.

Optiuni terapeutice disponibile pentru cancerul de prostata


In functie de caz, tratamentul pentru cancerul de prostata poate include:

  • Monitorizarea activa a cancerului de prostata;
  • Operatie chirurgicala;
  • Terapie prin radiatii;
  • Terapie cu hormoni;
  • Chimioterapie;
  • Imunoterapie.


Barbatii care au cancer de prostata in stadii incipiente au sanse mari ca tratamentul sa fie eficient si sanse mult mai bune de supravietuire.


Conform celor de la Medical News Today, in cazul cancerului localizat si regional, aproape 100% dintre barbatii afectati vor trai inca cinci ani, cel putin.


In cazul in care cancerul a afectat si alte parti ale corpului (cancerul distant), aproximativ 30% dintre barbatii afectati vor supravietui cel putin cinci ani.


Cu tratament, rata de supravietuire de cinci ani este de 98%. De mentionat insa, ca multe persoane tind sa traiasca mai mult de cinci ani.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Urology Care Foundation

American Cancer Society

Mayo Clinic

Medical News Today

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.