Boala Alzheimer: Restaurarea functiilor cognitive
O molecula identificata si sintetizata de cercetatorii UCLA Health a dovedit ca poate restaura functiile cognitive in rand modelelor rozatoare cu boala Alzheimer.
Daca aceasta abordare noua va fi sigura si eficienta si pentru oameni, atunci compusul va reprezenta o noua metoda de a trata boala Alzheimer prin revitalizarea memoriei si a perceptiei.
Conform doctorului Istvan Mody, autorul principal al studiului si profesor de neurologie si psihologie in cadrul UCLA Health – “In momentul de fata, nu exista nimic pe piata sau in studii curente de cercetare, care sa poata realiza ce am reusit noi cu aceasta molecula.”
Molecula se numeste DDL-920 si functioneaza diferit fata de medicamentele disponibile deja pentru tratarea bolii Alzheimer. Optiunile curente se axeaza pe inlaturarea placilor de proteine care se acumuleaza pe creierul persoanelor cu alzheimer, ceea ce incetineste rata declinului cognitiv, dar care nu poate restaura insa memoria si deficientele aparute deja.
“Acestea lasa in urma un creier care poate fi lipsit de placi amiloide, dar care isi pastreaza insa modificarile negative create de placi de-a lungul timpului.” – a precizat dr. Mody. Cu alte cuvinte, medicamentele curente inlatura factorii cauzatori, dar nu corecteaza problemele aparute la nivelul neuronilor si a mecanismelor si circuitelor cerebrale.
Asemanator unui semn de circulatie, creierul trimite semnale electrice in mai multe regiuni si la intervale diferite pentru a porni sau opri anumite functii. Oscilatiile gama reprezinta una dintre ritmurile cu frecventa cea mai inalta, ele fiind implicate si in circuitul cerebral asociat cu procesele cognitive si memoria.
Au fost incercate mai multe abordari de-a lungul timpului
Legatura dintre oscilatiile gama si procesele cognitive a fost dovedita in trecut prin analizarea pacientilor cu Alzheimer. In urma investigatiilor s-a descoperit ca persoanele cu deficit cognitiv usor, cauzat de boala Alzheimer, au prezentat oscilatii gama mai reduse.
Chiar daca au mai existat in trecut tentative de a stimula oscilatiile gama prin abordare audio, vizuala sau transcarniana, niciuna nu a putut imbunatati functiile cognitive.
Pentru acest studiu, doctorul Mody si echipa sa de cercetatori au dorit sa abordeze problema dintr-un unghi diferit. Daca oscilatiile gama nu au putut fi stimulate prin factori externi, atunci vor cauta o cale de a declasa aceste ritmuri electrice din interior, cu ajutorul unei molecule.
Compusul care a putut tinti neuronii specifici pentru acest obiectiv a fost molecula DDL-920, care a fost apoi testata pe model rozator modificat genetic pentru a prezenta simptome ale bolii Alzheimer.
Realizarea studiului si rezultatele obtinute
Cercetatorii au verificat nivelul cognitiv al rozatoarelor (atat cele cu boala Alzheimer, cat si cele sanatoase/grup de control) prin folosirea unui labirint si cronometrarea timpului necesar pentru a gasi iesirea.
Efectul moleculei a fost evident atunci cand cercetatorii au inceput sa administreze tratamentul experimental rozatoarelor cu boala Alzheimer. Acestia au optat pentru administrarea pe cale orala a doua doze pe zi, timp de doua saptamani.
In urma tratamentului, rozatoarele cu boala Alzheimer au reusit sa gaseasca iesirea intr-un timp similar cu cel al rozatoarelor sanatoase, ceea ce a dovedit o imbunatatire a memoriei, a perceptiei si a functiilor cognitive in general.
Chiar daca doctorul Mody este entuziasmat de rezultatele obtinute pana acum, acesta spera ca eficienta si siguranta tratamentului va fi prezenta si la oameni.
Daca acest tratament nou va fi eficient si sigur, el va reprezenta un pas inainte si pentru tratarea depresiei, schizofreniei si tulburarilor de spectru autist, intrucat si acestea sunt asociate cu oscilatiile gama. Asta inseamna ca noul tratament va putea fi folosit si la tratarea altor probleme si tulburari.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: