...

Impactul sanatatii fizice asupra sanatatii mintale

tulburari mintale, probleme mintale, sanatatea mintala, depresie, anxietatea, tulburare bipolara, sanatatea fizica, sanatate generala

Impactul sanatatii fizice asupra sanatatii mintale

Conform unui studiu realizat de UCL, Universitatea Melbourne si Universitatea Cambridge, multiple cai biologice care implica atat organele, cat si creierul, fac legatura dintre sanatatea fizica si cea mintala si reprezinta un factor important in determinarea sanatatii generale si a simptomelor prezentate.


Studiul a fost publicat in jurnalul “Nature Mental Health” si a analizat informatii obtinute din UK Bioank de la aproximativ 18.000 de persoane. Dintre acestea, 7,749 nu au prezentat probleme de sanatata fizica sau mintala, in timp ce 10,334 au raportat diagnostice care au inclus schizofrenia, depresia, anxietatea si tublurare bipolara.


Folosind modele statistice avasante, cercetatorii au descoperit o asociare semnificativa intre sanatatea precara a organelor si simptome mai severe de depresie. Mai mult decat atat, acestia au putut observa rolul important pe care creierul il reprezinta in conectarea sanatatii fizice cu depresia in sine.


Stilul de viata ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor mintale


Pentru aceasta cercetare, organele investigate au inclus plamanii, muschii, oasele, rinichii, ficatul, inima, sistemul metabolic si cel imunitar.


Conform Dr. Ye Ella Tian, autorul principal al studiului – “In total am gasit multiple cai biologice prin care sanatatea precara a organelor din corp ar putea duce la o sanatate precara a creierului, care la randul ei ar putea duce la tulburari mintale. Prin integrarea datelor clinice, imagistica cerebrala si analizarea unui numar mare de biomarkeri specifici fiecarui organ, am reusit pentru prima data sa descoperim multiple cai biologice care au aratat factorul mediator dintre organe si tulburarile mintale.”


Aceasta a continuat sa precizeze ca au fost identificati factori asociati cu stilul de viata care ar putea duce la o imbunatatire a sanatatii mintale prin impactul pe care l-ar putea avea asupra altor organe din corp.


O caracterizare holistica a sanatatii mintale


Pentru ca rezultatele sa fie cat mai exacte, cercetatorii au luat in considerare mai multi factori, cum ar fi sanatatea fizica, stilul de viata, dieta, calitatea somnului obtinut, fumatul si consumul de alcool.


“Munca noastra ofera o caracterizare holistica a creierului, a corpului, a stilului de viata si a sanatatii mintale. Chiar daca este bine cunoscutata in domeniul medical influenta reciproca a diferitor organe si sisteme din corp, rareori este evidentiata aceasta legatura in studiile realizate. Acesta este motivul pentru care descoperirea noastra este atat de interesanta, intrucat arata importanta masurilor pozitive luate pentru diferite parti ale corpului si cum acestea ar putea influenta sanatatea generala.”


Profesorul Andrew Zalesky, unul dintre autorii studiului a adaugat – “Acest studiu este foarte important intrucat a aratat legatura dintre sanatatea fizica si depresie si cum acestea sunt partial influentate de schimbari individuale in creier. Rezultatele noastre au aratat cum sanatatea precara a anumitor organe si sisteme, cum ar fi inima, ficatul, oasele sau sistemul imunitar ar putea duce la schimbari la nivelul structurii cerebrale, care la randul lor ar putea exacera simptomele depresiei si anxietatii, printre multe altele.”


Despre tulburarile mintale, pe scurt


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tulburarile mintale sunt caracterizate ca probleme clinice semnificative care afecteaza gandirea, emotiile si comportamentul.


In anul 2019, aproximativ 970 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu tulburari mintale, la nivel global, cele mai comune fiind anxietatea si tulburarile depresive. Numarul cazurilor a crescut cu 26%-28% in anul 2020 din cauza pandemiei si chiar daca exista optiuni terapeutice si metode preventive, majoritatea persoanelor afectate fie nu au acces la aceste tratamente, fie nu doresc sa le urmeze din frica de stigamatizare sau discriminare.

Surse:

  1. Nature Mental Health
  2. News-Medical
  3. World Health Organization
  4. Pexels

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.