Vinul, cafeaua si ciocolata si riscul redus de sindrom metabolic
O dieta bogata in struguri, capsune, portocale, ciocolata, vin si cafea poate reduce cu 23% riscul de dezoltare a sindromului metabolic. Aceasta asociare a fost evidentiata de un studiu recent, care a inclus aproximativ 6000 de participanti.
Studiul a fost publicat luna aceasta in Journal of Nutrition si reprezinta cea mai mare cercetare care a putut asocia consumul de polifenoli cu protectia impotriva problemelor cardiometabolice.
Sindromul metabolic este caracterizat printr-un numar variat de anomalii metabolice si modificari hormonale si reprezinta unul dintre principalii factori de risc asociati cu bolile cardiovasculare.
In ceea ce prieste polifenolii, acestia sunt compusi bioactivi care sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante si antiinflamatorii.
Conform co-autorului acestui studiu, Isabela Benseñor, profesor in cadrul Universitatii São Paulo – “Aceste rezultate sunt excelente pentru persoanele care consuma in mod regulat fructe, cafea, vin si ciocolata, toate acestea fiind bogate in polifenoli. Chiar daca legatura dintre polifenoli si reducerea riscului de sindrom metabolic a fost evidentiata deja in studii precedente, asocierea nu a fost confirmata pana acum pe un numar atat de mare de participanti (6378 de persoane), analizati pe o perioadata atat de lunga (8 ani).
Rezultatele studiului nostru nu lasa loc de indoiala. Promovarea dietelor bogate in polifenoli poate reprezenta o strategie buna pentru reducerea riscului de boli cardiometabolice si prevenirea sindromului metabolic.”
Cum a fost realizat studiul
Informatiile necesare pentru acest studiu au fost obtinute din ELSA-Brazil, un sondaj longitudinal axat pe sanatatea adultilor din Brazilia, care a urmarit clinic din anul 2008 aproximativ 15000 de angajati din 6 universitati Braziliene.
Din totalul de 6378 de participanti inscrisi, 2031 au dezvoltat sindrom metabolic. Aceasta afectiune este diagnosticata atunci cand sunt prezente cel putin trei dintre urmatoarele probleme de sanatate: Obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, hiperglicemie, nivel ridicat de trigliceride sau nivel ridicat de lipide (dislipidemie).
Motivul pentru care acest studiu a fost realizat in Brazilia este dat de numarul mare de cazuri aparute din 2013 pana in 2022, numarul lor crescand de la 29.6% la 33%.
Despre consumul de polifenoli
Peste 8000 de polifenoli au fost identificati pana in acest moment. Dintre acestia, acizii fenolici gasiti din cafea si vin si flavonoidele gasite in fructe, fasole si ciocolata au fost cele mai studiate.
Pentru a afla despre obiceiurile dietetice ale participantilor, cercetatorii s-au folosit interviuri detaliate si chestionare alimentare care au avut ca obiectiv indentificarea cantitatii ingerate a 92 de alimente bogate in polifenoli. Mai mult decat atat, pentru a obtine rezultate cat mai exacte, au fost luate in considerare si metodele de gatire si de procesare, fiecare avand un anumit efect asupra compusilor.
Rezultatul final a evidentiat ca un consum de 469 miligrame de polifenoli pe zi a redus riscul de sindorm metabolic cu 23% comparativ cu nivelul cel mai scazut de polifenoli ingerati (177 miligrame pe zi). Aditional, consumul de acizi fenolici (o clasa specifica de polifenoli prezenti in abundenta in cafea, ceai si vin) a redus riscul cu un procent similar cu cel de mai sus.
Conform prof. Benseñor – “Dorim sa cercetam mai amanuntit rolul polifenolilor in protejarea corpului de bolile cardiometabolice. Tot ce stim pana acum are legatura doar cu rolul antiiinflamator si antioxidant al acestor compusi si potentiala influenta pozitiva asupra microbiotei intenstinale.”
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: