ADHD-ul asociat cu o speranta de viata mai scurta
Un studiu publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie a concluzionat ca femeile diagnosticate cu ADHD s-au stins din viata cu 8.64 de ani mai devreme decat femeile fara ADHD, iar barbatii cu 6.78 de ani mai devreme decat cei fara aceasta problema.
Cercetatorii sunt de parere ca nu afectiunea in sine cauzeaza aceasta reducere, ci mai degraba alte probleme asociate cu ADHD-ul cum ar fi fumatul si consumul de substante, nevoi de sanatate neindeplinite, afectiuni frevente si factori de risc modificabili.
Ce este ADHD-ul si care sunt efectele sale negative
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie sau ADHD pe scurt, este o problema destul de comuna, caracterizata prin incapacitatea de a fi atent sau de axare pe anumite activitati. Persoanele diagnosticate cu ADHD au in acelasi timp si un risc mai ridicat de stres, anxietate si depresie.
Manifestarile ADHD-ului tind sa varieze in functie de caz. Cu toate acestea, multe persoane tind sa fie mai impulsive, sa aiba o atentie usor de distras si incapacitatea de a sta pe loc o anumita perioada.
Conform cercetatorilor acestui studiu, persoanele care prezinta ADHD au o probabilitate mai mare de a suferi de inegalitate in viata de zi cu zi si pe piata muncii, cum ar fi discriminare, inegalitate educationala, probleme financiare, somaj etc.
Mai mult decat atat, bolile cardiovasculare, tulburarile de somn, consumul excesiv de alcool si substante si alte probleme de sanatate tind sa fie mai prevalente in randul persoanelor afectate de ADHD.
ADHD-ul asociat cu mai multe probleme medicale
Pentru studiu, cercetatorii au folosit informatii medicale de la 30,039 persoane diagnosticate cu ADHD, cu varsta minima de 18 ani. Acestia au comparat apoi fiecare persoana cu ADHD cu 10 indivizi fara ADHD, dar care aveau insa aceeasi varsta, sex si alti factori de viata.
Comparativ cu persoanele fara ADHD, cele diagnosticate cu aceasta problema au prezentat:
- Probabilitate mai mare cu 27% de a dezvolta hipertensiune arteriala;
- Probabilitate de doua ori mai mare de a dezvolta epilepsie;
- 17% risc mai mare de dezvolare a diabetului in randul barbatilor cu ADHD, riscul fiind si mai mare in randul femeilor;
- Probabilitate de 10 ori mai mare de a dezvolta o tulburare de personalitate;
- Probabilitate de doua ori mai mare de a dezvolta depresie.
Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca speranta de viata a persoanelor cu ADHD este mai scurta decat cea a grupului de control si anume:
- 8.64 de ani mai scurta in randul femeilor (75.15 ani de viata, comparativ cu 83.79 ani traiti de femeile fara ADHD);
- 6.78 ani mai scurta in randul barbatilor (73.26 ani de viata, comparativ cu 80.03 ani traiti de barbatii fara ADHD).
Conform Dr. Michelle Dees, psihiatru in cadrul Luxury Psychiatry Clinic – “Prevalenta ridicata a anxietatii si depresiei in randul persoanelor cu ADHD poate crea o situatie volatila care poate duce la decizii impulsive, accidente, autoagresiune si multe altele”.
Potentiale explicatii pentru speranta de viata redusa
Pe langa explicatia de mai sus, alti specialisti din domeniu au prezentat motive aditionale cum ar fi:
- Risc mai ridicat de consum a substantelor ilegale si probabilitatea mai mica de a se prezenta la consultatii programate, de a respecta recomandarile medicilor si de a prioritiza sanatatea in sine – Dr. Barry K. Herman – psihiatru de copii, adolescenti si adulti;
- Efectul de domino, care poate afecta mai multe aspecte ale vietii, cum ar fi: Dificultatea mentinerii unui loc de munca, problema care poate duce la instabilitate financiara, stres si care poate limita accesul la servicii medicale necesare. Dificultatea mentinerii unei relatii, care poate duce la despresie sau izolare sociala, toti acesti factori fiind asociati cu o speranta de viata mai scurta – Dr. Beata Lewis – psihiatru de copii, adolescenti si adulti in cadrul Clinicii MInd Body Seven.
Cercetatorii acestui studiu au dorit sa evidentieze lipsa de sustinere pentru aceste persoane, ceea ce duce in cele din urma la nevoi medicale neindeplinite si aparitia unor factori de risc specifici.
Chiar daca diagnosticarea ADHD-ului a devenit mai precisa si mai usor de realizat, cercetatorii sunt de parere ca exista inca multe cazuri nediagnosticate, care nu primesc astfel atentia medicala necesara si sunt expusi in cele din urma riscurilor mentionate mai sus.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: