Sindromul metabolic: Simptome, Cauze
Sindromul metabolic reprezinta mai multe afectiuni care apar impreuna. Aceste afectiuni cresc riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat tip 2 si a accidentului vascular cerebral (AVC).
Afectiunile includ hipertensiune arteriala, nivel ridicat al glucozei in sange, grasime in exces in special in zona taliei si nivel anormal al colesterolului si trigliceridelor.
Atunci cand o persoana prezinta toate aceste afectiuni in acelasi timp, riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare este mult mai ridicat.
Prezenta unui singur factor de risc nu inseamna ca persoana sufera de sindrom metabolic, dar prezinta totusi risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Prezenta a trei sau a mai multor factori de risc poate rezulta la diagnosticarea sindromului metabolic si poate creste riscul de aparitie a complicatiilor.
De exemplu, hipertensiunea arteriala reprezinta o afectiune severa, dar atunci cand o persoana are hipertensiune arteriala, nivel ridicat al glicemiei si obezitate abdominala, aceasta ar putea fi diagnosticata cu sindrom metabolic, iar riscul de aparitie a problemelor de sanatate ar fi mai mare din cauza acestei combinatii.
Semnele si simptomele sindromului metabolic
Majoritatea afectiunilor asociate cu sindromul metabolic nu au semne si simptome clare.
Unul dintre semnele vizibile este circumferinta mare a taliei. In cazul nivelului ridicat al glucozei din sange, persoana poate prezenta simptome asociate cu diabetul cum ar fi stare amplificata de sete, urinare frecventa si oboseala.
Cauzele sindromului metabolic
Sindromul metabolic este asociat cu obezitatea, supraponderabilitatea si inactivitatea. Mai mult decat atat, acesta este asociat si cu rezistenta la insulina – hormonul produs de pancreas care ajuta glucoza sa intre in celule pentru a fi folosita pe post de combustibil.
In cazul persoanelor cu rezistenta la insulina, celulele nu raspund normal la acest hormon, iar glucoza nu poate patrunde cu usurinta in ele, ceea ce duce astfel la cresterea nivelului de glucoza din sange si la nevoia corpului de a produce din ce in ce mai multa insulina pentru a face fata.
Unele persoane sunt predispuse genetic sa dezvolte rezistenta la insulina sau sindrom metabolic, in timp ce alte persoane pot dezvolta sindromul metabolic prin acumularea grasimii in exces sau inactivitate.
Factori de risc asociati cu sindromul metabolic
Urmatorii factori de risc pot creste probabilitatea de dezvoltare a sindromului metabolic:
- Varsta – riscul de dezvoltare a sindromului metabolic creste odata cu inaintarea in varsta;
- Rasa – persoanele caucaziene au risc mai mare de dezvoltare a sindromului metabolic;
- Sexul – persoanele de sex masculin au o probabilitate mai mare de dezvoltare a sindromului metabolic comparativ cu persoanele de sex feminin;
- Obezitatea – aceasta reprezinta o cauza importanta de aparitie a sindromului metabolic, in special grasimea abdominala in exces. Cu toate acestea, conform celor de American Heart Association, legatura dintre obezitatea abdominala si sindromul metabolic pare a fi mult mai complexa;
- Diabetul – este mult mai posibil ca o persoana sa dezvolte sindrom metabolic daca a avut diabet in timpul sarcinii, cunoscut si ca diabet gestational sau daca are istoric familial de diabet zaharat tip 2;
- Alte boli – riscul de dezvoltare a sindromului metabolic este mai mare daca persoana a suferit la un moment dat de boala ficatului gras non-alcoolic, sindromul ovarelor polichistice sau apnee in somn.
Majoritatea factorilor care contribuie la aparitia sindromului metabolic pot fi inlaturati sau diminuati prin schimbarea stilului de viata, cum ar fi dieta, activitatea fizica si scaderea in greutate. Toate aceste schimbari pot reduce semnificativ riscurile de aparitie a bolii.
Complicatii ale sindromului metabolic
Complicatiile sindromului metabolic pot fi cronice si severe si pot include:
- Ateroscleroza;
- Boala ficatului gras non-alcoolic;
- Infarctul miocardic;
- Boli renale;
- Accident vascular cerebral;
- Diabet;
- Boli cardiovasculare;
- Boala arteriala periferica.
Daca persoana dezvolta diabet, aceasta poate prezenta un risc de complicatii aditionale, cum ar fi:
- Retinopatie – afectiune a retinei;
- Neuropatie – deteriorarea nervilor;
- Boli renale;
- Amputatie a membrelor.
Metode de preventie
Un stil de viata sanatos poate preveni aparitia afectiunilor care duc spre sindrom metabolic. Printr-un stil de viata sanatos se intelege:
- Cel putin 30 de minute de activitate fizica sau exercitiu in majoritatea zilelor;
- Consumul de fructe, legume, cereale integrale si proteine provenite din carne slaba;
- Evitarea cantitatilor mari de sare, zahar si grasimi;
- Mentinerea unei greutati sanatoase;
- Evitarea fumatului.
Mentinerea unei greutati sanatoase, a tensiunii arteriale normale si a nivelului corespunzator de colesterol poate reduce riscul de aparitie a sindromului metabolic. Exercitiul si scaderea in greutate pot diminua rezistenta la insulina.
Aditional, prevenirea sindromului metabolic necesita si consulatii periodice. Medicul poate masura tensiunea arteriala si poate cere analize de sange care pot evidentia semnele de dezvoltare a sindromului metabolic.
Inceperea tratamentului cat mai devreme poate reduce numarul complicatiilor.
Diagnosticarea sindromului metabolic
Pentru a diagnostica sindromul metabolic, medicul va trebui sa efectueze mai multe teste. Rezultatele acestor teste vor fi folosite pentru a cauta trei sau mai multe semne ale afectiunii.
Este posibil ca medicul sa verifice:
- Circumferinta taliei;
- Nivelul trigliceridelor;
- Nivelul colesterolului;
- Tensiunea Arteriala;
- Nivelul glucozei din sange.
Valorile iesite din comun la cel putin trei dintre testele de mai sus pot indica prezenta sindromului metabolic.
Optiunile terapeutice pentru sindromul metabolic
In cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu sindrom metabolic, obiectivul tratamentului este de a reduce riscul de dezvoltare a complicatiilor.
Medicul poate recomanda anumite schimbari ale stilului de viata, de exemplu, pierderea a 7% – 10% din greutatea actuala si efectuarea exercitiilor fizice cel putin 30 de minute pe zi, intre cinci si sapte zile pe saptamana.
In cazul in care persoana este fumatoare, acesta va recomanda renuntarea la fumat.
Daca nu exista modificari benefice in urma schimbarii stilului de viata, medicul poate sugera anumite medicamente pentru a gestiona mai bine tensiunea arteriala, colesterolul si glicemia.
Concluzie
Situatia persoanelor cu sindrom metabolic poate fi destul de buna daca simptomele sunt gestionate corespunzator.
Persoanele care iau in considerare sfaturile medicului, care mananca corect si sanatos, exerseaza, renunta la fumat si care scad in greutate, vor reduce sansele de dezvoltare a problemelor severe de sanatate cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Cu toate ca gestionarea buna a simptomelor poate reduce complicatiile, majoritatea persoanelor care sufera de aceasta afectiune prezinta risc pe termen lung de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Din acest motiv, aceste persoane trebuie sa fie monitorizate periodic de catre medicul specialist pentru a preveni aparitia problemelor grave de sanatate cum ar fi infarctul sau AVC-ul.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: