Despre medicina

Informatii si stiri medicale

In viitor: Masurarea tensiunii arteriale prin video selfie

Tensiunea arteriala ar putea fi monitorizata intr-o buna zi doar printr-o captura video selfie, folosind imagistica optica transdermica.
tensiune arteriala, hipertensiune arteriala, HTA

Sursa: Pixabay

Conform unui studiu publicat in jurnalul American Heart Association, tensiunea arteriala ar putea fi monitorizata intr-o buna zi doar printr-o captura video selfie.


Imagistica optica transdermica poate masura tensiunea arteriala prin detectarea schimbarilor fluxului sangvin din capturile video, obtinute cu un smartphone. Lumina penetreaza stratul extern al pielii, ceea ce inseamna ca senzorii optici digitali pot vizualiza tiparele exacte ale fluxului sangvin. Din acel moment, imagistica optica transdermica poate prezice tensiunea arteriala.


Tensiunea arteriala reprezinta presiunea sangelui asupra peretilor vaselor sangvine. Daca tensiunea arteriala este prea ridicata, aceasta pune un stres mai mare pe artere si pe inima. Acest lucru poate duce spre infarct sau accident vascular cerebral.


Conform autorului principal al acestui studiu, Dr. Kang Lee, profesor al departamentului de neurologie al Universitatii din Toronto, Canada– Hipertensiunea arteriala contribuie foarte mult la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, acestea fiind un factor major de dizabilitate si deces. Pentru a preveni HTA, tensiunea arteriala trebuie sa fie monitorizata frecvent, insa tensiometrele mecanice disponibile, nu sunt folosite de obicei conform recomandarilor, fapt care duce la rezultate eronate.


Dr. Lee si colegii acestuia au masurat tensiunea arteriala a 1328 de adulti chinezi si canadieni prin efectuarea unui video de 2 minute folosind un Iphone echipat cu program de imagistica optica transdermica.


Cercetatorii au comparat apoi valorile presiunii sistolice, diastolice si ale pulsului, capturate cu smartphone-ul cu valorile inregistrate folosind un tensiometru mecanic cu manseta. Acestia au folosit informatiile obtinute pentru a invata programul cum sa determine cu acuratete persiunea arteriala si pulsul folosind doar tiparele de flux sangvin.


Reducerea timpului video necesar, de la 2 minute la 30 de secunde


Rezultatele finale au aratat ca imagistica optica transdermica a antipicat valorile presiunii sistolice cu o acuratete de aproape 95% si aproximativ 96% pentru cea diastolica.


Conform Dr. Lee, acuratetea ridicata a acestei tehnologii se incadreaza in standardele internationale necesare unui dispozitiv, pentru a fi folosit la citirea tensiunii arteriale.


Sunt necesare insa mai multe studii pentru a observa daca acuratetea ramane la fel in conditii diferite de lumina, deoarece aceste teste au fost efectuate intr-un mediu controlat cu surse fixe de lumina.


Un alt criteriu care trebuie luat in considerare este legat de culoarea pielii. Cu toate ca a existat o diferenta, testul nu a inclus insa toate culorile existente.


Cercetatorii vor incerca sa taie si din timpul necesar citirii tensiunii arteriale, de la 2 minute la 30 de secunde, pentru a face tehnologia mai usor de utilizat.


Conform Dr. Lee, persoanele care au participat la studiu au avut toate tensiunea arteriala normala. Daca studiile viitoare vor arata cu precizie hipertensiune sau hipotensiune, atunci este posibil ca oamenii sa aiba o optiune noua de monitorizare a tensiunii arteriale, oriunde si oricand, care nu necesita contact si care este neinvaziva.


Aceeasi parere o are si Dr. Ramakrishna Mukkamala, profesor al Universitatii din Michigan – East Lansing, care a mentionat – “Daca studiile viitoare pot confirma rezultatele existente deja in pacientii hipertensivi, folosind doar camera video in situatii normale din viata de zi cu zi, atunci obtinerea valorilor tensiunii arteriale doar printr-un click, ar putea deveni realitate intr-o buna zi.”

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

News-Medical

BloodPressureUK

AHA Journals – Circulation: Cardiovascular Imaging