Inteligenta Artificiala poate prezice boala Alzheimer
Un sistem realizat de MIT (Massachusetts Institute of Technology) poate ajuta la anticiparea declinului cognitiv in randul persoanelor cu risc de boala Alzheimer, prin prezicerea rezultatelor primite la testele cognitive pana la 2 ani in viitor.
Acest model poate fi folosit pentru a imbunatati selectia de canditati pentru medicamente noi si pentru studii de cohorta, deoarece, pana in momentul de fata aceste studii au esuat de foarte multe ori. Pe langa imbunatatirea selectiei de candidati, acest sistem poate informa persoanele analizate ca vor prezenta declin cognitiv rapid in urmatoarele luni sau ani, ceea ce inseamna ca atat ele cat si familiile lor se pot pregati pentru aceasta schimbare.
Companiile farmaceutice au investit in ultimele doua decenii sute de miliarde de dolari in cercetarea bolii Alzheimer. Insa acest domeniu a intalnit multe esecuri.
Conform raportului PhRMA din 2018, intre anii 1998 si 2017 au existat 146 tentative nereusite de a dezvolta medicamente care sa trateze sau sa previna aceasta boala. In tot acest timp, doar 4 medicamente noi au fost aprobate, insa acestea tratau doar simptomele.
Rezultatele studiilor sugereaza o rata mai mare de succes in punerea medicamentelor pe piata, daca sunt recrutati candidati care se afla in stadiile incipiente ale bolii, inainte ca simptomele sa fie evidente. Deoarece tratamentul este cel mai eficient in acea perioada. Modelul creat de cei de la MIT poate ajuta doctorii sa aleaga mai usor candidatii necesari pentru astfel de studii de cohorte.
Cercetatorii au folosit doua modele de invatare mecanica
Cercetatorii au “antrenat” prima data un model de populatie, folosind o intreaga baza de date care a inclus rezultatele testelor cognitive clinic semnificative si alte informatii biometrice de la pacientii cu Alzheimer. La aceasta baza de date s-a adaugat apoi si informatile persoanelor santatoase, obtinute in urma consultului medical bianual.
Folosind aceste informatii, modelul a invatat tipare care pot prezice ce rezultate vor primi pacientii in urma efectuarii unui test cognitiv.
Pentru participantii noi, un model secundar personalizat fiecarui pacient, reinoieste continuu predictiile rezultatelor dupa fiecare informatie noua inregistrata.
Cercetarile au aratat ca se pot face predictii precise cu 6, 12, 18 sau chiar 24 de luni inainte. Asta inseamna ca doctorii pot folosi aceste informatii pentru a selectiona participantii ideali pentru studii clinice. Tratarea timpurie a acestor pacienti poate ajuta doctorii sa observe ce tratament este eficient si ce tratament nu este.
Pentru antrenarea sistemului, cercetatorii au folosit informatiile primite in urma efectuarii celui mai mare test clinic pentru boala Alzheimer numit Initiativa Neuroimagistica a Bolii Alzheimer (ADNI). Acest studiu contine informatii de la aproximativ 1700 de participanti cu si fara boala Alzheimer, inregistrate in urma vizitelor medicale pe parcursul a 10 ani.
Informatiile primite contin rezultatele testelor cognitive efectuate de participanti, mai exact testul (ADAS-Cog13), cel mai utilizat sistem de masurare a valorilor cognitive folosit in testele clinice. Testul evalueaza memoria, exprimarea si orientarea. Informatiile mai contin si scanari IRM/RMN , informatii genetice si demografice si evaluarea lichidului cefalorahidian.
In final, cercetatorii au antrenat si testat modelul pe o sub-cohorta de 100 de participanti care au efectuat mai mult de 10 vizite medicale si care au avut mai putin de 85% informatii lipsa. Dintre acei participanti, 48 au fost diagnosticati cu boala Alzheimer.
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este un tip de dementa care provoaca probleme legate de memorie, gandire si comportament. De obicei simptomele se dezvolta lent si devin mai severe odata cu trecerea timpului.
Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de dementa, aceasta reprezentand intre 60% si 80% din totalul cazurilor de dementa.
Aceasta boala nu face parte din procesul de imbatranire. Cel mai mare factor de risc este inaintarea in varsta, majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer avand 65 de ani sau peste. Cu toate acestea insa, boala poate sa apara si la persoanele mai tinere (Boala Alzheimer cu debut timpuriu).
Momentan nu exista tratament care sa vindece aceasta boala, insa tratamente pentru simptome sunt disponibile. Cu toate ca tratamentele curente pentru Alzheimer nu pot opri progresul bolii, acestea pot incetini temporar agravarea simptomelor dementei si pot creste calitatea vietii persoanelor diagnosticate cu aceasta boala.
Simptomul cel mai frecvent al bolii Alzheimer este dificultatea de a memora informatii. Odata cu avansarea bolii, apar simptome mai severe cum ar fi dezorientarea, schimbari comportamentale si dificultate de exprimare.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: