Cancerul Pulmonar: Simptome, Cauze, Factori de risc

cancerul pulmonar

Cancerul Pulmonar: Simptome, Cauze, Factori de risc

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care apare la nivelul plamanilor. Decesele cauzate de cancerul pulmonar sunt mai multe decat cele cauzate de cancerul ovarian, de colon, de prostata si de cancerul mamar, adunate.


Persoanele fumatoare au cel mai mare risc de cancer pulmonar, cu toate aceasta, cancerul pulmonar poate sa apara si la persoanele nefumatoare.

Riscul dezvoltarii acestui tip de cancer creste odata cu timpul petrecut fumand si numarul de tigari fumate. Renuntarea la acest obicei, chiar si dupa multi ani de fumat, va reduce semnificativ sansele de a dezvolta acest tip de cancer.


Semne si simptome ale cancerului pulmonar


In general, cancerul pulmonar nu prezinta semne si simptome in stadiile incipiente. Acestea apar de cele mai multe ori, abia atunci cand cancerul a avansat in stadii mai severe. Semnele si simptomele asociate cu cancerul pulmonar includ:

  • Tuse care nu dispare;
  • Tuse care contine sange, chiar si o cantitate mica (hemoptizie);
  • Dificultate in respiratie;
  • Durere toracica;
  • Disfonie (raguseala);
  • Pierdere in greutate, fara sa existe motiv sau intentie de acest lucru;
  • Durere de osoase;
  • Cefalee.


Este recomandata vizita unui doctor specialist, daca exista semne si simptome persistente, cum ar fi cele de mai sus. O programare la doctor poate fi benefica si daca se doreste renuntarea la fumat, intrucat acesta ar putea recomanda strategii de renuntat la fumat, plasturi cu nicotina sau alte produse create special pentru acest obiectiv.


Cauzele cancerului pulmonar


Fumatul este cauza principala a cancerelor pulmonare, atat in randul fumatorilor cat si in randul persoanelor care fumeaza pasiv. Cu toate acestea, cancerul pulmonar poate sa apara si la persoanele care nu fumeaza sau care nu au fost expuse mult la fumul de tigara. In aceste cazuri, nu exista cauze clare de dezvoltare a acestui tip de cancer.


Doctorii sunt de parere ca fumatul produce cancerul pulmonar prin lezarea celulelor care acopera plamanii. Odata cu inhalarea fumului, care este plin de substante care pot cauza cancer (cancerigene), incep sa apara imediat si schimbari in tesutul pulmonar.


In prima faza corpul este capabil sa vindece aceste leziuni. Insa cu fiecare expunere repetata, celulele normale care invelesc plamanii incep sa fie din ce in ce mai afectate. In timp, celulele lezate incep sa se comporte anormal si astfel s-ar putea dezvolta cancerul.


Tipuri de cancer pulmonar


Doctorii impart cancerele pulmonare in doua tipuri majore, bazate pe aparenta celulelor canceroase sub microscop. Tratamentul difera in functie de tipul de cancer pulmonar existent. Cele doua tipuri generale de cancer pulmonar sunt:

  • Cancer pulmonar cu celule mici. Acest tip de cancer apare aproape exclusiv la fumatorii inraiti si este mai rar intalnit decat cancerul pulmonar fara celule mici.
  • Cancerul pulmonar fara celule mici. Este un termen generic pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar, care se comporta intr-un fel similar. Cancerul pulmonar fara celule mici include carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul si carcinom cu celule mari.


Factori de risc asociati cu cancerul pulmonar


Anumiti factori pot creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Unii factori de risc cum ar fi fumatul pot fi evitati, insa alti factori cum ar fi istoricul familial nu pot fi controlati. Factorii de risc pentru acest tip de cancer includ:

  • Fumatul – riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer creste odata cu trecerea anilor si cu numarul de tigari fumate in fiecare zi. Renuntare la fumat la orice varsta poate reduce semnificativ riscul de aparitie a cancerului pulmonar.
  • Expunerea la fumul de tigara/fumatul pasiv – chiar daca o persoana nu fumeza, expunerea la fumul de tigara creste riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer.
  • Expunerea la gaz radon – radonul este un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Acesta face parte dintr-un lanț lung de descompunere radioactivă, care ajunge in cele din urma in aerul inhalat. Concentratii mari de radon pot fi acumulate in orice cladire, inclusiv in case.
  • Istoric familial de cancer pulmonar – persoanele care au parinti, frati sau copii cu cancer pulmonar prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta si ele acest tip de cancer.
  • Expunerea la azbest sau alti agenti cancerigeni – expunerea la locul de munca la azbest sau alte substante cancerigene cum ar fi arsen, crom si nichel, poate creste probabilitatea de dezvoltare a cancerului pulmonar.

Complicatii ale cancerului pulmonar


Cancerul pulmonar poate provoca complicatii cum ar fi:

  • Dificultate in respiratie – persoanele cu cancer pulmonar prezinta probleme legate de respiratie, daca evolutia cancerului ajunge sa blocheze caile respiratorii. Acest tip de cancer poate provoca acumulare de lichid in jurul plamanilor, ceea ce face ca plamanul afectat sa nu se poata extinde complet in timpul inhalarii aerului.
  • Expectoratie cu sange/hemoptizie – cancerul pulmonar poate provoca sangerare in caile respiratorii, care poate deveni severa in unele cazuri. Exista tratamente pentru a controla aceasta complicatie.
  • Durere – cancerul pulmonar avansat se poate raspandi si in alta zona a corpului, cum ar fi oasele. Aceasta raspandire si stadiul avansat pot provoca dureri. Este recomandata informarea doctorului despre aceste dureri, deoarece exista tratamente disponibile pentru a le controla.
  • Pleurezia – cancerul pulmonar poate cauza acumulare de lichid in spatiul care inconjoara plamanul afectat si cavitatea toracica. Aceasta acumulare de lichid poate provoca dificultate in respiratie. Exista tratamente care pot drena lichidul si care pot preveni reaparitia acesti complicatii.
  • Raspandirea cancerului in alte parti ale corpului (metastaza) – cancerul pulmonar se raspandeste adesea in alte parti ale corpului, cum ar fi creierul sau oasele. Aceasta raspandire poate provoca durere, stare de greata, cefalee sau alte semne si simptome in functie de organul afectat.

Odata ce cancerul pulmonar s-a raspandit dincolo de plamani, in general, acesta nu mai poate fi vindecat. Exista insa tratamente care pot reduce semnele si simptomele prezentate, pentru a duce o viata cat mai lunga.


Metode de prevenire a cancerului pulmonar


Nu exista o metoda sigura de prevenire a cancerului pulmonar. Cu toate acestea, se poate reduce riscul prin:

  • Evitarea fumatului – cea mai buna metoda este de a nu fuma niciodata si de a informa copii despre pericolele fumatului.
  • Renuntarea la fumat – pentru persoanele fumatoare, renuntarea la fumat reduce riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar chiar si dupa multi ani de fumat. Este recomandata colaborarea cu medicul specialist care poate sugera cateva metode de renuntare sau produse menite sa inlocuiasca nicotina cum ar fi plasturi sau medicamente.
  • Evitarea fumatului pasiv – acasa sau la munca, daca exista persoane care fumeaza, atunci ar fi bine ca acestea sa fumeze afara sau sa pastreze distanta fata de restul persoanelor. Aditional, este recomandata evitarea locatiilor unde oamenii tind sa fumeze, cum ar fi baruri sau restaurante, sau sa se caute alte optiuni, unde fumatul este interzis.
  • Testarea locuintei pentru gaz radon – verificarea nivelului de radon din locuinta. Mai ales in zonele care au o problema cu acest tip de gaz.
  • Evitarea cancerigenilor la locul de munca – respectarea normelor de protectie la locul de munca si evitarea expunerii la substance toxice si cancerigene.
  • Dieta bogata in fructe si legume – alegerea unei diete sanatoase care contine o varietate de fructe si legume, intrucat acestea reprezinta surse bune de vitamine si nutrienti.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

National Comprehensive Cancer Network

National Cancer Institute

MedlinePlus.gov

Pixabay