Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Uleiul de peste are efect doar daca ai un anumit genotip

O echipa de cercetatori a evidentiat faptul ca uleiul de peste are efect doar daca ai o anumita compozitie genetica.
ulei de peste, acizi grasi omega 3, boli cardiovasculare, trigliceride, lipide, profil lipidic

Sursa: Pixabay

Suplimentele cu ulei de peste au devenit din ce in ce mai populare, chiar daca multe dintre beneficiile oferite nu au fost inca dovedite stiintific.

Acum insa, un studiu realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Georgia, SUA, a evidentiat faptul ca uleiul de peste ofera beneficii doar persoanelor cu un anumit tip de compozitie genetica.

Condus de Kaixiong Ye si publicat in jurnalul PLOS Genetics, studiul s-a axat pe uleiul de peste si acizii grasi Omega-3 si efectul pe care il au asupra trigliceridelor, acestea fiind un tip de lipide gasite in sange si un biomarker pentru boli cardiovasculare.

“Este stiut de cateva decenii ca un nivel ridicat de acizi grasi Omega-3 in sange este asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor de inima. Ce am descoperit insa, este faptul ca suplimentele cu ulei de peste nu sunt bune pentru toata lumea si ca depind in mare parte de genotip. Daca ai o compozitie genetica specifica atunci suplimentele cu ulei de peste te vor ajuta sa scazi nivelul trigliceridelor. Dar daca nu ai insa genotipul corect, aportul acestor suplimente ar putea chiar sa iti creasca nivelul de trigliceride.” – Prof. de Genetica Kaixiong Ye.

Peste 64 de milioane de teste

Echipa de cercetatori a analizat patru tipuri de lipide gasite in sange si anume: lipoproteine cu densitate mica, lipoproteine cu densitate mare, colesterol total si trigliceride.

Informatiile primite de la aproximativ 70,000 de persoane au fost obtinute de la UK Biobank, un studiu de cohorta de mare amploare care colecteaza atat informatii legate de sanatate, cat si informatii genetice de la aproximativ 500,000 participanti.

Dupa preluarea informatiilor, cercetatorii le-au impartit in doua grupe, cei care au luat activ ulei de peste (aproximativ 11,000 de participanti) si cei care nu au luat suplimentele mentionate, efectuand apoi o scanare de genom pentru fiecare grupa, testand pentru 8 milioane de variatii genetice pentru a le compara.

Realizand astfel peste 64 milioane de teste, rezultatele obtinute au evidentiat o variatie semnificativa a genei GJB2, astfel incat, indivizii cu genotipul AG care au consumat uleiul de peste au prezentat o scadere a trigliceridelor, cei cu genotipul AA care au consumat uleiul de peste au prezentat o usoara crestere a trigliceridelor, iar al treilea posibil genotip GG nu a fost destul de evident in participantii inrolati pentru a trage concluzii finale.

Cercetatorii vor testa efectul uleiului de peste asupra bolilor cardiovasculare

Datorita acestei descoperiri, cercetatorii sunt de parere ca pot explica discrepanta dintre rezultatele studiilor anterioare efectuate pe uleiul de peste si ca pot raspunde de ce unele studii au observat anumite beneficii, in timp ce alte nu.

“O posibila explicatie a acelor rezultate ar putea fi faptul ca studiile nu au luat in considerare genotipul participantilor, unii dintre ei beneficiind de pe urma uleiului de peste, in timp ce altii nu, chiar si combinarea acestora putand produce rezultate incorecte.” – Prof. de Genetica Kaixiong Ye.

Acum ca s-a dovedit faptul ca uleiul de peste ofera beneficii in functie de individ, pasul urmator pentru echipa de cercetatori este de a testa direct efectul acestuia asupra afectiunilor cardiovasculare, liderul acestui studiu fiind de parere ca aceste demersuri ar putea imbunatati intelegerea generala despre nutritie.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Referinte:

University of Georgia

PLOS Genetics

News-Medical

Pixabay