Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Omega-3 nu are efect asupra diabetului zaharat tip 2

Conform unui studiu solicitat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, s-a descoperit ca omega-3 are un efect neexistent asupra diabetului.
omega-3, acizi grasi omega-3, diabetul zaharat tip 2, ulei de peste, suplimente alimentare

Sursa foto: Pexels

Conform unui studiu efectuat de Universitatea East Anglia, acizii grasi omega-3 au un efect foarte mic sau chiar deloc asupra riscului de diabet zaharat tip 2.


De-a lungul timpului s-a creat o promovare internationala de consum ridicat omega-3, datorita parerilor pe plan global ca acesti acizi protejeaza impotriva afectiunilor precum diabetul.


Cu toate acestea, o analiza sistematica solicitata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si publicata in British Medical Journal, a descoperit ca suplimentele cu omega-3 nu ofera niciun beneficiu in acest sens.


Peste 58,000 participanti au fost alesi aleatoriu in studii clinice de lunga durata si 4% din acei participanti au dezvoltat diabet. Persoanele care au fost alese sa consume mai multi acizi grasi omega-3 (ulei de peste) au avut acelasi risc de dezvoltare a diabetului ca si cei din grupul de control care nu au consumat uleiul de peste.


Glucoza din sange, insulina si hemoglobina glicozilata (sau glicata), masoara cat de capabil este corpul la gestionarea zaharului (metabolismul glucidic). Aceste valori cat si altele care masoara riscul de diabet au fost similare atat la persoanele care au consumat ulei de peste cat si la cele care nu au consumat.


Cantitatile mari de omega-3 pot avea efecte negative


Pe langa faptul ca nu exista efecte benefice ale acestor acizi asupra factorilor de risc asociati cu diabetul, exista insa dovezi (mici), care arata ca persoanele care consuma un nivel ridicat de ulei de peste, pot prezenta o inrautatire a metabolismului glucidic.


In cantitati mici, acizii grasi omega-3 sunt benefici sanatatii si pot fi gasiti sub forma de 3 tipuri principale si anume: acidul afla linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul decohexanoic (DHA).


ALA este gasit in plante, nuci si seminte. Acizii cu lant lung de atomi EPA si DHA se gasesc natural in pesti precum somon sau in uleiul de peste. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti oriunde si ca suplimente.


Echipa de cercetatori a analizat efectele acizilor omega-3 cu lant lung de atomi, ALA, omega-6 si acizii grasi polinesaturati, consumati sub forma de capsule sau prin alimente bogate in mod natural.


Evaluarea sistematica a combinat rezultatele a 83 de teste clinice aleatorii, controlate, care au implicat 121,070 de persoane cu si fara diabet, pe o perioada de cel putin 6 luni.


Participantii au fost femei si barbati, unii sanatosi altii cu diabet, din America de Nord, America de Sud, Europa, Australia si Asia.


Persoanele incrise au fost indemnate ori sa creasca consumul de acizi polinesaturati ori sa mentina consumul lor normal, pe o perioada de 6 luni.

A existat o lipsa clara a efectelor benefice omega-3 asupra diabetului. Nu au existat insa destule informatii legate de testele ALA, omega-6 sau totalul acizilor polinesaturati pentru a concluziona daca exista efecte benefice sau negative.


Daca se consuma suplimente cu omega-3, cantitatea acestora trebuie sa fie una mica.


Rezultatele au aratat ca amplificarea dozelor de acizi omega-3 nu are efect benefic asupra diabetului, dar poate cauza insa efecte negative asupra metabolismului.


Conform autorului principal al acestul studiu, Dr. Lee Hooper, studiile anterioare efectuate pe suplimentele cu acizi grasi omega-3, inclusiv uleiul de peste au evidentiat faptul ca acestea nu protejeaza impotriva bolilor cardiace, accidentului vascular cerebral sau a decesului. Acest studiu nou demonstreaza ca acestea nu pot preveni ori trata nici diabetul.


“Consumul de suplimente omega-3 nu ar trebui sa fie incurajat pentru prevenirea sau tratarea diabetului. Daca oamenii aleg sa consume suplimente cu ulei de peste pentru a trata aceste probleme, sau pentru a reduce nivelul de trigliceride, acestia ar trebui sa foloseasca doze mai mici de 4,4 grame pe zi, pentru a evita posibile rezultate negative.


Aceasta evaluare sistematica a inclus informatii de la mii de oameni, obtinute pe perioade lungi de timp. In ciuda acestor informatii, nu au fost evidentiate efecte protectoare.


Studiile de incredere au aratat in mod consistent efectul mic sau neexistent al acizilor grasi omega-3 asupra diabetului.”

Avand in vedere ca nu exista dovezi stiintifice care sa confirme beneficiile acizilor grasi omega-3 sau a altor suplimente alimentare, este recomandata discutarea in prealabil cu un medic specialist inainte de a incepe consumul acestor produse.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

British Medical Journal

Eurekalert