Test pentru bolile Prionice, Alzheimer si Parkinson
Momentan nu exista un tratament eficient pentru bolile prionice. Bolile prionice reprezinta un grup de afectiuni progresive, neurodegenerative si letale, cauzate de acumularea unor proteine care apar natural, dar care sunt impaturite gresit. Acum insa, exista o metoda eficienta de a testa prezenta lor.
Studiul a fost publicat in jurnalul PLOS ONE. Echipa de cercetatori care a realizat aceasta inovatie a lucrat timp de 20 de ani la detectarea bolilor prionice. Acestia au demonstrat metoda lor unica de testare, bazata pe abordarea moleculelor sintetice pentru a izola proteinele prionice gasite in probele lichide, provenite de la animalele infectate.
Aceasta descoperire confirma ca testul creat este singura metoda publicata, care este capabila de detectarea rapida si neinvaziva a proteinelor prionice in modele vii si reprezinta un eveniment extrem de important in crearea unei tehnologii biomedicale, care va putea avea mai multe aplicatii.
Testul foloseste compusi artificiali
Conform cercetatorului Ronald Zuckermann, unul din fondatorii acesti echipe de cercetare si care in prezent este cercetator senior la Laboratorul National Lawrence Berkeley – “Testul nostru are abilitatea de a detecta proteinele impaturite incorect care actioneaza ca agenti infectiosi, deci ar putea avea un impact important in domeniul bolilor prionce. Mai mult decat atat, am aratat ca acest test poate sa caute si proteinele agregate mari, care reprezinta printre altele si agentii bolii Alzheimer si bolii Parkinson.”
Acesta a continuat – “Bolile prionce sunt rare, cu toate acestea, exista insa multe boli cu proteine incorect impaturite, care afecteaza milioane de oameni. Aceste boli nu sunt cunoscute pe deplin si la fel ca bolile prionce, trebuie sa gasim o cale de a diagnostica aceste afectiuni cu evolutie lenta, cu mai multi ani inainte ca simptomele sa apara.”
Testul foloseste compusi artificiali care mimeaza peptidele, lanturi scurte de aminoacizi care contribuie la crearea proteinelor. Bilele create de echipa de cercetatori sunt magneti mici acoperiti cu compusii artificiali care mimeaza o parte din proteina prionica.
Atunci cand acestea sunt adaugate intr-o proba lichida recoltata, bilele se lipesc de proteinele prionce incorect impaturite, dar nu si de cele normale.
Co-autorul acestui studiu, Michael Connolly explica aceasta interactiune – “Proteinele agregate incorect impaturite, au mai multe carlige, deci mai multe laturi de legatura cu ajutorul carora se pot atasa de bila. Dar proteinele naturale, corect impaturite prezinta doar un singur carlig, ceea ce face mai dificila atasarea de bilele testului.”
Dupa ce s-au atasat, proteinele incorect impaturite sunt extrase din lichid folosind un magnet, apoi sunt trecute printr-un test aditional care a fost dezvoltat de cercetatorii de la Novartis si autorul senior Adriano Aguzzi, expert renumit in bolile prionice.
Bolile prionice
Cunoscute in trecut ca encefalopatii spongiforme transmisibile sau EST pe scurt, bolile prionice apartin unui grup de probleme progresive care afecteaza sistemul nervos atat al omului, cat si al animalelor.
Acestea apar atunci cand proteinele prionice ale individului incep sa se impatureasca incorect, din motive necunoscute inca, iar printr-un mecanism molecular la fel de necunoscut, incep sa actioneze ca agenti infectiosi care provoaca si alte proteine normale sa se impatureasca incorect, apoi se grupeaza impreuna.
Aceste grupuri sunt depozitate apoi in sistemul nervos si provoaca un tipar de moarte celulara care creeaza imaginea distinctiva de burete a tesutului cerebral. Cu toate ca aceasta forma “sporadica” este cea mai des intalnita, bolile prionice pot sa apara si prin mutatiile genetice mostenite sau prin expunerea la proteinele prionice incorect impaturite de la alti indivizi, chiar si de la specii diferite.
O epidemie cunoscuta de encefalopatie spongiforma transmisibila s-a produs la bovine si a devenit cunoscuta ca “boala vacii nebune”. Aceasta a aparut la bovinele din Europa si la cateva sute de cazuri umane. Epidemia a evidentiat cat de rapid se pot raspandi bolile prionice datorita comertului globalizat de produse biologice.
Din cauza acestor evenimente, comunitatea medicala a prioritizat cercetarile pentru crearea unui test eficient si care poate fi produs in masa, pentru a putea testa prezenta prionilor in pacientii vii, alimente si produse de origine animala.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: