Tuberculoza: Risc mai ridicat de dezvoltare a cancerului
Un studiu observational a evidentiat o asociere intre tuberculoza (TBC) si anumite tipuri de cancer, printre care cel pulmonar si colorectal. Rezultatele vor fi prezentate in cadrul Congresului European de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase, care va avea loc in Barcelona in perioada 27-30 aprilie.
Chiar daca exista tratament curativ pentru tuberculoza, pot aparea insa anumite complicatii care pot cauza potentiale leziuni vasculare, anomalii metabolice sau raspunsuri inflamatorii ale organismului. Conform cercetatorilor, toate aceste complicatii pot include si un risc mai ridicat de dezvoltare a cancerului, care pot fi influentate de tesuturile gazdei si de lezarea ADN-ului si/sau intreruperea procesului de reparare a genelor.
Cum a fost realizat studiul
Pentru a analiza potentiala legatura dintre TBC si cancer, cercetatorii au verificat retrospectiv informatiile medicale inregistrate in Serviciul National de Sanatate al Coreei de Sud intre anii 2010 si 2017. Au fost inregistrati ca pacienti cu tuberculoza, persoanele care au fost diagnosticate cu codul bolii infectioase si cele care au fost tratate cu cel putin doua dintre medicamentele necesare pentru TBC.
Grupul de control a fost selectat din populatia generala, participantii fiind similari din punct de vedere al sexului, varstei, venitului, locatiei si anului de indexare. Dupa introducerea tuturor informatiilor relevante, cercetatorii s-au axat pe doua obiective importante si anume: Determinarea incidentei de cancer in randul pacientilor cu TBC si investigarea factorilor de risc pentru cancer prezenti la persoanele cu istoric de tuberculoza.
Analiza finala a inclus 72,542 de pacienti cu tuberculoza si 72,542 de persoane de control, varsta generala a tuturor participantilor fiind de 62 de ani. Monitorizarea clinica a fost realizata pe o perioada de 67 de luni (aproximativ 5 ani si jumatate) si a oferit rezultate destul de clare.
Rezultatele studiului
Comparativ cu restul populatiei, incidenta de cancer a fost semnificativ mai ridicata in randul persoanelor cu tuberculoza astfel:
- Incidenta de 3.6 ori mai mare pentru cancerul pulmonar;
- Risc mai mare cu 57% de cancer colorectal;
- Risc mai mare cu 56% de cancer tiroidian;
- Incidenta de 2.4 ori mai mare pentru cancerele de sange (hematologice);
- Risc mai mare cu 55% de cancer esofagian si gastric (la stomac).
Dupa ajustarea valorilor, au mai fost identificate ca factori de risc pentru cancer in randul pacientilor cu TBC urmatoarele obiceiuri si afectiuni: fumatul (risc mai mare cu 40% fata de nefumatori), consumul ridicat de alcool (risc mai mare cu 15%), existenta bolilor hepatice cronice (risc mai mare cu 42%) si prezenta bolii pulmonare obstructive cronice (risc mai mare cu 8%).
Conform cercetatorilor – ”Tuberculoza reprezinta un factor de risc nu numai pentru cancerul pulmonar, ci si pentru alte tipuri de cancer din zone specifice, motiv pentru care este recomandat screening-ul pentru cancer in randul pacientilor cu TBC.”
Studiul a fost condus de Dr. Jiwon Kim din cadrul Serviciul National de Asigurare Medicala al Coreei de Sud, Spitalul Ilsan, Goyang si Dr. Jinnam Kim din cadrul Colegiului de Medicina Hanyang, Seoul, Coreea de Sud.
Despre tuberculoza, pe scurt
Tuberculoza este o boala infectioasa care afecteaza de obicei plamanii. Aceasta este cauzata de o bacterie specifica si se poate raspandi prin aer atunci cand persoana infectata tuseste, stranuta sau expectoreaza picaturi de saliva.
In ceea ce priveste semnele si simptomele bolii, trebuie mentionat ca persoanele cu tuberculoza latenta nu prezinta semne de imbolnavire si nu sunt contagioase. Doar o proportie mica a persoanelor care devin infectate cu TBC dezvolta in cele din urma boala si simptomele ei specifice.
Cele mai comune simptome ale tuberculozei includ:
- Tuse persistenta, care poate contine cateodata si sange;
- Durere in piept;
- Slabiciune;
- Scadere in greutate;
- Febra;
- Transpiratii nocturne.
Semnele si simptomele tuberculozei depind de zona in care aceasta este activa. Chiar daca TBC-ul afecteaza de obicei plamanii, infectia mai poate fi prezenta si la nivelul rinichilor, creierului, coloanei vertebrale sau chiar a pielii.
Anumite afectiuni si obiceiuri pot creste riscul de dezvoltare a tuberculozei si anume: Diabetul, sistemul imunitar slabit, malnutritia si fumatul.
Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: