...

Uleiul reincalzit asociat cu neurodegenerare mai ridicata

ulei reincalzit, ulei refolosit, ulei reutilizat, neurodegenerare

Uleiul reincalzit asociat cu neurodegenerare mai ridicata

Un studiu nou a descoperit niveluri ridicate de neurodegenerare in randul soarecilor care au consumat uleiuri reincalzite. Prajirea alimentelor prin scufundarea acestora in ulei incins este o metoda foarte populara de gatit la nivel global, motiv pentru care s-a dorit o intelegere mai buna a potentialelor efecte si riscuri.


Conform studiului, nivelul ridicat de neurodegenerare este legat de efectele uleiului asupra comunicarii bidirectionale dintre ficat, intenstin si creier. Intrucat aceasta axa are un rol important in numeroase functii fiziologice, orice dereglare la acest nivel ar putea cauza tulburari neurologice.


”Prajirea prin scufundarea in ulei a fost asociata deja cu mai multe tulburari metabolice, insa nu a fost investigat pana in acest moment efectul acestui consum pe termen lung. Din cate stim noi, acest studiu este primul care a evidentiat ca suplimentarea cu ulei refolosit ar putea creste neurodegenerarea chiar si in prima generatie de pui.” – Kathiresan Shanmugam, profesor asociat in cadrul Universitatii Tamil Nadu si cercetatorul principal al acestui studiu.


Rezultatele obtinute au fost prezentate de Sugasini Dhavamani, cercetator colabor in cadrul Universitatii Illinois, in timpul intalnirii anuale a Societatii Americane de Biochimie si Biologie Moleculara, care a avut loc in perioada 23-26 martie in San Antonio.


Pe langa faptul ca prajirea alimentelor adauga calorii semnificative, reutilizarea uleiului (o metoda comuna folosita atat acasa, cat si in multe restaurante) inlatura multi dintre antioxindantii naturali ai uleiului. Conform cercetatorilor, uleiul refolosit poate contine compusi daunatori sanatatii cum ar fi grasimi saturate si acrilamida, aceasta din urma fiind o chimicala care se poate forma in anumite alimente in timpul procesului de gatire la temperaturi inalte.


Realizarea studiului si rezultatele obtinute


Pentru a analiza efectele de lunga durata ale uleiului refolosit pentru prajirea prin scufundare, cercetatorii au impartit soarecii in cinci grupe, fiecare dintre ele primind alaturi de mancarea obisnuita si o cantitate de ulei (0.1ml) pe zi astfel: Ulei de susan neincalzit, ulei de floarea soarelui neincalzit, ulei de susan reincalzit, ulei de floarea soarelui reincalzit, pe o perioada de 30 de zile.


Comparativ cu restul grupelor, soarecii care au consumat ulei reincalzit de susan si de floarea soarelui au prezentat un nivel mai ridicat de stres oxidativ si de inflamatie la nivelul ficatului. Mai mult decat atat, acesti soareci au suferit si leziuni semnificative la nivelul colonului, problema care a afectat nivelul de endotoxine eliberat de anumite bacterii.


”In urma acestor schimbari, metabolismul lipid al ficatului a fost modificat semnificativ, ceea ce a dus la reducerea cantitatii transportate de acizi grasi omega-3 (importanti pentru creier). Acest efect de domino a dus in cele din urma la aparitia neurodegenerarii, care a fost evidenta in analizele histologice cerebrale ale soarecilor care au consumat ulei refolosit si reincalzit.”

Viitorul studiului


Chiar daca vor fi necesare studii aditionale, cercetatorii precizeaza ca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si nutraceutice, cum ar fi curcumina, ar putea fi benefice atat pentru reducerea inflamatiei de la nivelul ficatului, cat si pentru reducerea nivelului de neurodegenerare. Cu toate acestea, vor fi necesare studii efectuate pe oameni pentru a putea obtine rezultate mult mai exacte.


In ceea ce priveste acest studiu, pasul urmator pe care cercetatorii doresc sa il realizeze este legat de efectul uleiului asupra bolilor neurodegenerative cum ar fi boala Parkinson si boala Alzheimer, dar si asupra anxietatii, depresiei si neuroinflamatiei. Printre altele, cercetatorii ar dori sa analizeze mai mult relatia dintre microbiota intestinala si creier pentru a putea indentifica potentiale metode noi de prevenire sau de tratare a neurodegenerarii si neuroinflamatiei.


De ce model rozator? Motivele pentru folosirea soarecilor


De-a lungul timpului am scris despre numeroase studii efectuate pe model rozator, in urma carora am primit intrebari legate de aceasta alegere.


Chiar daca, pentru multi dintre noi, soarecii sunt considerati doar purtatori de boala si infectii, sentiment amplificat si mai mult in perioada ciumei bubonice, adevarul este ca acestia au avut si inca au un impact semnificativ in cercetarea biomedicala.


Motivul pentru care acestia sunt selectati pentru diferite studii este datorat similitudinii anatomice, fiziologice si genetice pe care o au cu organismul nostru. Mai mult decat atat, datorita marimii reduse, a sperantei scurte de viata si a resurselor genetice abundente, folosirea acestora este mult mai usor de gestionat si ofera rezultate mult mai rapide.


Medicina comparativa a fost creata pentru a folosi informatiile obtinute de la o specie pentru a intelege procesele alteia, iar in cazul nostru, modelul rozator reprezinta o alegere buna din mai multe puncte de vedere.

Surse:

  1. Eurekalert
  2. National Library of Medicine
  3. Pixabay
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.