Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Depresia ameliorata la 90% dintre pacienti

Prin cresterea in intensitate a unei terapii deja existente si reducerea programului, s-a putut ameliora depresia la 90% dintre pacienti.
Depresie

Sursa: Pixabay

Un studiu preliminar a evidentiat ca tratamentul intensiv prin stimularea magnetica a creierului, ar putea reprezenta o metoda rapida si sigura de a ameliora depresia si gandurile suicidare.


Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO), depresia reprezinta una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel global, aceasta afectand mai mult de 264 milioane de persoane.


Gandurile suicidare sunt des intalnite la persoanele care prezinta depresie majora sau tulburare bipolara.


Pentru ameliorarea simptomelor depresiei si a gandurilor suicidare sunt folosite cel mai des medicamentele antidepresive, dar acestea au nevoie de mai multe saptamani pentru a avea un efect. Din acest motiv, cercetatorii incearca sa creeze tratamente care nu sunt doar sigure si eficiente, ci care si actioneaza mai rapid.


Ketamina si terapia electroconvulsiva sau prin electrosocuri (ECT) reprezinta doua terapii folosite in tratamentul rapid al gandurilor suicidare. Cu toate acestea, expertii au anumite ingrijorari cu privire la efectele secundare asociate cu aceste tratamente.


Mai mult decat atat, stigma asociata cu terapia prin electrosocuri a rezultat intr-un numar mai mic de persoane care doresc acest tip de tratament.


Terapie accelerata


Pentru a gasi un raspuns la aceasta nevoie de tratament eficient si rapid pentru depresie, cercetatorii Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Stanford au creat o forma noua de stimulare magnetica repetitiva transcraniana.


Testul preliminar a fost publicat in Jurnalul American de Psihiatrie si a aratat ca aceasta forma de tratament a rezolvat rapid simptomele pacientilor cu depresie in proportie de 90%.


De mentionat insa, ca acest test a fost unul “open label” adica atat participantii cat si cercetatorii au stiut ca se administreaza tratamentul. Mai mult decat atat, nu a existat un grup de control pentru a lua in considerare efectul placebo.


Cu toate acestea, rata mare de succes este fara precedent chiar si pentru un test open label.


Conform autorului senior al acestui studiu, Nolan Williams – “In ceea ce priveste testele open label, nu a existat pana acum o terapie pentru depresia rezistenta la tratament care sa treaca de 55% rata de remisie. Terapia electroconvulsiva este considerata ca fiind standardul cel mai bun, dar aceasta are in general doar 48% rata de remisie pentru depresia rezistenta la tratament. Nimeni nu s-a asteptat la aceste rezultate.”


Mai mult decat atat, s-a constatat ca terapia noua a eliminat rapid si gandurile suicidare ale participantilor.


Singurele efecte secundare raportate au fost starea de oboseala si un anumit grad de disconfort in timpul tratamentului.


O modificare a terapiei conventionale


In anul 2008, Administratia Alimentelor si Medicamentelor SUA (FDA) a aprobat terapia de stimulare magnetica transcraniana pentru persoanele cu depresie rezistenta la medicamente.


Aceasta terapie implica trimiterea unor impulsuri electrice intr-o zona a creierului numita cortexul prefrontal dorsolateral stang sau L-DLPFC pe scurt.


Aceasta zona este responsabila pentru functiile executive cum ar fi atentia, memoria activa si abilitatea de a lua decizii.


Campul magnetic generat de stimularea magnetica transcraniana excita nervii aflati in zona L-DLPFC si in timp duce la o intarire a sinapselor care le conecteaza. Sinapse mai puternice inseamna o trimitere mai buna semnalelor nervoase.


Cercetatorii sunt de parere ca prin aceasta metoda creierul invata metode noi de gandire si comportament, plecand de la ideea ca “nervii care sunt activi impreuna se si unesc impreuna”.


Formele existente ale acestei terapii implica stimulari zilnice timp de sase saptamani, avand ca rezultat o ameliorare a simptomelor pentru aproximativ jumatate dintre pacienti.


Cercetatorii din cadrul Universitatii Stanford au teoretizat ca pot obtine rezultate mai bune si mai rapide prin cresterea intensitatii stimularii magnetice si scurtarea programului de la sase saptamani la cinci zile consecutive. Ca urmare, terapia noua a implicat 10 sesiuni a cate 10 minute fiecare pe zi, cu o pauza de 50 de minute intre ele.


Cei 21 de participanti nu au raspuns pozitiv la celelalte forme de tratament, inclusiv cel medicamentos, electrocompulsiv si stimulare magnetica. Cu toate acestea, la finalul acestei noi terapii, 19 participanti au intrat in remisie.


Viitorul acestui studiu


Cercetatorii acestui studiu vor efectua teste mult mai semnificative, teste de genul “dublu-orb” in care nici participantii si nici cercetatorii nu stiu daca administreaza tratamentul adevarat sau tratament placebo.


Mai mult decat atat, cercetatorii vor investiga daca aceasta forma de terapie modificata va fi de folos si pentru alte afectiuni cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD), adictia si tulburarile de spectru autist.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

The American Journal of Psychiatry

Medical News Today

World Health Organization

Pixabay