Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Rolul obezitatii in cancerul pancreatic

Soarecii obezi cu o anumita mutatie au dezvoltat cancerul pancreatic mult mai rapid comparativ cu soarecii cu greutate normala.
cancer pancreatic, cancer, obezitate

Sursa: Pixabay

Un studiu efectuat de Yale Cancer Center a demonstrat pe model rozator ca hormonii eliberati de pancreas pot avansa cancerul pancreatic si ca pierderea in greutate ar putea opri acest proces, atunci cand boala este in stadiile incipiente.


Studiul mentionat in acest articol a fost publicat in jurnalul Cell.


Conform profesorului asistent al Facultatii de Medicina Yale si autorul senior al acestui studiu, Mandar Muzumdar, M.D – “Aceste descoperiri cresc sperantele de gasire a unor noi metode de prevenire atat a dezvoltarii, cat si a raspandirii cancerului pancreatic.”


Cercetatorii Centrului Yale au colaborat cu o echipa din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts (MIT) pentru a incepe un proiect pe model rozator modificat genetic sa dezvolte leziuni pancreatice pre-canceroase, avand prezenta o mutatie a genei KRAS, care este modificata in majoritatea cancerelor pancreatice umane.


Aditional, soarecii au fost modificati genetic sa devina obezi si sa piarda rapid in greutate atunci cand cercetatorii administrau o forma aditionala de manipulare genetica, sau atunci cand le limita dieta.


Rezultatele studiului


Spre deosebire de soarecii cu greutate normala care prezentau mutatia KRAS, soarecii obezi cu aceasta mutatie au dezvoltat cancerul pancreatic mult mai rapid. Aditional, spre deosebire de oamenii diagnosticati cu aceasta boala, tumorile modelului rozator nu au prezentat mutatii genetice in plus, care ar putea amplifica mai mult progresul acestora.


“Datorita obezitatii putem simula efectul unei mutatii aditionale. Acest lucru sugereaza ca obezitatea prezinta un efect major asupra dezvoltarii cancerului pancreatic la soareci.” – Mandar Muzumdar, M.D.


In urmatoarea etapa a studiului, cercetatorii au dorit sa afle daca pierderea in greutate ar incetini dezvoltarea cancerului la soarecii care prezentau deja leziuni pre-canceroase. Conform prof. as. Muzumdar, rezultatele au fost semnificative – “Am descoperit ca daca obligam soarecii sa piarda in greutate inainte de dezvoltarea avansata a cancerului, puteam bloca progresul cancerului spre stadiile avansate, aproape la acelasi nivel ca si cand soarecii nu ar fi fost niciodata obezi. Daca obligam soarecii sa piarda in greutate dupa ce cancerul avansase deja, acestia cedau in fata bolii in aceeasi perioada de timp.”


Aceste descoperiri au sugerat posibilitatea de interceptare a formatiunilor tumorale prin scaderea in greutate. Prof. as. Muzumdar a mentionat ca aceste rezultate corespund cu alte studii clinice, efectuate pe persoane care au avut operatii bariatrice de reducere a greutatii si care au parut a diminua riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic.


Rolul hormonului colecistochinina


Pentru a determina cauza tumorilor la soareci, echipa de cercetatori a analizat genele exprimate in anumite celule producatoare de hormoni din pancreas. Acestia au descoperit ca anumite celule beta (care normal produc insulina) produc un hormon numit colecistochinina sau pe scurt Cck, care este de obicei generat in intestin pentru a ajuta la digestie.


Aceasta descoperire a fost importanta deoarece hormonul Cck actioneaza de obicei asupra celulelor care secreta enzime, acolo unde apare in mod predominant cancerul pancreatic.


Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca expresia hormonului Cck a scazut drastic atunci cand soarecii obezi au scazut in greutate.


In urmatoarea etapa, laboratorul prof. Muzumdar va studia cauza care sta la baza schimbarii celulelor beta de la producatoare de insulina la producatoare de Cck si rolul acestui hormon in cresterea formatiunilor tumorale si a progresului bolii.

Acest articol este de natura informativa. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Yale Cancer Center

News-Medical

Cell

Pixabay