Sedentarismul in copilarie – risc ridicat de leziuni hepatice

sedentarism, boala ficatului gras non-alcoolic, ciroza, leziuni hepatice, leziuni la nivelul ficatului

Sedentarismul in copilarie – risc ridicat de leziuni hepatice

In cadrul intalnirii anuale a Societatii de Endocrinologie din Boston (ENDO 2024), a fost prezentat un studiu care a evidentiat ca adolescentii si copiii care sunt sedentari mai mult de 6 ore pe zi au un risc mai ridicat de dezvoltare a ficatului gras non-alcoolic.


”Am descoperit ca relatia dintre stilul de viata sedentar si leziunile aparute la nivelul ficatului este de natura cauzala” – a precizat prof. Andrew Agbaje, liderul acestui studiu.


”Publicul trebuie sa cunoasca pericolele asociate cu sedentarismul in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri. Boala ficatului gras non-alcoolic si ciroza pot creste riscul de dezvoltare a cancerului si nevoia unui potential transplant de ficat din cauza gradului ridicat de cicatrizare.”


Boala ficatului gras non-alcoolic este caracterizata prin acumularea de grasime la nivelul ficatului, o problema care nu are legatura insa cu consumul ridicat de alcool, dar care este asociata totusi cu cel putin una din cele cinci componente ale sindromului metabolic.


Cum a fost realizat studiul


Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat informatiile medicale obtinute dintr-un studiu de cohorta din Marea Britanie numit ”Studiul Longitudinal Avon al Parintilor si Copiilor” sau ”Copiii anilor 90”.


Cercetatorii au folosit informatii provenite de la 2,684 de copiii care au avut nivelul de miscare monitorizat indeaproape de un accelerometru atasat in jurul taliei intre anii 11 si 24. Tot acesti copii au avut si scanari ale ficatului intre anii 17 si 24, pentru a verifica potentiala prezenta a cicatricilor hepatice sau a bolii ficatului gras non-alcoolic si au avut sange prelevat pentru verificarea nivelului de enzime hepatice.


In medie, copiii din studiul de cohorta au petrecut 6 ore stand jos sau au prezentat un stil de viata sedentar, aceasta perioada crescand la 9 ore in randul adultilor tineri.


Rezultatele obtinute


Conform rezultatelor, fiecare jumatate de ora de sedentarism peste cele 6 ore existente deja a fost asociata cu o crestere de 15% a riscului de dezvoltare a bolii ficatului gras non-alcoolic inainte de varsta de 25 de ani. Cu toate acestea, orice activitate fizica de intensitate usoara, care depaseste perioada de 3 ore pe zi, a fost asociata cu o reducere a riscului de dezvoltare a ficatului gras non-alcoolic cu 33%.


Exemple de activitati fizice de intensitate usoara observate in randul copiilor au inclus mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicleta, jucatul in parc si plimbatul cainilor.


Majoritatea copiilor aveau aproximativ 6 ore de sendetarism, urmate apoi de 3 ore de activitati de instentiate mica. Intrucat orice perioada aditionala de sedentarism, dincolo de cele 6 ore, ar fi redus din timpul de activitate fizica, riscul de dezvoltare a bolii ficatului gras non-alcoolic a fost mai ridicat.


Prevalenta bolii a fost de 1 la 40 de participanti (2,5%) in randul celor de 17 ani si 1 la 5 participanti (20%) in randul celor de 24 de ani. Conform prof. Agbaje, aceste rezultate sunt surprinzatoare intrucat riscul bolii de ficat gras non-alcoolic a crescut de 8 ori in doar 7 ani si ca acest grad de prevalenta (20%) este de obicei intalnit la persoanele cu varsta de 40 de ani.


”Tratamentul cel mai eficient pentru sedentarismul infantil si efectele lui devastatoare nu sunt activitatile moderate sau viguroase timp de ora, care sunt deseori prezentate la televizor, ci activitatile de intensitate mica timp de 3 sau 4 ore pe zi.”


Despre Societatea de Endocrinologie


Studiul curent a primit finantare din partea Asociatiei Europene pentru Studiul Obezitatii Novo-Nordisk, Fundatia Finlandeza de Cercetare Cardiovasculara si Fundatia Finlandeza de Cultura.


Societatea de Endocrinologie este cea mai mare si cea mai veche organizatie de oameni de stiinta devotati cercetatorii hormonale si de medici care trateaza pacientii afectati de boli asociate cu disfunctii de acest tip.


Societatea are peste 18,000 de membri, printre care oameni de stiinta, medici, profesori, asistenti medicali si studenti din 122 de tari.


Endocrinologii sunt axati pe tratarea si cercetarea continua a bolilor cu prevalenta ridicata cum ar fi diabetul, obezitatea, infertilitatea, sanatatea osoasa si anumite cancere, acest studiu fiind doar unul dintre cele prezentate in cadrul intalnirii din acest an in Boston.

Surse:

  1. Endocrine.org
  2. Eurekalert
  3. Pexels