Apnee obstructiva in somn: Primul tratament medicamentos

apnee obstructiva in somn, apnee in somn

Apnee obstructiva in somn: Primul tratament medicamentos

Cercetatorii Universitatii din California, impreuna cu un grup de colaboratori internationali au descoperit, in premiera, o metoda medicamentoasa pentru tratarea apneei obstructive in somn.


Studiul a fost publicat in data de 21 iunie 2024 in editia online a Jurnalului de Medicina New England si prezinta potentialul unui medicament specific, folosit pentru gestionarea diabetului zaharat tip 2, de a creste calitatea vietii a milioane de persoane afectate de SAOS.


Conform doctorului Atul Malhotra, autorul principal al studiului si profesor in cadrul Universitatii din California – ”Studiul reprezinta o etapa semnificativa pentru tratarea apneei obstructive in somn prin folosirea unei noi optiuni terapeutice atat pentru complicatiile respiratorii, cat si pentru cele metabolice.”


Realizarea studiului


Apneea obstructiva in somn este o tulburare de somn caracterizata prin intreruperea repetata a respiratiei din cauza blocarii complete sau partiale a cailor respiratorii superioare. Aceasta poate duce la un nivel redus de oxigen in sange si a fost asociata si cu un risc ridicat de complicatii cardiovasculare cum ar fi hipertensiunea arteriala sau bolile cardiace.


Studiul a fost realizat in doua etape de gradul 3, a fost dublu-orb, randomizat si controlat. Acesta a inclus o cohorta de 469 participanti diagnosticati cu obezitate clinica si apnee obstructiva in somn moderata spre severa.


Participantii au fost recrutati din noua tari diferite, printre care Statele Unite ale Americii, Australia si Germania. Acestia au fost impartiti in mai multe grupe, unii dintre ei primind terapie prin aer continuu nPAP/CPAP (tratamentul standard in momentul de fata pentru apneea obstructiva in somn), in timp ce altii au primit placebo sau tratament cu medicamentul specific in doze de 10 mg sau 15 mg.


Rezultatele obtinute


Efectul medicamentului a fost urmarit clinic timp de 52 de saptamani si s-a descoperit ca utilizarea lui a redus numarul de episoade de intrerupere a respiratiei cu mult peste numarul celor care au primit doar placebo. Mai mult decat atat, unii participanti care au primit medicamentul au prezentat o ameliorare atat de semnificativa incat nu au mai avut nevoie de terapia prin aer continuu


Rezultatele obtinute sugereaza ca o terapie medicamentoasa care ar tinti atat apneea obstructiva in somn, cat si obezitatea, ar putea fi o optiune mult mai benefica decat tratarea individuala a fiecarei probleme de sanatate.


Aditional, terapia medicamentoasa a ameliorat si alte caracteristici negative ale apneei obstructive in somn cum ar fi factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.


O alternativa mai accesibila pentru multi pacienti


”In mod normal, tratarea apneei obstructive in somn necesita dispozitive care sunt folosite in timpul somnului pentru a ameliora problemele de respiratie, cu toate acestea, eficienta dispozitivelor este strans legata de folosirea lor in mod constant. Acest medicament nou ofera o alternativa mai accesibila persoanelor care nu pot tolera aceste dispozitive.”


Urmatoarea etapa a acestui studiu consta in realizarea cercetarilor clinice pentru a analiza efectele de lunga durata a medicamentului.


”Suntem de parere ca aceasta descoperire avanseaza considerabil lupta impotriva apneei obstructive in somn si reprezinta o solutie inovativa pentru tratarea si ameliorarea simptomelor acestei tulburari. Descoperirea deschide noi oportunitati de gestionare a bolii si de creare a terapiilor personalizate” – a incheiat Dr. Atul Malhotra.

Surse:


1. The New England Journal of Medicine

2. Eurekalert

3. Pexels