Psihologia tulburarilor de alimentatie
Tulburarile de alimentatie sunt caracterizate prin prezenta unui stres sever cu privire la propria imagine, combinata cu tipare alimentare anormale.
Aceste tulburari includ consumul unei cantitati foarte mici sau foarte mari de alimente, care poate afecta sanatatea generala a persoanei. Cele mai des intalnite forme de tulburare alimentara sunt anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Acestea pot afecta atat persoanele de sex feminin, cat si persoanele de sex masculin.
Tulburarile de alimentatie se pot manifesta la orice varsta, dar cel mai des apar in adolescenta. Adolescentii sunt mai predispusi riscului din cauza schimbarilor provocate de pubertate si din cauza faptului ca sunt usor influentabili, atat de anturaj, cat si de cultura moderna, in special cea occidentala unde succesul si valoarea personala sunt des asociate cu o silueta slaba.
De obicei aceste tulburari nu apar singure. Cel mai adesea acestea coexista cu alte tulburari mintale cum ar fi anxietatea sau depresia.
In cazul anorexiei nervoase, persoanele care sufera de aceasta tulburare prezinta o frica obsesiva legata de propria greutate corporala. Acestea refuza sa mentina o dieta sanatoasa din cauza perceptiilor eronate si autoimpuse, despre propriul corp. Riscul de deces este cel mai ridicat la persoanele cu aceasta tulburare, deoarece anorexia poate provoca leziuni cerebrale, cedarea organelor, pierderea masei osoase si probleme cardiace.
Bulimia nervoasa este caracterizata prin episoade repetate de consum alimentar excesiv, urmate de un comportament compesantor cum ar fi varsaturi autoinduse, exercitii fizice excesive, folosirea incorecta a laxativelor si diureticelor etc. Procesul de consum excesiv-eliminare este efectuat de obicei in secret, ceea ce poate duce la aparitia sentimentelor de rusine, vinovatie si lipsa de control. La fel ca in cazul anorexiei, aceasta tulburare poate provoca complicatii de natura gastrointestinala, deshidratare severa si probleme cardiace.
Iluziile pozitive ale persoanelor cu tulburarilor de alimentatie
Aceste tulburari sunt diferite de orice alt tip de boala sau afectiune, deoarece persoanele afectate, de cele mai multe ori, nu doresc tratament. Ele vin in apararea acestor stari si se mandresc cu ele. Este greu de gasit o alta boala sau o problema de sanatate in care persoana afectata vrea sa ramana bolnava. Nici in cazul cazul depresiei, a tulburarii obsesiv compulsive sau a tulburarilor anxioase, persoana nu doreste sa ramana in stadiul acela lipsit de speranta sau de stres.
Dorinta aceasta de a nu cauta tratament este mentinuta zilnic de reviste, televiziune si alte forme media, care creeaza imagini nerealiste despre forma perfecta a corpului. In plus, majoritatea sporturilor si profesiilor cer un anumit tip de corp, incurajand astfel, in mod indirect, tulburarile de alimentatie. Baletul, gimnastica, modeling, patinaj artistic, alergatul, sunt doar cateva exemple in care este recomandat un corp subtire.
Persoanele cu aceaste tulburari tind sa caute grupuri pro-anorexie sau pro-bulimie pentru a se simti in siguranta si pentru a-si mentine determinarea pentru aceasta cauza, impartind cu altii metode de slabit sau propriile experiente.
In cazul anorexiei, exista cateva iluzii pozitive cu privire la aceasta tulburare, pe care persoanele afectate tind sa le repete ca un mijloc de aparare.
Prima iluzie
Prima iluzie este ca anorexia poate fi vazuta ca un anestezic. Adica face restul lucrurilor din viata sa conteze mai putin. Atunci cand persoana este infometata tot timpul si se gandeste decat la mancare, exercitiu si corp, emotiile si sentimentele incep sa se aplatizeze intr-un fel de depresie. In acel moment, restul lumii nu mai conteaza. Multe persoane descriu anorexia ca un fel de retragere intr-o bula protectoare, intre ei si realitate. Alte persoane o descriu simplu: ca o anestezie.
A doua iluzie
O alta iluzie pozitiva a anorexiei este simplitatea vietii. Aceasta este produsa de prima iluzie, cea de anestezie, unde nimic altceva nu conteaza decat mancarea si corpul. Oamenii tind sa interpreteze orice actiune, ceea ce face ca lumea sa devina din ce in ce mai complicata si imprevizibila. Alegeri, negocieri, comparatii, repercusiuni, daca se poate gasi o modalitate de a inlatura toate aceste aspecte atunci viata va fi mai putin imprevizibila. Acest lucru il gasesc unele persoane in anorexie. De exemplu atunci cand sunt invitate in oras sau la o nunta, acestea nu se gandesc la relatiile stricate, sau obligatii, se gandesc doar la mancare si corp si din acest motiv au un raspuns clar “nu!” . Astfel viata lor nu intra in imprevizibil “ce se va intampla la nunta cand voi merge?”
A treia iluzie
A treia iluzie contine mai multe actiuni minore pozitive cum ar fi economisirea banilor. Daca persoana care sufera de anorexie nu plateste atat de mult pe mancare sau distractie atunci poate enonomisi mai multi bani. Mergand pe aceeasi idee, daca nu petrece atat de mult timp distrandu-se, atunci ii ramane mai mult timp pentru munca sau studiu. Iar a treia actiune pozitiva este legata de complimente si increderea in sine, de obicei aceste complimente sunt asociate cu scaderea in greutate.
A patra iluzie
Persoana anorexica este perceputa ca o persoana speciala. Aceasta este a patra iluzie, intr-o lume in care toti vor sa slabeasca. Abilitatea de a fi atat de slab sau de a slabi atat de mult, atat de rapid, face din persoana anorexica o persoana speciala si de invidiat. Pentru unii, anorexia este folosita ca un statut, un titlu obtinut doar de cei mai dedicati cauzei. Toata lumea vrea sa slabeasca, dar ei au reusit sa treaca peste toti.
Realitatea persoanelor cu tulburari de alimentatie
Toate aceste iluzii sunt doar atat, iluzii. Toate solutiile oferite de anorexie vin cu o data de expirare. Infometarea ajunge la un moment dat sa fie o durere cronica. Depresia creste si devine aproape imposibil de suportat. Banii stransi vor fi irositi pe costurile medicale din cauza bolilor si complicatiilor aparute. Corpul devine prea slab ca sa mai fie complimentat, iar statutul de persoana speciala nu inseamna altceva decat castigarea unei competitii in care premiul este suferinta si nefericire. Imprevizibilitatea universului este intrecuta de predictabilitatea anorexiei, aceea de a rezulta intr-o mai mare suferinta. Universul a ramas la fel, singurul lucru diferit este suferinta autoindusa a persoanei anorexice.
Din acest motiv, persoanele care se mint singure cu privire la conditia lor trebuie sa realizeze ca nu exista nimic pozitiv in anorexie. Nu exista “macar strang bani”, “macar am timp sa invat” , “macar arat mai bine decat…”. Toate aceste scuze sunt trecatoare si odata ce au trecut, ar putea fi prea tarziu.
Exista tratament pentru aceste tulburari de alimentatie, insa persoana afectata trebuie sa isi doreasca acest lucru, sa coopereze cu medicul specialist si sa respecte planul de tratament.
Surse:
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.