...

Schimbari epigenetice asociate cu obezitatea

obezitate, supraponderabilitate, epigenetica, factori epigenetici

Schimbari epigenetice asociate cu obezitatea

Conform unui studiu realizat de Universitatea Washington State, este posibil ca acumularea anormala de grasime sa faca parte din procesul molecular al celulelor umane, care creste astfel probabilitatea de crestere in greutate.


Dovada care sta la baza acestei afirmatii este un studiu publicat recent, care a analizat amprenta epigenetica a 22 de perechi de gemeni si care a descoperit modificari celulare la nivelul obrajilor, prezente doar in randul fratilor obezi.


Cercetatorii spera ca aceasta descoperire va duce la dezvoltarea unui test simplu de prelevare a probelor bucale (swab test), prin care sa se poata observa prezenta sau absenta biomarkerului de risc pentru obezitate.


“Obezitatea este o problema mult mai complexa, care nu este limitata doar la cantitatea si calitatea alimentelor consumate. Cercetarile noastre indica o susceptabilitate pentru aceasta boala si markeri moleculari asociati cu aceasta schimbare.” – a adaugat Michael Skinner, profesor de biologie si autor corespondent al acestui studiu.


Rezultatele cercetarilor au fost publicate in jurnalul Epigenetics in data de 23 octombrie 2023, iar studiu in sine s-a axat pe gemeni pentru a elimina rolul factorilor genetici, axandu-se in schimb doar pe cei epigenetici (procese moleculare care sunt separate de cele ADN, dar ca infulenteaza totusi felul in care genele functioneaza).


Schimbari epigenetice similare prezente doar la fratii obezi


Faptul ca aceste amprente epigenetice au fost gasite in celulele obrajilor si nu in cele adipoase sugereaza posibilitatea ca acestea sa fie prezente in orice regiune a corpului uman. Mai mult decat atat, natura sistemica a acestei amprente sugereaza prezenta unui potential eveniment in viata unuia dintre gemeni care a declansat aceasta susceptabilitate pentru obezitate.


Impreuna cu Glen Duncan, autorul principal al acestui studiu, prof. Skinner a identificat perechi de gemeni, identici chiar si din punct de vedere al sexului, care au prezentat totusi greutati diferite (un frate avand BMI de 30 – scor indicativ de obezitate, iar celalalt un BMI de 25 sau mic – valori normale din punct de vedere al greutatii).


Echipa de cercetatori a analizat celulele provenite din prelevarea bucala si a observat ca fratii obezi din fiecare pereche au avut schimbari epigenetice similare si prezente in aceleasi regiuni, unde grupe moleculare specifice ajutau la reglarea exprimarii genetice si la activarea sau dezactivarea genelor.


Pentru a putea dezvolta un test de depistare a biomarkerului pentru obezitate va fi nevoie de studii aditionale care sa analizeze un numar mult mai mare de persoane si care sa verifice daca aceste rezultate initiale pot fi replicate.


Conform prof. Skinner, obiectivul acestui studiu ar fi acela de a crea o modalitate de identificare timpurie a persoanelor predispuse la obezitate, astfel incat sa se poata interveni din punct de vedere medical si nutritional, alegand astfel o abordare preventiva si nu una curativa (dupa ce obezitatea s-a instalat deja).


Studiul curent a fost finantat de Fundatia John Templeton si Institutele Nationale de Sanatate SUA.


Cateva cuvinte despre obezitate


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, obezitatea este caracterizata prin acumularea anormala si excesiva de grasime, care afecteaza la randul ei sanatatea generala.


In anul 2016, au existat peste 1.9 miliarde de adulti supraponderali, 650 milioane dintre acestia fiind obezi.
Obezitatea este o afectiune complexa care nu afecteaza doar aspectul, ci si sanatatea generala prin cresterea riscului de boli metabolice, cardiovasculare si chiar anumite tipuri de cancer.


Vestea buna este ca scaderea in greutate, chiar si una modesta, poate reduce riscul de boli asociate cu obezitatea, iar optiunile disponibile pentru a realiza aceste schimbari sunt numeroase si variate cum ar fi dietele sanatoase, activitatile fizice sau chiar anumite proceduri invazive (chirurgia bariatrica).


Cu toate acestea, indiferent de afectiune, preventia este mult mai usor de realizat decat tratarea in sine, motiv pentru care studiile ca cel de mai sus sunt importante, pentru a putea ajuta la depistarea din timp a persoanelor cu risc ridicat si pentru a putea implementa o abordare preventiva.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Referinte:

  1. Epigenetics Journal
  2. Eurekalert
  3. World Health Organization
  4. Pixabay
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.