O lingura de miere in iaurt: Beneficiu pentru probiotice
Adaugarea unei linguri de miere la portia de iaurt simplu ar putea sustine culturile probiotice prezente in produsul fermentat. Aceasta este concluzia cercetatorilor din cadrul Universitatii din Illinois, care au publicat recent doua studii axate pe acest subiect in “Jurnalul de Nutritie.”
Conform co-autorului acestor studii si profesor asociat in cadrul Departamentului de Nutritie Umana si Stiinta Alimentara, Hannah Holscher – “Intrucat mierea si iaurtul simplu sunt des intalnite in dieta mediteraneeana, am fost interesati de combinatia dintre aceste doua alimente si potentialul impact pe care l-ar putea avea asupra microbiotei intestinale.”
Anumite tipuri de iaurturi, in special cele grecesti, contin tulpini probiotice cum ar fi Bifidobacterium animalis, pe langa culturile obisnuite gasite in majoritatea iaurturilor. Intrucat consumul acestor probiotice poate sustine sanatatea digestiva, poate ajuta la reglarea scaunelor si poate avea un efect pozitiv asupra dispozitiei, este important ca aceste probiotice sa ajunga in siguranta in sistemul nostru digestiv.
“Enzimele din interiorul cavitatii bucale, din stomac si cele din intestin ajuta la digestie si sustin absorbtia de nutrienti. Mai mult decat atat, ele reduc si din efectul generat de microbi. Aceasta reducere este benefica atunci cand vorbim de bacterii daunatoare, insa nu este necesara atunci cand vorbim de bacterii benefice pentru organism. Ca urmare, am dorit sa aflam daca adaugarea mierii ar putea ajuta probioticele sa supravietuiasca mai bine in intestin.”
Cum au fost realizate studiile
Primul studiu a fost realizat in laborator, cercetatorii testand efectul a patru tipuri de miere (lucerna, hrisca, trifoi si floare de portocal) asupra B. animalis prin simularea procesului digestiv. Pentru a imita in laborator compozitia salivei, a acidului gastric, a bilei si a altor enzime, microbii necesari au fost crescuti in vase petri.
In ceea ce priveste saliva si lichidele gastrice, studiul a aratat ca nu exista o diferenta in ceea ce priveste supravietuirea bacteriei B. animalis intre toate cele patru tipuri de miere si optiunile de control compuse din iaurt cu apa sau iaurt cu zahar. Cu toate acestea, iaurtul cu miere, in special cea de trifoi, a ajutat la supravietuirea mai buna a probioticului in procesul de digestie realizat in intestin.
Pentru a testa rezultatele obtinute, cercetatorii au trecut apoi la un test clinic, la care au participat 66 de adulti sanatosi. Acestia au fost rugati sa consume timp de doua saptamani, doua combinatii diferite de produse si anume: iaurt cu miere de trifoi si iaurt pasteurizat simplu.
In timpul celor doua saptamani, participantii au oferti probe de fecale, informatii despre numarul de scaune avute si au completat chestionare axate pe evaluarea dispozitiei, perceptiei si sanatatii generale.
Rezultatele obtinute
“Descoperirile noastre au aratat ca mierea adaugata la iaurtul simplu a ajuta la supravietuirea probioticelor in intestin. Asta inseamna ca studiul efectuat in laborator a putut fi reprodus si in viata reala” – a precizat prof. Holscher.
Cu toate acestea, nu au existat insa schimbari in ceea ce priveste numarul de scaune, frecventa acestora sau orice alte schimbari de dispozitie. Cercetatorii presupun ca motivul principal ar fi starea generala de sanatate a participantilor – “Participantii studiului prezentau deja scaune regulate si o sanatate generala buna, ceea ce inseamna ca nu a existat loc de imbunatatire.”
Intrucat a fost folosit ca grup de control, cercetatorii au realizat un test aditional, efectuat pe 33 de participanti, pentru a analiza efectul iaurtului cu zahar asupra supravietuirii probioticelor. In urma testelor efectuate pe toate trei combinatiile de mai sus, rezultatele au ramas neschimbate, acestea aratand ca iaurtul cu miere a conservat cele mai multe probiotice in tranzitul lor prin sistemul digestiv.
Cercetatorii au atentionat insa despre aportul aditional de zahar care “vine la pachet” cu adaugarea mierii la iaurtul simplu, prof. Holscher precizand – “Chiar daca o lingura de miere adaugata la o portie de iaurt ar putea sustine supravietuirea probiotica, trebuie sa tinem minte ca aceasta reprezinta un adaos suplimentar de zahar si care ar putea reprezenta un risc pentru anumite afectiuni sau probleme de sanatate.”
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: