Cancerul hepatic: Simptome, Cauze, Factori de risc
Cancerul hepatic incepe in ficat si poate avea mai multe tipuri, insa cel mai des intalnit este carcinomul hepatocelular. Alte tipuri de cancer hepatic cum ar fi colangiocarcinomul intrahepatic sau hepatoblastomul sunt mai rare.
Cancerul care se raspandeste la ficat este mult mai frecvent, decat cancerul care incepe in ficat. Acest tip de cancer, care incepe intr-o alta zona a corpului (de exemplu in colon sau plamani) si se raspandeste la ficat se numeste cancer metastatic si nu cancer hepatic.
Acest tip de cancer este numit dupa organul in care a debutat, de exemplu cancer metastatic de colon – pentru cancerul care incepe in colon si se raspandeste la ficat.
Semne si simptome ale cancerului hepatic
Majoritatea persoanelor nu prezinta semne si simptome in primele stadii ale cancerului hepatic. Cu toate acestea, cand simptomele apar, ele pot include:
- Pierderea in greutate fara intentie;
- Pierderea apetitului;
- Durere abdominala in partea superioara;
- Greata si varsaturi;
- Oboseala;
- Zona abdominala umflata;
- Nuanta galbena a pielii si a albului ochilor (icter);
- Scaune decolorate, albe.
Cauzele cancerului hepatic
Cancerul hepatic apare atunci cand celulele ficatului prezinta mutatii ale ADN-ului. Un rezultat al acestor mutatii este cresterea fara control a acestora, care intr-un final formeaza tumora, adica o masa de celule canceroase.
Exista situatii cand cauza cancerului hepatic este cunoscuta, cum ar fi infectii cronice hepatice. Insa cancerul poate sa apara si la persoane care nu prezinta cauze sau factori de risc. In acele situatii nu este cunoscuta cauza dezvoltarii cancerului hepatic.
Cancerul hepatic: Factori de risc
Factorii care cresc riscul de aparitie a cancerului hepatic includ:
- Infectie cronica cu HBV sau HCV – infectiile cronice cu virusul hepatic B (HBV) sau virusul hepatic C (HCV) creste riscul de a dezvolta cancerul hepatic.
- Ciroza – aceasta boala progresiva si ireversibila formeaza tesut cicatricial la nivelul ficatului si creste riscul de cancer hepatic.
- Anumite boli hepatice mostenite – bolile hepatice care pot creste riscul dezvoltarii acestui tip de cancer includ hemocromatoza si boala Wilson.
- Diabetul – persoanele cu tulburari ale glucozei din sange au un risc mai crescut, comparativ cu persoanele fara diabet.
- Ficat gras non-alcoolic – acumularea de grasime la nivelul ficatului poate creste riscul de cancer hepatic.
- Expunerea la alfatoxine – acestea sunt toxine produse de mucegai sau ciuperci, care cresc pe produsele alimentare, furaje si grane, care sunt apoi ingerate odata cu celelalte alimente.
- Consumul excesiv de alcool – consumul excesiv, zilnic, timp de mai multi ani poate duce la leziuni ireversibile la nivelul ficatului si la cresterea riscului de cancer hepatic.
Metode de prevenire a cancerului hepatic
Chiar daca acest tip de cancer nu poate fi prevenit, exista insa anumite actiuni care ar putea reduce riscul de dezvoltare, cum ar fi:
Reducerea riscului de ciroza
Ciroza reprezinta cicatrizarea ficatului si creste riscul de cancer hepatic. Riscul de aparitie a cirozei poate fi diminuat prin:
- Consumul de alcool in limite moderate sau deloc – persoanele care decid sa bea alcool ar trebui sa limiteze cantitatea consumata. Pentru femei, aceasta cantitate inseamna un pahar pe zi, iar pentru barbati doua pahare pe zi.
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase – daca greutatea curenta este in limite normale atunci trebuie mentinuta printr-o dieta sanatoasa si exercitiu fizic in majoritatea zilelor din saptamana. Persoanele care au nevoie sa slabeasca, trebuie sa reduca numarul de calorii consumate si sa creasca numarul sesiunilor de exercitii fizice. Slabirea nu trebuie sa fie realizata intr-un ritm exagerat, in schimb, se poate axa pe o slabire lenta de 0,5 – 1 kilogram pe saptamana.
Vaccinarea impotriva hepatitei B
Reducerea riscului de a dezvolta hepatita B poate fi obtinut prin vaccinare. Vaccinul poate fi administrat aproape oricarei persoane (copii, adulti, etc). Este recomandat, ca persoanele care doresc sa se vaccineze, sa discute cu medicul de familie despre acest subiect.
Prevenirea hepatitei C
Nu exista inca vaccin pentru hepatita C, insa riscul poate fi redus prin:
- Cunoasterea sanatatii generale a partenerului sexual – nu trebuie initiat sexul neprotejat, decat daca se stie sigur ca partenerul nu este infectat cu HBV, HCV sau alte boli cu transmitere sexuala.
- Sa nu se administreze droguri intravenos – daca totusi sunt folosite astfel de metode, atunci sa se foloseasca un ac nefolosit, steril. Instrumentarul folosit de mai multe persoane pentru injectarea drogurilor, este o cale frecventa de infectare cu hepatita C.
- Cautarea magazinelor curate si sigure pentru tatuaj sau piercing – acele care nu sunt sterilizate corect pot raspandi hepatita C. Inainte de obtinerea unui piercing sau tatuaj este indicat ca persoana sa se intereseze de protocolul magazinului cu privire la sterilizare. Daca personalul refuza sa raspunda sau trateaza intrebarea ca o gluma, acela poate fi considerat un semn ca magazinul respectiv nu este adecvat.
Efectuarea tratamentului pentru hepatita B si C
Exista tratamente pentru infectiile cu hepatita B si C. Cercetari in acest domeniu au aratat ca aceste tratamente pot reduce riscul de cancer hepatic.
Diagnosticarea cancerului hepatic
Testele si procedurile medicale folosite pentru diagnosticarea cancerului hepatic includ:
- Analize de sange, prin care se pot evidentia functiile anormale ale ficatului;
- Teste imagistice, care pot include CT, RMN si ultrasunete.
- Prelevarea unei probe de tesut hepatic (biopsie). Cu toate ca biopsia hepatica prezinta risc de sangerare, lezare si infectare, aceasta este folosita pentru a inlatura o portiune de tesut hepatic pentru a fi analizata sub microscop.
Odata ce s-a pus diagnosticul de cancer hepatic, medicul va determina stadiul sau cat de evoluat este cancerul. Testele ajuta la determinarea marimii si locului in care se afla cancerul si daca s-a raspandit. Testele imagistice folosite pentru determinarea stadiului includ CT, RMN si scanari ale oaselor.
Tratament pentru cancerul hepatic
Tratamentul pentru cancerul hepatic depinde de stadiul in care se afla, de varsta persoanei afectate, starea generala de sanatate si preferintele personale. Optiunea chirurgicala include:
- Inlaturarea tumorii – in anumite situatii, doctorul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a indeparta cancerul hepatic si portiunea sanatoasa de tesut hepatic care inconjoara tumora. Aceasta optiune este sugerata de obicei in cazurile in care tumora este mica si functiile hepatice sunt bune.
- Transplant de ficat – in timpul transplantului, ficatul afectat este inlaturat si inlocuit cu unul sanatos provenit de la un donator. Transplantul de ficat este o optiune disponibila pentru un procent mic de persoane, care au cancer hepatic in stadii incipiente.
Tratamentul localizat pentru cancerul hepatic inseamna administrarea directa a tratamentului in celulele canceroase si a zonei care inconjoara tumora. Aceste tipuri de tratament includ incalzirea celulelor canceroase folosind ablatia prin radiofrecventa, inghetarea celulelor canceroase prin crioablatie sau injectarea alcoolului in tumora. Alcoolul pur care este injectat direct in tumora, duce la decesul celulelor.
Alt tip de tratament localizat este injectarea medicamentelor chimioterapice direct in ficat. Aceasta forma de tratament trimite medicamente puternice anti-cancer direct in ficat. Mai pot fi depozitate sfere mici care contin radiatii si care le poate emite direct catre tumora.
Alte forme de tratament includ radioterapia, imunoterapia, chimioterapia si tratamentul paliativ.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse:
Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe