Studiu nou descopera originea moleculara a anxietatii

anxietate, tulburare anxioasa, depresie

Studiu nou descopera originea moleculara a anxietatii

Cercetatorii de la Universitatea din California, Davis, Universitatea din Wisconsin-Madison si Universitatea din New York au descoperit ca in urma ridicarii nivelului unei anumite molecule in creier, se poate reduce temperamentul anxios la maimutele tinere.


Studiul a fost publicat in jurnalul Biological Psychiatry, iar rezultatele prezinta posibilele origini ale tulburarilor de anxietate si cum pot fi create tratamente timpurii pentru persoanele cu risc.


Cu toate ca exista cateva tratamente eficiente pentru tulburarile de anxietate, acestea nu au efectul dorit pentru toate persoanele, iar in majoritatea cazurilor, acestea nu trateaza toate simptomele.


Un temperament anxios este un factor de risc pentru tulburarile de anxietate si depresie. Copiii care sunt extrem de rusinosi sau nelinistiti au un risc mai crescut de a dezvolta ambele tulburari mai tarziu in viata si sa prezinte abuz de alcool si droguri.


In studii precedente efectuate pe maimutele macac, cercetatorii au identificat ca amigdala cerebrala are rolul principal in temperamentul anxios. Potentialul motiv pentru aceasta asociere este faptul ca migdala cerebrala este o regiune care are un rol cheie in emotiile simtite de o persoana.


Neurotrofina-3 si rolul acestei molecule


In acest studiu nou, echipa de cercetatori a folosit metode genetice, imagistice si comportamentale pentru a cerceta componentele moleculare ale temperamentului anxios.


Aceasta cercetare a dus spre descoperirea mai multor molecule. Din toate acestea, cercetatorii au ales molecula Neurotrofina-3 pentru a investiga mai amanuntit.


Neurotrofina-3 este un factor de crestere care promoveaza dezvoltarea celulelor nervoase noi si a conexiunilor acestora.


Cercetatorii au descoperit ca amplificarea nivelelor de neurotrofina-3 in creierul maimutelor tinere, a redus tendinta animalelor de a cataloga anumite situatii ca fiind situatii ostile sau amenintatoare.


Conform autorului acestui studiu, Dr. Andrew S. Fox, profesor asistent in psihologie la Universitatea din California, Davis, exista milioane de oameni pe plan international care sufera de tulburari debilitante de anxietate si depresie. Acesta a adaugat – “Aceste tulburari fac parte din cauzele principale de dizabilitate si zile pierdute din cauza dizabilitatilor.”


Tulburari de anxietate si simptome


Anxietatea face parte din viata de zi cu zi. Aceasta poate sa apara atunci cand persoana are momente dificile la munca, atunci cand trebuie sa ia o decizie importanta, anticiparea unor evenimente cum ar fi teste sau examene etc.


Pentru persoanele cu tulburari de anxietate, aceste sentimente nu dispar si nu scad in intensitate. Dimpotriva, acestea se pot inrautati odata cu trecerea timpului. Pentru unele persoane, simptomele persistente de anxietate pot afecta viata atat in ceea ce priveste munca, cat si scoala sau relatiile personale.


Simptomele anxietatii variaza in functie de tulburarea specifica. De exemplu, persoanele cu anxietate generalizata prezinta agitatie, irascibilitate, oboseala, grija, nu sunt capabile sa se concentreze, sunt tot timpul incordate si pot avea probleme legate de somn.


Pentru persoanele cu tulburare de panica, viata de zi cu zi poate fi perturbata nu doar din cauza atacurilor directe dar si din ingrijorarea si anticiparea urmatorului atac.


Atacurile de panica pot sa apara brusc si sa creeze frica intensa, pot provoca palpitatii, tremur si transpiratii. Alte sentimente care pot acompania aceste simptome pot fi cele de sufocare si de pierdere a controlului.


Persoanele care au anxietate legata de o fobie pot avea sentimente intese de frica fata de un obiect anume sau de o situatie anume. Ingrijorarea si etapele parcurse de aceste persoane pentru a evita mecanismele declansatoare ale fobiei sau fobiilor pot afecta in mod serios viata si activitatile lor zilnice.


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in urma unei analize din 2015, este estimat ca 264 de milioane de persoane pe plan international sufera de tulburari de anxietate. In Romania, in anul 2015 au existat 931,842 cazuri de tulburari depresive si 688,815 cazuri de tulburari de anxietate.


Pot fi implicate sute sau mii de molecule


Folosind un virus modificat, cercetatorii au ridicat nivelul de neurotrofina-3 la maimutele macac tinere. Aceasta ridicare a nivelului de neurotrofina-3 a redus comportamentul anxios inclusiv cel legat de inhibitie, care este cunoscut ca fiind un factor de risc pentru aparitia tulburarilor de anxietate.


Cercetatorii au mentionat si alte molecule care sunt considerate destul de importante pentru a fi investigate mai amanuntit in legatura cu anxietatea si conditiile asociate ei. Dr. Fox este de parere ca acest studiu a identificat doar prima molecula care are un rol in dezvoltarea anxietatii si ca pot fi implicate sute sau chiar mii.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Biological Psychiatry

Medical News Today

World Health Organization