Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Au fost gasite si mai multe efecte negative ale obezitatii

Pe langa bolile cardiovasculare si diabet, obezitatea poate duce la aparitia mai multor afectiuni, care pot fi severe sau chiar fatale.
obezitatea, supraponderabilitatea

Sursa: Pixabay

Conform unui studiu publicat in PLOS Genetics, persoanele care au o greutate in exces, nu prezinta risc crescut doar de boli cardiovasculare si diabet ci si de aparitie a mai multor afectiuni.


Obezitatea este implicata in doua treimi din cauzele principale de deces, provocat de boli necomunicabile (boli cronice care nu sunt raspandite de la om la om), pe plan global. Barbatii si femeile prezinta un risc diferit de aparitie a bolilor datorate obezitatii. Aceste descoperiri au fost raportate de catre Cecilia Lindgren din cadrul Universitatii Oxford si colegii sai.


Rata obezitatii continua sa creasca pe plan mondial, iar cercetatorii au inceput sa creada ca greutatea in exces ar putea duce sau ar putea accentua alte cauze de deces pe langa bolile cardiace si diabetul zaharat tip 2.


Pentru a identifica cauzele aditionale de deces amplificate de obezitate, echipa de cercetatori a efectuat un studiu care a analizat relatia cauza-efect, folosind informatii genetice si trei valori de obezitate. Aceste informatii au fost obtinute de la UK Biobank si a inclus 228,466 femei si 195,041 barbati.


Barbatii si femeile prezinta risc diferit de aparitie a anumitor boli


Rezultatele acestei analize au aratat ca obezitatea contribuie la o lista foarte lunga de probleme de sanatate, care include si boala arteriala coronariana, diabet zaharat de tip 1 si 2, boli hepatice cronice, accident vascular cerebral, boala pulmonara obstructiva cronica, cancer pulmonar, boala ficatului gras non-alcoolic si insuficienta renala.


Cu toate ca obezitatea provoaca aparitia diabetului zaharat de tip 2 atat la femei cat si la barbati, persoanele de sex feminin prezinta un risc mai mare de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2 comparativ cu persoanele de sex masculin. Barbatii insa, prezinta risc mai mare de boala pulmonara obstructiva cronica si boli hepatice cronice.


“Acest studiu a aratat cat de nociva pentru sanatate este greuntatea in exces si ca femeile si barbatii pot dezvolta diferite boli ca rezultat.” – autor principal al studiului, Jenny Censin.


Michael Holmes, care a supravegheat efectuare acestui studiu alaturi de Cecilia Lindgren, a mentionat ca rezultatele obtinute ofera dovezi convigatoare asupra faptului ca obezitatea este implicata intr-un numar mare de boli, care pot duce la deces. Aceste descoperiri evidentiaza clar o nevoie de actiuni in cadrul sanatatii publice, actiuni necesare pentru a reduce aparitia cazurilor de obezitate.


Aceste descoperiri pot avea potentiale implicatii in crearea stragetiilor de sanatate publica in viitor, care pot sugera diferite masuri preventive pentru barbati si pentru femei.

Obezitatea pe scurt

Confrom Organizatiei Mondiale a Sanatatii, obezitatea si supraponderabilitatea sunt definite ca fiind o acumulare exesiva de tesut adipos. Acestea nu reprezinta doar o problema de natura “cosmetica”, ci poate reprezenta si un factor de risc semnificativ pentru boli severe sau chiar fatale.


Exista numeroase motive din cauza carora scaderea in greutate poate fi dificila, acestea variind de la factori de mediu, la factori genetici, psihologici sau chiar factori asociati cu stilul de viata nesanatos.


Deoarece obezitatea poate afecta semnificativ sanatatea generala si calitatea vietii, este recomandata apelarea la servicii de specialitate, pentru a primi atat exercitii si planuri nutritionale personalizate, cat si diferite forme de tratament, daca este cazul.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

PLOS Genetics

Eurekalert

Science Daily

World Health Organization

Pixabay