...

Progres in domeniul editarii genetice

editare genetica, CRISPR, CRISPR-Cas9

Progres in domeniul editarii genetice

Editarea genetica pentru a corecta si edita greselile genetice si pentru a inlatura riscul de boli ereditare, ar putea deveni realitate. Cercetatorii au creat o noua tehnologie de editare genetica, care poate ajuta persoanele afectate de siclemie si pana la 89% de alte defecte genetice.


Aceasta tehnica noua, numita si “prime editing” este creata si modificata de un grup de cercetatori de la Institutul Broad MIT si Harvard, studiul fiind publicat in jurnalul Nature.


Cercetatorii au explicat ca tehnica de editare genetica CRISPR a fost si inca este, cel mai eficient instrument de editare disponibil in prezent. Expertii au lucrat cu versiunea CRISPR-Cas9, in care proteina Cas9 are rolul unei foarfece care taie zone specifice ale ADN-ului si intrerupe astfel mutatiile sau alte modificari care pot sa apara. Aceasta tehnica este o alegere buna pentru bolile genetice, care apar din cauza unui singur punct de mutatie.

Doua treimi din tulburarile genetice sunt provocate de o singura mutatie genetica. CRISRP-Cas9 a fost folosit pentru prima data in anul 2016 si de atunci a fost folosit in mai multe studii si experimente.


Diferenta dintre noua tehnica CRISPR si CRISPR-Cas9


Noua tehnica sau “prime editing” consolideaza tehnologia actuala de editare CRISPR. Este mult mai versatila si poate fi mult mai precisa. Studiul mentioneaza ca aceasta tehnica adauga direct si cu prezicie, informatie genetica noua intr-o zona specifica a ADN-ului. In acest tip de editare, exista o diferita proteina de taiere si daca este combinata cu proteina Cas9, poate genera portiuni noi in lantul ADN. Asta inseamna ca nu este doar inlaturata o portiune, ci este si adaugata una noua.


Folosind aceasta tehnica, echipa de cercetatori a aratat ca poate inlatura secventele ADN care prezinta mutatii si sa le inlocuiasca cu altele noi, editate. Acest lucru inseamna ca inlaturarea si inserarea in genomul uman a devenit mult mai usora. Portiunile inserate nu au risc de rupere si sectiuni intregi pot fi modificate folosind aceasta tehnica. Asta inseamna ca 89% din bolile provocate de modificari genetice ar putea fi tratate.


Conform autorului acestui studiu, David Liu, cu ajutorul acestei tehnologii noi, s-au putut corecta direct mutatiile din siclemie si s-a putut aduce inapoi secventierea normala, fara a fi necesara taierea completa a ADN-ului. Andrew Anzalone, un alt autor al acestui studiu, a vorbit despre versatilitatea acestei tehnici si despre revelatia avuta in momentul in care, s-a descoperit ca se pot copia informatii genetice noi in zonele dorite.


Pasul urmator al echipei este de a perfectiona aceasta tehnica, pentru a putea functiona pe toate tipurile de celule si cercetarea altor posibile intrebuintari. In momentul de fata, acestia au incercat 175 de editari genetice diferite folosind aceasta tehnica si au avut succes in siclemie si boala Tay-Sachs.


Probleme etice intalnite in acest domeniu


“Prime editing reprezinta un pas semnificativ spre aspiratia pe termen lung al acestui domeniu, in care incercam sa fim capabili de orice schimbare la nivelul ADN-ului, oriunde in genomul uman.” – David Liu


Cercetatorii si alti experti sunt de parere ca editarea genetica este un domeniu in care se inregistreaza progrese rapide si ca in curand vor oferi raspunsul la inlaturarea genelor modificate si ofensive, pentru a ajuta oamenii sa evite boli cum ar fi boala Alzheimer, boala Hungtington, boli neurodegenerative, boala Parkinson, chiar si boli cardiace si obezitatea.


Cu toate acestea, exista insa si probleme etice care incetinesc progresul editarii genetice. Cercetatorii sunt de parere ca manipularea neterapeutica a unui embrion uman, ar putea duce la oameni cu trasaturi mai frumoase, dar ar putea deschide usa si catre alte mutatii si modificari nedorite, cum ar fi boli si probleme noi de sanatate.


Astfel de editari s-au intamplat deja, cum ar fi cazul omului de stiinta He Jiankui care a folosit editarea genetica pe embrioni umani si sustine ca a creat doi bebelusi care ar fi mai rezistenti la HIV/SIDA. Cercetarile lui au fost criticate si clasificate ca lipsite de etica si ingrozitoare de catre cercetatorii chinezi, dar si de ceilalti cercetatori pe plan international.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Nature – International journal of science

Broad Institute

News-Medical

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.