...

Malaria: Simptome, Cauze, Complicatii, Tratament

malaria, boala infectioasa

Malaria: Simptome, Cauze, Complicatii, Tratament

Malaria este o boala provocata de un parazit. Acest parazit poate fi transmis oamenilor prin intepatura unui tantar infectat. De obicei, persoanele care sufera de aceasta boala prezinta febra si frison.


In fiecare an, aproximativ 210 milioane de oameni sunt infectati si aproximativ 440.000 mor din cauza acestei boli, copiii din Africa reprezentand majoritatea persoanelor decedate.


Din momentul in care parazitul a intrat in corp, acesta se deplaseaza spre ficat si ramane acolo pana la maturitate. Dupa mai multe zile de la infectare, parazitul matur intra in sistemul circulator si incepe sa infecteze celulele rosii sau eritrocitele.


Intre 48 si 72 ore, parazitul din interiorul celulelor rosii incepe sa se multiplice provocand ruperea acestora. Parazitul continua sa infecteze eritrocitele, provocand astfel un ciclu simptomatic care dureaza cate 2-3 zile.


Parazitii transportati de catre tantari apartin familiei Plasmodium. Exista peste 100 de tipuri diferite de paraziti Plasmodium care pot infecta diferite specii.


In functie de tipul parazitului, acesta se poate inmulti mai rapid sau mai lent, motiv pentru care severitatea bolii si simptomele prezentate pot varia.


Exista 5 tipuri de paraziti Plasmodium care pot infecta oamenii. Acestia apar in diferite zone ale globului, unii dintre ei provocand insa o forma mai severa de malarie.


In ultimii ani s-a lucrat din greu la crearea primului vaccin impotriva acestei boli. In anul 2023 Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca va trimite in Africa 18 milioane de vaccinuri pentru a ajuta populatia cu cel mai mare risc.


Semnele si simptomele malariei


O infectie este deseori caracterizata prin urmatoarele semne si simptome:

  • Febra;
  • Frison;
  • Cefalee;
  • Stare de greata si varsaturi;
  • Durere musculara si stare de oboseala.


Alte semne si simptome pot include:

  • Transpiratii abundente;
  • Durere in piept sau durere abdominala;
  • Tuse.


Simptomele malariei apar de obicei intre 10 zile si 4 saptamani de la infectare. Exista insa cazuri cand simptomele pot fi absente timp de mai multe luni.


Medicii impart simptomele malariei in doua categorii si anume:


Malaria necomplicata


Pentru a pune diagnosticul de malarie necomplicata trebuie sa existe simptome asociata cu aceasta boala, insa nu cele care ar putea sugera o infectie sau insuficienta a organelor vitale.


Aceasta forma de malarie poate deveni severa daca nu este tratata sau daca persoana afectata are un sistem imunitar slabit.


De obicei, simptomele malariei necomplicate dureaza intre 6 si 10 ore si apar o data la doua zile. Cu toate acestea, unele tipuri de paraziti pot avea un ciclu mai lung si simptome mixte.


In cazul malariei necomplicate simptomele sunt urmatoarele:

  • Frison;
  • Febra, cefalee si varsaturi;
  • Crize convulsive, acestea fiind prezente uneori in randul persoanelor tinere care sufera de aceasta boala;
  • Transpiratii abundente, urmate de o revenire la normal a temperaturii si aparitia starii de oboseala.


Deoarece simptomele sunt asemanatoare gripei, multe persoane din zonele in care malaria este mai putin intalnita raman nediagnosticate sau sunt diagnosticate gresit.


Malaria severa


Malaria severa poate fi letala fara tratament.


In cazul acestei afectiuni, rezultatele clinice si de laborator evidentiaza o insuficienta a organelor vitale. Simptomele malariei severe includ:

  • Febra si frison;
  • Alterarea starii de constienta;
  • Convulsii multiple;
  • Probleme respiratorii;
  • Sangerari anormale si semne de anemie.
  • Icter si alte semne clare de insuficienta a unui organ vital.


Cauzele malariei


Boala poate sa apara in urma intepaturii unui tantar infectat cu paraziti din familia Plasmodium. Tantarii Anopheles sunt singurii tantari care pot transmite acesti paraziti.


Dintre toate tipurile de paraziti Plasmodium care pot infecta oamenii, P. falciparum provoaca o forma mai severa a bolii, motiv pentru care persoanele diagnosticate cu acest tip de malarie au un risc mai ridicat de deces.


O mama infectata poate transmite boala catre copil in timpul nasterii. Aceasta forma de boala se numeste malarie congenitala.

Intrucat malaria este transmisa prin sange, aceasta mai poate fi raspandita si prin transplantul de organe, transfuzii sau folosirea seringilor cu alte persoane.


Factori de risc


Cel mai mare factor de risc este reprezentat de zona geografica. Existe zone pe glob care au cazuri frecvente de malarie. Cu toate ca exista mai multe tipuri de paraziti care produc malaria, cei care provoaca cele mai severe complicatii se gasesc cel mai des in urmatoarele zone:

  • Tarile africane situate la sud de desertul Sahara;
  • Subcontinentul Asiatic;
  • Noua Guinee, Republica Dominicana si Haiti.


Complicatii ale malariei


Malaria poate fi letala, in special malaria provocata de parazitii care se gasesc in partile tropicale ale Africii. In majoritatea cazurilor, decesul cauzat de malarie este asociat cu complicatii severe cum ar fi:

  • Malaria cerebrala – acest tip de malarie putand provoca crize convulsive si coma;
  • Probleme respiratorii – acumularea de lichid la nivelul plamanilor putand afecta respiratia;
  • Insuficienta unui organ – malaria putand provoca insuficienta renala sau hepatica sau chiar ruptura de splina, oricare dintre aceste afectiuni putand pune viata in pericol;
  • Anemia – aceasta putand aparea din cauza distrugerii celulelor rosii;
  • Nivel scazut de glucoza – mai multe forme de malarie pot duce la scaderea glucozei in sange sau hipoglicemie. Mai mult decat atat, anumite medicamente folosite des pentru a combate malaria pot provoca si ele aceasta scadere. Nivelul scazut de glucoza poate duce la coma sau deces.


Metode preventive


Chiar daca pana in acest moment nu a existat un vaccin impotriva malariei, in perioada 2023-2025 Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca doreste sa trimita in Africa 18 milioane de doze dintr-un vaccin nou, primul creat pentru a combate aceasta boala.

Este indicata discutarea in prealabil cu medicul de familie despre disponibilitatea acestui vaccin, mai ales daca este planuita o calatorie in zonele cu risc ridicat de infectare.

Aditional, medicul poate recomanda anumite medicamente care pot fi administrate inainte de calatorie, pe parcursul ei sau la final.

Alte metode preventive pot include dormitul sub o plasa impotriva tantarilor si folosirea spray-urilor de tantari.


Diagnostic si tratament


Pentru diagnosticarea malariei medicul va efectua prima data anamneza pacientului, prin care se va interesa daca acesta a calatorit recent in zone cu clima tropicala.


Dupa anamneza, medicul va efectua un exament clinic general si va controla daca splina sau ficatul este marit. Daca pacientul are simptome ale malariei acesta poate cere teste de sange aditionale.


Efectuare testelor va evidentia daca persoana sufera de malarie, tipul malariei, daca infectia este provocata de un parazit rezistent la antibiotice, daca este prezenta deja anemia si daca sunt afectate organele vitale.


Malaria este tratata cu medicamente menite sa omoare parazitii. Tipul medicamentelor si durata tratamentului variaza in functie de tipul parazitului, severitatea simptomelor, varsta persoanei infectate si daca persoana este insarcinata sau nu.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

Healthline

Medical News Today

Mayo Clinic

Pixabay

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.