Despre medicina

Informatii si stiri medicale

Inteligenta artificala ajuta la descoperirea anevrismelor

Folosind un algoritm specific, inteligenta artificiala poate evidentia zonele in care s-ar putea afla un anevrism.
inteligenta artificiala, anevrisme, inovatie

Sursa: Pixabay

In ceea ce priveste detectarea anevrismelor, doctorii ar putea primi o mana de ajutor din partea inteligentei artificiale. Anevrismul reprezinta o dilatare/umflare a unui vas de sange care se poate sparge la un moment dat, rezultand astfel la aparitia unui accident vascular cerebral sau chiar a decesului.


Programul de inteligenta artificiala a fost creat de cercetatorii Universitatii Stanford si a fost explicat mai in detaliu in jurnalul Jama Network Open. Acest program analizeaza scanarile cerebrale si scoate in evidenta zonele in care ar putea fi prezent un anevrism.


Programul este construit in jurul unui algoritm numit HeadXNet si imbunatateste abilitatea medicului de a identifica exact anevrismele. Datorita acestui program se gasesc in medie inca 6 anevrisme la fiecare 100 de scanari cerebrale care contin aceasta afectiune.


Cu toate ca succesul HeadXNet in aceste experimente este promitator, echipa de cercetatori cu experienta in domeniul radiologiei, invatarii mecanice si a neurochirurgiei avertizeaza ca mai sunt necesare studii suplimentare. Aceste studii sunt necesare pentru a descoperi precizia acestui program pe diferite tipuri de aparatura folosite in spitale.


Expertiza amplificata


Analizarea scanarilor cerebrale pentru semne de anevrisme inseamna cel mai adesea navigarea prin sute de imagini. Cautarea anevrismelor este una dintre cele mai intense si importante activitati de munca efectuate de radiologi. Din acest motiv, provocarea principala a fost dezvoltarea unui program care sa poata procesa cu succes un numar mare de imagini 3D.


Anevrismele pot avea diferite forme si marimi, iar dilatarea se poate face intr-un unghi foarte dificil de observat. Din acest motiv, echipa de cercetatori a antrenat algoritmul prin evidentierea anevrismelor semnificative clinic detectabile din 611 scanari CT (Computer Tomograf).


Acestia au etichetat manual fiecare voxel (echivalentul 3D al unui pixel) cu informatia ca acesta poate face parte sau nu dintr-un anevrism. Conform co-autorului Christopher Chute, crearea bazei de date pentru antrenament a fost o sarcina foarte dificila.


Folosindu-se de antrenament si baza de date, programul decide pentru fiecare voxel al scanarii daca exista un anevrism prezent sau nu. Rezultatul final al acestui program il reprezinta evidentierea zonei de risc pe scanare, pentru ca medicul specialist sa o poata observa si analiza mai departe. Tipul de evidentiere face posibila analizarea scanarii de catre medic si fara implicarea algoritmului HeadXNet.


Conform co-autorului Pranav Rajpurkar, in loc de un algoritm care doar mentioneaza prezenta unui anevrism pe scanare, a fost creat unul care arata cu exactitate zona in care acesta se afla, astfel incat medicul specialist sa isi poata indrepta atentia spre acea zona.


Opt clinicieni au testat algoritmul HeadXNet prin analizarea unui set de 115 scanari cerebrale. O data cu ajutorul programului si o data fara. Folosind programul clinicienii au identificat corect mai multe anevrisme. Programul nu a influentat nici timpul de diagnosticare si nici abilitatea medicilor de a detecta anevrisme fara ajutorul algoritmului.


Ce este anevrismul?

Un anevrism apare atunci cand se slabeste o parte a vasului de sange permitand astfel dilatarea anormala a acestuia.


Cauzele formarii unui anevrism sunt uneori necunoscute. Unele pot fi congenitale, adica persoana s-a nascut cu ele, in timp ce altele pot fi legate de stenoza aortica sau prezenta unei leziuni.


Factorii de risc includ istoricul familial, hipertensiunea arteriala, nivelul mare de colesterol si fumatul, printre multe altele.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse :

News-Medical

Eurekalert

American Heart Association

Jame Network Open