...

RMN-ul si diagnosticarea cancerului de prostata

RMN, IRM, Imagistica prin rezonanta magnetica, test imagistic, cancer de prostata, cancer, biopsie, diagnostic

RMN-ul si diagnosticarea cancerului de prostata

In mod normal cancerul de prostata este diagosticat in urma unei biopsii a masei tumorale. Cu toate acestea, un studiu efectuat in ultimii ani de catre cercetatorii UCL a oferit o metoda mai precisa, prin folosirea imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) in combinate cu efectuarea unei biopsii.


In urma acestui studiu, normele medicale din Regatul Unit al Marii Britanii au fost actualizate pentru a include aceasta forma noua si mai eficienta de diagnosticare a cancerului de prostata numita IRM Multiparametric.


Conform cercetatorilor, aceasta forma noua de diagnostic ofera o imagine mai clara a tumorei, ceea ce inseamna ca medicii pot decide zona exacta de efectuare a biopsiei pentru a obtine un rezultat cat mai precis.

O scanare de 10 minute poate deveni un instrument important de screening


Echipa de cercetatori a mentionat ca o parte dintre persoanele de gen masculin prezinta risc de dezvoltare a cancerului malign. Aceste persoane sunt supuse astfel unor biopsii care nu sunt necesare decat pentru a verifica prezenta sau absenta cancerului.


Deoarece biopsia prezinta risc de sangerare, infectare sau lezare, aceasta forma noua de diagnostic ar putea elimina nevoia de efectuare a biopsiilor inutile.


Cercetatorii de la UCL au efectuat doua studii clinice numite PROMIS si PRECISION, in colaborare cu spitalele UCL (UCLH).

Pentru aceasta descoperire, studiul clinic PRECISION a primit premiul de “cea mai buna lucrare de cercetare UK a anului 2019” la ceremonia de premiere BMJ.


Profesorul Mark Emberton, Decan al Stiintelor Medicale la UCL a supravegheat ambele teste clinice. Acesta a declarat: “Am folosit imagistica prin rezonanta magnetica pe barbatii care prezentau risc de cancer de prostata la UCL si UCLH timp de un deceniu. Este induiosator sa vedem rezultatele cercetarilor noastre adaugate in normele medicale curente, ceea ce inseamna ca toti barbatii vor putea beneficia de aceasta tehnologie cost eficienta”.


Testele clinice au dovedit faptul ca o scanare de 10 minute poate deveni un instrument important in screening-ul cancerului de prostata. Ca urmare, metoda IRM Multiparametric este mult mai eficienta in ceea ce priveste timpul si costul procedurii, comparativ cu metoda traditionala care implica doar efectuarea unei biopsii.


Ce este imagistica prin rezonanta magnetica?


Imagistica prin rezonanta magnetica denumita RMN sau IRM este o tehnica neinvaziva care produce imagini 3D anatomic detaliate. Este folosita des pentru descoperirea bolilor, pentru diagnostic si pentru monitorizarea tratamentelor.


Aceasta tehnologie este mult mai buna in crearea de imagini a tesuturilor moi din corp. RMN-ul difera de CT (Computer Tomograf) prin faptul ca nu foloseste radiatii. Cu toate acesta exista insa anumite riscuri.


Este important de mentionat prezenta obiectelor metalice in corp inainte de a folosi RMN-ul. Acest tip de tehnologie foloseste un camp magnetic puternic, din acest motiv vor fi inlaturate toate obiectele metalice.

Persoanele cu stimulatoare cardiace sau implanturi metalice nu pot fi scanate, ceea ce inseamna ca medicul specialist va recomanda alte teste investigative.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

News-Medical

The Lancet

The New England Journal of Medicine

National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.