Nanotehnologia folosita la soarecii cu scleroza multipla

scleroza multipla, nanotehnologie, sistem nervos central, boli autoimune

Nanotehnologia folosita la soarecii cu scleroza multipla

Un tratament cu nanotehnologie derivat din celule stem a ameliorat simptomele sclerozei multiple la soareci, cercetatorii de la Universitatea din California fiind de parere ca acest tratament va putea fi folosit pe viitor si pentru tratarea oamenilor.


Conform autorului corespondent Weian Zhao, pana in momentul de fata terapiile cu celule stem pentru bolile autoimune si neurodegenerative au prezentat rezultate mixte, datorita partial faptului ca nu se stie exact cum functioneaza tratamentul administrat. Acest studiu va ajuta la deslusirea misterului si va deschide posibilitatea de testarea pe oameni.


In experimentele precedente, s-a folosit calea intravenoasa pentru introducerea celulelor stem provenite din maduva osoasa. Cu toate acestea, celulele erau blocate des in organele filtru inainte de a ajunge la tinta dorita. Pentru acest studiu, care a fost publicat in jurnalul ACS Nano, cercetatorii au evitat aceasta problema prin extragerea particulelor nano din celulele stem si injectarea acestora in rozatoarele cu scleroza multipla.


Incarcate cu ARN antiinflamator si neuroprotector, aceste particule nano au reusit sa ajunga la tinta dorita. Pe langa revitalizarea abilitatilor motorii si reducerea leziunilor nervoase provocate de scleroza multipla, aceste particule au normalizat si sistemul imunitar, lucru ce nu poate fi efectuat de medicamentele conventionale.


Conform co-autorului, acest tip de tratament va fi testat pe oameni in urmatorii ani, initial pe persoanele care sufera de diabet zaharat tip 1.


Ce este scleroza multipla?


Scleroza multipla este o boala care afecteaza creierul si maduva spinarii, ambele formand sistemul nervos central. Nu se stie inca motivul exact care duce la apritia sclerozei multiple si nici de ce sistemul imunitar ataca maduva spinarii si creierul.


Sistemul imunitar ataca mielina, o teaca protectoare care inconjoara fibrele nervoase, acest atac putand produce probleme de comunicare intre creier si restul corpului. Odata cu trecerea timpului scleroza multipla poate produce leziuni permanente sau chiar deteriorarea nervilor.


Semnele si simptomele sclerozei multiple


Semnele si simptomele sclerozei multiple variaza in functie de tipul nervilor afectati si cati dintre acestia au fost lezati. Cel mai adesea simptomele afecteaza miscarea, manifestandu-se de obicei prin senzatie de amorteala intr-unul sau mai multe membre, tremur sau lipsa de coordonare.


Problemele de vedere sunt si ele intalnite des, acestea manifestandu-se prin pierderea partiala sau completa a vederii. De obicei este afectat doar un ochi apoi al doilea. Alte simptome legate de vedere includ diplopia (vedere dubla) prelungita sau vederea incetosata.


Scleroza multipla mai poate include simptome cum ar fi tulburari de vorbire, ameteala sau durere in anumite parti ale corpului.


Factori de risc asociati cu scleroza multipla

  • Varsta – Scleroza multipla poate sa apara la orice varsta. Cu toate acestea, boala este intalnita cel mai des la persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 55 de ani.
  • Genul – Persoanele de gen feminin au un risc mult mai mare de a dezvolta aceasta boala.
  • Istoric familial – Prezinta risc crescut persoanele care au in familie parinti sau frati care sufera de scleroza multipla.
  • Rasa – Persoanele caucaziene, in special cele de origine Nord Europeana au un risc mai crescut de a dezvolta scleroza multipla.
  • Clima – Scleroza multipla este mai des intalnita in tarile cu clima temperata.


Alti factori de risc includ nivelul mic de vitamina D, anumite boli autoimune si fumatul.


Complicatii ale sclerozei multiple includ: Depresie, epilepsie, paralizie (de obicei la nivelul membrelor inferioare), ridigitate musculara sau spasme.

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
www.despre-medicina.ro , proprietarul cat si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Surse:

ACS Nano

National Multiple Sclerosis Society

News-Medical

National Health Service