Endometrioza si fibroamele uterine: Risc mai mare de deces prematur
Endometrioza este asociata cu un risc mai mare cu 31% de deces prematur si cu o crestere a mortalitatii din cauza cancerelor ginecologice, afectiunilor sistemului nervos si bolilor respiratorii.
Un studiu publicat in data de 20 noiembrie 2024 in jurnal BMJ a analizat impactul endometriozei si a fibroamelor uterine asupra sanatatii femeilor si rolul lor in cresterea riscului de deces.
Care este cauza decesului prematur?
In anul 2019, moartea prematura cauzata de afectiunile netransmisibile a produs 15.6 milioane de decese in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 69 de ani, reprezentand 76% din totalul deceselor premature.
In baza descoperirilor de mai sus, s-a observat importanta depistarii din timp a factorilor de risc asociat cu aceste decese, in special a celor care au legatura cu bolile cardiovasculare, cancerul si afectiunile respiratorii.
Fumatul, dieta nesanatoasa si greutatea excesiva contribuie la riscul de deces prematur. Cu toate acestea, cercetarile medicale recente au descoperit ca si anumite afectiuni specifice femeilor ar putea fi asociate cu o moarte prematura.
Endometrioza si fibroamele uterine afecteaza 10%, respectiv 15-30%, dintre femeile aflate la varsta reproductiva. Aceste doua probleme de sanatate prezinta caracteristici genetice similare si sunt deseori implicate in caile imunologice, hormonale si inflamatorii ale corpului.
Persoanele de sex feminin care prezinta aceste afectiuni au o probabilitate mai mare de deces prematur din cauza riscului mai mare de afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala si cancer.
Despre studiu
Studiul curent a analizat impactul endometriozei si a fibroamelor uterine asupra riscului de deces prematur in randul femeilor. Acesta a preluat informatii pe o perioada de 30 de ani si a avut ca obiectiv determinarea riscului atat a femeilor cu o singura afectiune, cat si a femeilor care sufereau de ambele probleme de sanatate.
Pentru a determina prezenta celor doua boli au fost folosite investigatii cu ultrasunete, laparoscopii si histerectomii, care au fost declarate in chestionare emise la fiecare doi ani, incepand cu 1993.
Informatiile medicale au fost preluate din studiul de cohorta “Nurses Health Study II”, care a fost realizat in Statele Unite ale Americii intre 1989 si 2019.
Cele 110,091 de femei care au participat la acest studiu nu au avut initial un istoric de histerectomii, endometrioze, firbroame, boli cardiovasculare sau cancer. Varsta medie a participantelor inscrise in 1989 a fost 34.7 ani si de 64,4 ani in 2019, la finalul studiului de cohorta.
Rezultatele obtinute
In urma analizarii informatiilor, cercetatorii au descoperit ca endometrioza si fibroamele uterine au fost asociate cu o rata mai mare de infertilitate si cu o crestere a numarului de interventii chirurgicale.
Femeile cu endometrioza au avut o probabilitate mai mare cu 52% de a fi infertile, comparativ cu 16% in randul celor fara aceasta afectiune. Mai mult decat atat, femeile cu endometrioza au avut un risc mai mare de a necesita histerectomie (21%) si ooforectomie (17%), comparativ cu grupul de control (1%).
Fibroamele uterine au fost asociate cu o prevalenta mai mare a infertilitatii in randul femeilor afectate (27%), comparativ cu grupul de control (18%). In ceea ce priveste procedura de histerectomie si ooforectomie, femeile au prezentat un numar mai mare (20% respectiv 10%), comparativ cu grupul de control format din femei fara fibroame (1%).
Riscul crescut de mortalitate
Femeile au fost urmarite clinic timp de aproximativ 27 de ani. Decesele premature au fost definite ca fiind cele aparute in randul femeilor cu varsta mai mica de 70 de ani.
Un numar total de 1,459 decese premature au fost cauzate de cancer, urmate apoi de 304 decese cauzate de boli cardiovasculare si 90 din cauza bolilor respiratorii.
Moartea prematura in randul femeilor cu endometrioza a fost de 31%, dupa ce au fost luati in considerare si alti factori specifici.
Atat endometrioza, cat si fibroamele uterine au crescut riscul de dezvoltare a cancerelor la nivelul organelor reproducatoare cu 34%, respectiv 28%. Femeile care au suferit de ambele probleme de sanatate au prezentat un risc cu 61% mai mare de boli cardiovasculare, comparativ cu riscul de 93% doar in cazul endometriozei si 0% doar in cazul fibroamelor uterine.
Chiar daca prezenta fibroamelor uterine nu a crescut riscul de deces prematur general, ele au fost totusi asociate cu o dublare a riscului de deces prematur din cauza cancerelor de natura ginecologica.
Concluzie
Femeile cu endometrioza si fibroame uterine ar putea prezenta un risc mai mare deces prematur, care va ramane ridicat pana la sfarsitul anilor reproductivi. Persoanele de sex feminin care sufera de ambele afectiuni au o probabilitate mai mare de deces din cauza cancerelor ginecologice.
Endometrioza si fibroamele uterine interactioneaza in asa fel incat produc diferite riscuri de deces in randul femeilor, motiv pentru care sunt necesare studii aditionale pentru a dezvolta strategii preventive si terapeutice noi.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: