Ciocolata neagra si reducerea riscului de diabet zaharat tip 2
Conform unui studiu publicat zilele trecute in jurnalul “BMJ“, 5 portii de ciocolata neagra pe saptamana ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet zaharat tip 2.
Motivul pentru care acest aliment este asociat cu reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 este dat de nivelul ridicat de flavonoide, care ajuta la sustinerea sanatatii cardiace si la reducerea riscului de diabet. Cu toate acestea, asocierea dintre consumul de ciocolata si diabetul de tip 2 a ramas pana acum una controversata, din cauza rezultatelor contradictorii.
Pentru a clarifica mai mult aceasta potentiala asociere, un grup de cercetatori a combinat informatiile medicale provenite de la trei studii observationale de mare amploare, care au urmarit din punct de vedere medical participanti din domeniul medical, care nu au avut istoric de diabet zaharat tip 2, cancer sau afectiuni cardiovasculare la momentul inscrierii.
Folosind chestionare alimentare completate o data la fiecare 4 ani, cercetatorii au analizat asociarea dintre diabetul zaharat de tip 2 si consumul total de ciocolata a 192,208 participanti si consumul de subtipuri de ciocolata a 111,654 participanti, pe o perioada de monitorizare de 25 de ani.
Rezultatele obtinute
In ceea ce priveste consumul total de ciocolata, 18,862 de participanti au dezvoltat diabet zaharat tip 2. Dupa ce rezultatele au fost ajustate astfel incat sa ia in considerare factorii personali, cei alimentari si stilul de viata, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au consumat cel putin 5 portii de orice tip de ciocolata pe saptamana au prezentat o scadere cu 10% a riscului de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2, comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc sau foarte rar acest aliment. Pentru referinta, o portie de ciocolata se refera la o cantitatea de aproximativ 28 de grame.
Cand au analizat consumul pe subtipuri de ciocolata, 4,771 de persoane au dezvoltat diabet zaharat tip 2. Dupa ce au ajustat rezultatele astfel incat sa ia in considerare factorii de risc de mai sus, s-a descoperit ca participantii care au consumat 5 portii de ciocolata neagra pe saptamana au avut un risc cu 21% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2, in timp ce consumul de ciocolata cu lapte nu a prezentat nicio asociere cu reducerea riscului.
Mai mult decat atat, cercetatorii au observat ca fiecare portie in plus de ciocolata neagra pe saptamana a redus cu inca 3% riscul de diabet zaharat tip 2. In ceea ce priveste ciocolata cu lapte, consumul ridicat a fost asociat cu o crestere in greutate de-a lungul timpului.
Nivelul ridicat de flavonoide face diferenta
Chiar daca ciocolata neagra are niveluri similare de energie si grasimi saturate cu cele gasite in ciocolata cu lapte, cercetatorii au explicat ca nivelul ridicat de flavonoide gasit in ciocolata neagra ar putea diminua efectele negative ale grasimilor saturate si ale zaharului asupra greutatii si bolilor cardio-metabolice (cum ar fi diabetul).
Intrucat studiul realizat este de natura observationala, cercetatorii au precizat ca nu pot determina cauzalitatea si motivul exact pentru aceasta asociare. Mai mult decat atat, chiar daca informatiile medicale au luat in considerare aportul alimentar si stilul de viata, ambele fiind asociate cu diabetul zaharat tip 2, nu se stie cu siguranta daca au existat sau nu si alti factori care ar fi putut afecta rezultatele finale.
Cu toate acestea, cercetatorii sunt de parere ca rezultatele obtinute au totusi o importanta clara, intrucat au fost ajustate pentru numerosi factori aditionali.
“Consumul ridicat de ciocolata neagra a fost asociat cu un risc mai mic de diabet zaharat tip 2. Consumul ridicat de ciocolata cu lapte a fost asociat cu cresterea in greutate pe termen lung. Pentru a descoperi mecanismele care stau la baza acestor reactii, vor fi necesare studii aditionale randomizate si controlate, care sa ofere aceleasi rezultate, indiferent de numarul de repetari.” – au concluzionat cercetatorii studiului.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical. despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.
Surse: