...

Efectul pozitiv si negativ al superstitiilor

superstitii

Efectul pozitiv si negativ al superstitiilor


Miliarde de persoane din intreaga lume sunt superstitioase. In Statele Unite ale Americii de exemplu, 1 din 4 americani este superstitios, iar tinerii sunt mai superstitiosi decat adultii. Aproximativ 70% dintre studentii americani apeleaza la talismane sau amulete norocoase pentru note mai bune sau pentru a trece examenele.


Un studiu efectuat pe consumatorii din Taiwan a evidentiat ca persoanele care merg la cumparaturi tind sa plateasca mai mult pentru un bax sau cutie, chiar daca contine mai putine produse, atat timp cat acel numar este unul norocos.


Teoria gandirii “rapide” si a gandirii “lente”


Majoritatea persoanelor superstitioase stiu ca aceste credinte sunt irationale, dar tot isi modeleaza stilul de viata dupa ele intr-o oarecare masura.


Profesorul Jane Risen, membru al Societatii Americane de Psihologie si profesor al stiintelor comportamentale la Universitatea Chicago, a incercat sa desluseasca motivul persoanelor de a crede in superstitii.


Conform profesorului Risen, oamenii au doua tipuri de gandire, “rapida” si “lenta”. Gandirea rapida este bazata mai mult pe actiune energica, in moment si pe intuitie, in timp ce gandirea lenta este gandirea rationala, iar scopul ei este de a detecta actiunile bazate pe intuitie si sa descopere existenta potentialelor”erori”.


Cu toate acestea, cercetatorul este de parere ca “detectarea erorilor” nu inseamna tot timpul si “corectarea erorilor”. Din acest motiv, persoanele superstitioase realizeaza ca modul de gandire este incorect, dar tot actioneaza asupra lui.


Superstitiile pot ajuta la ameliorarea anxietatii


Superstitiile nu sunt numai o manifestare a gandirii eronate. In unele cazuri acestea ofera si un numar mare de beneficii, cum ar fi ameliorarea simptomelor de anxietate.


Conform surselor, superstitiile pot ameliora unele simptome ale anxietatii. Acest lucru este datorat faptului ca persoanele anxioase simt un fel de control asupra vietii si a necunoscutului.


Superstitiile au existat inca de la inceputurile speciei noastre, cand forta naturii nu era inteleasa, iar supravietuirea era amenintata din toate directiile. Ca urmare, superstitiile au evoluat sa produca un sens fals de control asupra conditiilor externe si necontrolabile, rezultat care a dus la diminuarea axietatii.


Prin ameliorarea simptomelor, superstitiile pot imbunatati si performanta. Exista dovezi ca o gandire pozitiva, amplificata de superstitii legate de noroc, poate avea beneficii psihologice care pot imbunatati performanta.


Aceasta ipoteza este sustinuta si de studiul publicat in Sage Journals care a analizat performantele motorii de dexteritate si cele de memorie in prezenta si in absenta “ritualurilor de noroc”, de exemplu incrucisarea degetelor sau urarile de “mult noroc”, “bafta”, etc.


Rezultatele studiului au dezvaluit ca persoanele care au participat in aceste ritualuri au prezentat o amplificare a performantei.


De ce sa provoci soarta?


“Daca stii in ce consta o superstitie, de ce sa provoci soarta prin a ignora superstitia?” Multe persoane stiu sa bata in lemn de 3 ori ca sa evite anumite probleme, deoarece se produce un sentiment de siguranta, pe premiza “Sunt adevarate, nu sunt adevarate, mai bine sa fac in caz ca sunt.”


Acest tip de gandire este asemenator cu “Mai bine sa am si sa n-am nevoie, decat sa am nevoie si sa n-am.”


Aceste tipuri de superstitii usor de efectuat pentru a “avea un efect protector” sunt si motivul pentru care au existat in trecut acele “scrisori in lant” populare, care cereau sa fie distribuite altfel vor aparea lucruri negative in viata respectivei persoane.


Adevarate sau neadevarate, persoana de cele mai multe ori efectua un click sau doua si avea liniste mentala, decat sa ignore si sa isi faca griji.


In unele cazuri superstitiile si actiunile efectuate in jurul lor pot sa se asemene cu actiunile efectuate in tulburarea obsesiv compulsiva.


S-au efectuat studii care au analizat posibilele legaturi dintre tulburarea obsesiv compulsiva si superstitii, insa rezultatele au fost diferite. Multi cercetatori sunt de parere ca nu exista o asociere intre cele doua, intrucat acest tip de tulburare si superstitiile apar in zone diferite ale creierului.

Referinte:

  1. International Journal of Psychology and Behavioral Sciences
  2. Pexels

Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.
despre-medicina.ro, proprietarul si colaboratorii sai nu pot fi considerati raspunzatori pentru niciun prejudiciu/pierdere de orice fel.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.